Economia

Economia

Conills per a la llar

Cunipic, un productor de conills de Vallfogona de Balaguer, a la Noguera, s'ha convertit en pocs anys en l'empresa líder de la cria de mascotes amb un milió d'animals a l'any venuts a dotze països

L'empresa també ha obert una línia d'alimentació per a mascotes i exporta pinso i preparats a una trentena de països de tot el món

“Va ser una decisió important, però arriscant hem pogut convertir-nos en líders en la cria de mascotes”

Fa uns anys, el conill Carlitus va esdevenir una estrella televisiva gràcies a la seva aparició al programa Veterinaris, de TV3. Llavors no era habitual a Catalunya que un conill fos animal de companyia, i en Carlitus i les cures de què era objecte van generar un munt de comentaris. Però els temps han canviat ràpidament i algunes empreses han tingut la visió d'adaptar-s'hi de seguida. Avui la principal empresa de cria de conills com a animals de companyia és a les terres de Lleida. Crien conills i rosegadors de diferents races destinats als mercats de l'animal domèstic de dotze països. El gerent de Cunipic, Josep Piqué, tenia a Vallfogona de Balaguer una granja de cria de conills destinats a l'alimentació. Va adquirir un petit negoci familiar de la mateixa població que servia animals a dotze botigues d'animals domèstics, va arriscar reconvertint tota la producció cap al negoci de l'animal de companyia i amb el temps s'ha convertit en el gegant que és avui: un milió de mascotes van sortir de Cunipic l'any passat, clients a Amèrica i als mercats asiàtics i desenes de milers de seguidors a les xarxes socials, on l'empresa ofereix informació acurada sobre les mascotes, com cuidar-les, com alimentar-les, quins jocs els agraden i quin caràcter tenen segons les diferents races. “Un dels puntals de l'empresa és el benestar de les mascotes, des que són aquí a les nostres instal·lacions fins que són a casa de les famílies, nosaltres sabem què és el millor que poden menjar, quines necessitats tenen, i donem als clients tota la informació que poden necessitar”, explica Piqué.

Crien conills i rosegadors de diverses races i pedigrís: teddies, supertoys, conills nans, rex, béliers d'angora, conillets d'índies, xinxilles, hàmsters, esquirols i fures, que són l'última moda en animals de companyia. Aquest any s'ha ampliat la gamma de mascotes amb el conill gegant de Flandes: un conill que pot fer la mida d'un gos i pesar dotze quilos o més. L'any passat Cunipic va comprar en Larius, el conill més gran del món, títol guanyat en la fira del sector a Anglaterra, i ara en Larius es dedica a procrear a Vallfogona de Balaguer per tal que els seus descendents puguin anar a les llars dels clients de la xarxa de botigues d'animals domèstics a qui serveix Cunipic.

Canvi en les mascotes

“És un mercat a l'alça, moltes famílies busquen alternatives al gos i al gat com a animals de companyia, i estan descobrint que els conills, les fures i altres rosegadors poden crear un vincle igual d'important i alhora permeten més llibertat de moviment a les famílies”, expliquen des de Cunipic. L'empresa confia a augmentar aquest any la xifra de mascotes venudes.

Cunipic també ha obert una altra línia de negoci amb el menjar, les joguines i els complements per a aquests animals. Actualment produeix cinc tones de pinso i altres preparats per a mascotes, i els exporta a trenta països diferents. “Els propietaris de les nostres mascotes ho valoren molt; com que la seva mascota l'hem criat aquí, sabem exactament quin és el millor menjar per a ella”, explica Piqué.

L'empresa està molt present a les xarxes socials. Els vídeos del seu veterinari, Antonio Rodríguez, en què explica tota mena d'atencions que necessiten aquestes mascotes (des de què fer quan una conilla va de part fins a com cal banyar una fura) reben centenars de milers de visites.

En un moment en què el sector de la cria del conill per al consum de la seva carn està en plena crisi, reinventar-se ha estat una de les vies de sortida. “Va ser una decisió important, gairebé presa de casualitat, però arriscant hem pogut convertir-nos en líders mundials de la cria de mascotes”, conclou Piqué.

Familiar
Cunipic té uns quaranta treballadors i amb aquest mínim equip ha aconseguit situar-se com a líder mundial del sector de la cria d'animals de companyia. A més de conills i rosegadors, la seva especialitat, també crien ocells. Un dels punts clau del creixement del negoci va ser, segons el seu gerent, prendre la decisió de vendre directament les cries, i posar-se com a fita el mercat exterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona