Economia

L'ocupació gironina, en verd

Els municipis gironins de més de trenta mil habitants redueixen la taxa d'atur sostingudament, amb Olot al capdavant

Els ajuntaments en destaquen les polítiques d'ocupació però reclamen més formació

La mitjana gironina de l'atur és del 14,4% i la catalana, del 17,7

Desconfiança és segurament el terme que defineix més bé els sentiments de la majoria dels gironins quan reben informacions de l'estat de l'economia, malgrat la recuperació en la qual s'insisteix en els darrers mesos. Sigui com sigui, els indicadors de l'ocupació són positius, tot i que queda molt de camp per córrer.

Olot i Girona són les ciutats gironines que estan en llocs destacats quant al rànquing de municipis del país de més de trenta mil habitants quant al percentatge de reducció de l'atur. De fet, Olot lidera aquesta taula amb el 18,5% de reducció. Girona ocupa el lloc 18, tot i que havia ocupat el segon lloc en la comparativa del 2015 amb el 2014. En tot cas, la ciutat està molt a prop de la mitjana catalana, que és del 12,1%. Queden a més distància i per ordre Salt, amb una reducció del 9,5%; Blanes, del 9,3%; Figueres, del 9%, i Lloret de Mar, del 8,4%. En tots els casos, la tendència és a la baixa i això, per si sol, ja és una dada rellevant. Quant a la taxa d'atur d'aquests municipis, oscil·la entre el 22,3% de Lloret i l'11,2% d'Olot. La mitjana gironina és del 14,4% i la catalana, del 17,7%.

Per edats, el col·lectiu de persones a l'atur més important en nombre és el que va dels 55 als 64 anys amb percentatges d'entre el 15% i el 20%, seguit del col·lectiu dels qui s'incorporen per primera vegada al mercat del treball o fa poc que han iniciat la seva vida laboral (16-24 anys) amb taxes d'entre l'11% i el 18%.

La regidora d'Ocupació de Girona, Glòria Plana (CiU), ha informat que la construcció ha liderat la reducció del nombre de persones en situació d'atur a la ciutat amb una contribució d'una mica més del 20% del total, seguida de l'agricultura i de la indústria. Plana ha defensat les polítiques de foment de l'ocupació i de suport a l'emprenedoria que lidera l'Ajuntament com a recepta per mantenir en el temps la reducció de la taxa d'atur i ha dit que cal apostar més decididament en la formació i tecnificació dels treballadors des dels instituts i sobretot des de la Universitat de Girona.

El regidor de Promoció Econòmica de Figueres, Manuel Toro (CiU), manté que la reducció del nombre d'aturats a la ciutat és lògicament una dada positiva però ha remarcat que la taxa d'atur és massa elevada. Ell mateix ha afirmat que la principal problemàtica a Figueres és el gros de persones a l'atur que tenen poca formació. Segons ell, ocupen un gros important els joves que entre el 2000 i el 2008 s'incorporaven a la construcció tan bon punt tenien l'edat mínima legal per treballar i el col·lectiu de nouvinguts, un 39% dels quals no acredita estudis primaris. Per fer front a aquesta situació, van fer una enquesta molt àmplia amb l'objectiu de detectar les necessitats del mercat de treball local i van impulsar una potent política de formació i assessorament.

De la costa gironina, a l'interior de la demarcació

El pes del sector turístic i la seva estacionalitat són un element clau per entendre el comportament de l'ocupació a Blanes. L'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), ha explicat que el pes dels serveis i de la construcció fa que la taxa d'atur es dispari de manera significativa cap amunt o cap avall segons si la conjuntura econòmica és més o menys favorable. “Ho hem passat malament al nostre municipi a causa de tenir un atur galopant, però ara la taxa s'ha estabilitzat”, ha indicat, tot afegint-hi que amb la temporada turística es reduirà molt més. L'alcalde ha recordat que la temporalitat és bàsica al mercat de treball a Blanes. “No és un treball d'alta qualificació, però ofereix moltes hores de feina i això vol dir ingressos per a les famílies dels treballadors”, ha sentenciat. El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Salt, Ferran Bruch, ha destacat la feina que estan duent a terme des de l'Espai Municipal d'Ocupació per fer front a la temporalitat lligada als sectors més importants de l'economia saltenca, que són els serveis i l'hostaleria. I hi ha afegit que, a partir de la recuperació de l'ocupació durant els últims dos anys, ara treballaran per fomentar la contractació estable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona