Economia

Declaren nul·les clàusules sòl d'hipoteques de 40 bancs

Un jutjat de Madrid estima la demanda d'una associació d'usuaris i condemna les entitats a retirar-les per “poc transparents”

Els obliga a retornar les quantitats pagades des del 9 de maig del 2013

La titular del jutjat Mercantil número 11 de Madrid, la magistrada Carmen González Suárez, ha declarat nul·les les clàusules sòl fixades en les condicions generals dels crèdits hipotecaris de quaranta entitats bancaries per “falta de transparència”, i ha dictaminat que no es podran usar més sense claredat. Per la jutgessa, aquestes clàusules són “abusives per manca de transparència” i ha donat la raó a uns 15.000 afectats, aplegats en la macrodemanda presentada per l'Associació d'Usuaris de Bancs d'Estalvis i Assegurances d'Espanya (Adicae), segons es va difondre ahir.

A més a més, la jutgessa estima parcialment el reclam d'Adicae i castiga les entitats a tornar als perjudicats les quantitats “indegudament” abonades en aplicació de les clàusules declarades nul·les, amb els interessos corresponents, des del 9 de maig del 2013, data de publicació de la sentència del Tribunal Suprem. En aquella resolució, l'alt tribunal espanyol fixava que les clàusules sòl són “lícites sempre que la seva transparència permeti al consumidor identificar la clàusula com definidores de l'objecte principal del contracte i conèixer el repartiment dels riscos de la variabilitat dels tipus”.

En aquest sentit, la magistrada González exposa que el reintegrament es limita a partir d'aquesta data en aplicar la doctrina del Suprem en anteriors casos i “partint que concorren idèntiques circumstàncies de bona fe i risc de greu trastorn de l'ordre públic econòmic”, més encara davant l'elevat nombre d'entitats implicades per la sentència.

La magistrada hi afegeix que aquests límits a la caiguda de l'Euríbor es van inserir en el condicionat general de les hipoteques ofertes a interès variable “sense que es destaqués la importància de la inclusió d'aquesta clàusula” per part de l'entitat. Així, aquesta resolució implicarà que els hipotecats afectats podran beneficiar-se de la caiguda històrica de l'Euríbor, principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques, davant el context de baixos tipus d'interès, que ha enfonsat l'índex a taxes mensuals negatives des del febrer passat i aquest abril està en el -0,004%.

Manuel Pardos, president d'Adicae, que aglutina unes 20.000 famílies afectades a l'Estat espanyol, es va emocionar ahir en comentar la sentència favorable als consumidors. “La banca s'hi resistirà, però podem dir a tothom que no pagui ni un euro de més perquè aquesta sentència permet la supressió definitiva de les clàusules sòl”, va declarar. Per Pardos, malgrat que els bancs presentin ara recursos contra la sentència a l'Audiència de Madrid, “les clàusules sòl han desaparegut”, com ja indicava el Suprem el 2013 si es demostra que el client no entenia l'envergadura del que signava.

El secretari general de l'associació, Fernando Herrero, va indicar que les clàusules sòl “representen per a l'usuari mitjà uns 2.000 euros l'any”, i per tant la “banca haurà de tornar uns milers de milions”. Des de l'associació van admetre que els bancs al·legaran que la sentència no és ferma per no aplicar les rebaixes en les quotes, però van animar els consumidors a demanar la modificació del crèdit perquè “no és una causa de desnonament que no es pagui el rebut”.

La macrodemanda d'Adicae es dirigia inicialment contra 101 entitats, xifra que es va reduir a quaranta després de les fusions en el sector bancari per afrontar la crisi. Els bancs afectats són: Liberbank i Banco Castilla-La Manxa, CaixaBank i Barclays, Kutxabank, Cajasur, Caja d'Ontiyent, Caja Rural de Zamora, Caja Rural de Asturias, Caja Rural de Extremadura, Caja San Vicente Ferrer, BMN, Caja Rural de Betxi, Caja Rural Central, Caja Rural de Jaén, Unicaja-Ceiss, Caja Rural de Torrent, Iparkutxa, Caja Rural del Sur, Caja Rural de Granada, Caja Rural de Albacete, Nueva Caja Rural de Aragón, Caja de Arquitectos, Cajasiete, Caja Soria, Caja Almendralejo, Caja Rural de Teruel, Caja Rural Gallega, Caja Rural Navarra, Caja Rural de Castilla-La Mancha, Caja Rural de Burgos, Catalunya Banc i Banco Etcheverria, Bankia, Banc Sabadell, Banca Pueyo, Banco Caminos, Ibercaja, Banca March, Banco Santander, Banco Popular Español, Targobank i Banco Popular, i Credifimo i Celeris. Per contra, la jutgessa ha desestimat la pretensió d'Adicae que les clàusules sòl no respectin l'“equilibri d'obligacions i drets del contracte” i modifiquin la naturalesa de les hipoteques. També refusa la demanda contra BBVA, Abanca i Cajas Rurales Unidas.

LES FRASES

La banca s'hi resistirà, però hem de dir a tothom que no pagui ni un euro més
Manuel Pardos
president d'AdiCAE
La clàusula sòl per a l'usuari mitjà suposa uns 2.000 euros l'any. La banca ha de tornar milers de milions
Fernando Herrero
secretari gral.adicae

Els dubtes més comuns

Què és una clàusula sòl i què implica?

És una clàusula que el banc pot incloure en la hipoteca i fixa el tipus d'interès mínim que el client pagarà encara que l'Euríbor, de referència per a la majoria d'hipoteques espanyoles, estigui per sota.

Són legals?

És legal, però l'entitat està obligada a informar correctament de les seves condicions. A més, ha d'incloure un topall no abusiu, però no es fa, i hi ha entitats que van fixar uns màxims del 12% quan l'Euríbor no superava el 6%. Les primeres demandes de nul·litat van aparèixer el 2010. Tres anys després, el Suprem fixa què han d'incloure aquestes clàusules per ser legals. Ara s'espera que el tribunal europeu aclareixi si es poden reclamar de forma retroactiva totes les quantitats pagades.

Què hi diuen els bancs?

El Banc Sabadell va anunciar ahir que estudia recórrer contra la sentència. Va precisar que hi ha uns 750 clients seus adherits en la demanda. Per la seva part, CaixaBank va recordar que des de l'any passat va fer una provisió de 515 milions d'euros per fer front al cost d'un eventual retorn de les quantitats cobrades des del 9 de maig del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA