Economia

UP triomfa en les eleccions agràries amb el 57% dels vots

La JARC obté el 27,60% dels sufragis i incrementa un 4,4% els seus resultats respecte dels comicis del 2011

Asaja no arriba al 15% i queda sense representació

Unió de Pagesos (UP), presidida per Joan Caball, ha estat la gran guanyadora de les eleccions agràries celebrades ahir, en
les quals va aconseguir el 56,77% dels vots escrutats, en espera dels resultats de la mesa electoral de Figueres (69 censats), que es va haver de tancar per una incidència i on demà es tornarà a repetir la votació. D'aquesta manera, UP ha superat en més del doble els resultats aconseguits per la candidatura que ha quedat en segona posició, Joves Agricultors
i Ramaders de Catalunya (JARC), que va obtenir el 27,60% dels vots emesos.

UP i la JARC són les dues úniques associacions que representaran el camp català davant les administracions públiques. L'Associació Agrària-Joves Agricultors (Asaja), tercera candidatura que es presentava a les primeres eleccions després de la desaparició de les cambres agràries, no va ser capaç d'atreure prou vots per superar el 15% que estipula la llei per obtenir representació, ja que no va passar del 12,73% dels sufragis.

Del total de 26.001 professionals del camp que estaven cridats a participar en les eleccions agràries, van emetre el seu vot 13.998 electors. La participació, doncs, va quedar en el 53,98%, cinc punts i mig per sota de la registrada en els comicis del 2011. “Des d'UP creiem que la participació ha estat molt bona, sobretot si tenim en compte que en les eleccions anteriors hi havia una taula en cada poble i que ara s'havien reduït i agrupat en diverses poblacions. El fet d'haver-se de desplaçar cap a un altre municipi ha estat la causa de la petita diferència respecte a la participació del 2011, perquè no a tothom li ha anat bé de fer-ho”, argumentava Caball.

El president d'UP es mostrava satisfet amb els resultats: “Hem obtingut més vots respecte a les eleccions del 2011, tot i que molts deien que registraríem una davallada, i continuem sent la força majoritària del camp català.”

Lleida, disputada

Tot i això, Caball reconeixia la reculada d'UP a la demarcació de Lleida, on en aquesta ocasió no ha arribat al 50% dels vots emesos, i el resultat a l'Alt Pirineu i Aran, una demarcació que votava com a tal per primera vegada, i on UP ha aconseguit el 47,57% dels vots. “A partir d'ara mateix, ens hem
de posar a treballar per millorar les rendes dels pagesos i el rejoveniment del camp, i per aconseguir els canvis legislatius que facin avançar la pagesia.”

Francesc Boronat, president de la JARC, confessava molta satisfacció pels resultats que ha aconseguit l'associació, un 4,4% més alts respecte als obtinguts el 2011, que ja superaven en un 2% els de les eleccions anteriors. “Hem aconseguit els objectius que ens havíem marcat: continuar creixent en vots.” Boronat va destacar la forta pujada que ha registrat la JARC a Lleida, epicentre del camp català, on ha incrementat un 7% el nombre de vots. “I sobretot al Segrià i les Garrigues, on hem aconseguit ser els guanyadors de les eleccions, en detriment d'UP”, deia. I hi afegia: “Demà comença un nou dia, el sector està molt tocat i ens hem de posar a treballar.”

I les urnes han deixat fora Asaja d'aquestes primeres eleccions després de la desaparició de les cambres agràries, eliminades per la llei aprovada per unanimitat pel Parlament a finals del 2014, i que estableix que les associacions han d'aconseguir un mínim del 15% dels vots emesos per poder tenir representativitat. Rosa Pruna, presidenta d'Asaja, va lamentar que l'associació no hagi pogut superar aquest percentatge de vots, “perquè això dol a l'ànima”. I assenyalava: “Tot i no poder estar a la taula de concertacions, perquè no hem obtingut els vots necessaris per ser organització professional, seguirem treballant com fins ara i serem presents en totes les taules sectorials.”

LA XIFRA

13.998
professionals
del camp van participar ahir en les eleccions agràries, d'un total de 26.001 censats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona