Economia

Quatre de les cinc comarques amb més atur són de Tarragona

El Baix Penedès lidera el rànquing de desocupació del mapa català elaborat per CCOO, i on també destaquen el Baix Camp i el Montsià

El sindicat aposta per la indústria, i els empresaris, per projectes com el Logis o BCN World

La majoria de comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tenen un atur per damunt de la mitjana catalana. El mapa de l'ocupació i l'atur de Catalunya que ha elaborat el sindicat CCOO situa quatre comarques de la demarcació (Baix Penedès, Baix Camp, Montsià i Tarragonès) entre les cinc comarques amb més atur de tot Catalunya, i tan sols tres (Priorat, Conca de Barberà i Terra Alta) es troben per sota de la mitjana catalana (14,9%) en la taxa d'atur registrada a finals de l'any passat. Els efectes de la crisi de la construcció, sobretot a la costa, i la incapacitat d'alguns territoris per trobar una alternativa productiva per a aquest volum de desocupats generat són alguns dels factors que hi ha darrere d'aquest mapa.

Crisi a la costa

El Baix Penedès lidera el rànquing de comarques amb més atur, amb una taxa del 24,1%, gairebé deu punts per damunt de la mitjana catalana. L'excedent de mà d'obra generat per l'esclat de la bombolla immobiliària es fa evident, però a tota la costa de la demarcació, en què també comarques com el Baix Ebre tenien un atur a finals de l'any passat per damunt del 17%. “La caiguda de la construcció i l'estacionalitat d'altres sectors com ara el turístic es deixen notar en aquestes xifres”, detalla Jaume Pros, secretari general de CCOO a Tarragona.

Els resultats, de fet, tan sols milloren cap a l'interior, però fins i tot comarques com la Ribera d'Ebre o l'Alt Camp se situen per damunt de la mitjana catalana. La Terra Alta és la comarca amb l'índex més baix, un 10,5%, catorze punts menys que el Baix Penedès. “Ja fa anys que notem que la demarcació està sempre dos o tres punts per damunt de l'atur de la resta de Catalunya, i amb una taxa d'ocupació més baixa”, afegeix Juan Gallardo, cap del departament d'estudis de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta).

Des d'un vessant més optimista, l'estudi de CCOO assenyala que el nombre de desocupats es va reduir a la tota demarcació respecte del desembre del 2014, i comarques com la Conca de Barberà, la Terra Alta o l'Alt Camp se situen entre les regions on més es va retallar.

Des del sindicat, però, posen l'accent sobre el tipus de contractació nova que s'està generant, i que recau majoritàriament en mans de contractes temporals. Així, tot i que a totes les comarques de la demarcació (excepte el Priorat) van incrementar el 2015 els contractes de tipus indefinit respecte de l'any anterior, en la majoria de casos el creixement dels contractes temporals és més elevat.

La sortida a aquesta
situació passa, però, per
rutes diferents, segons l'interlocutor. “Nosaltres creiem que cal apostar per la indústria, ja que ofereix ocupació estable i de més qualitat”, va assenyalar Pros, de CCOO. Per la seva banda, des de Cepta es parla de la necessitat de crear ocupació de forma “ràpida” a través d'un projecte com el BCN World, entre Vila-seca i Salou, ja que segons ells permetrà crear llocs de treball tant en el sector de la construcció com als serveis. Des del Montsià, la quarta comarca amb més atur del mapa, el president de l'Associació d'Empresaris del Moble de la Sénia, Juan José Royo, va referir-se a la falta d'“emprenedoria” i la necessitat que l'administració pública “aporti més valor afegit” al territori.

LA XIFRA

24,1
per cent
va ser la taxa d'atur al Baix Penedès al desembre, prop de 10 punts per sobre de la mitjana catalana.

Debat obert al Baix Penedès

L'informe elaborat per CCOO ja assenyala que la situació al Baix Penedès és especialment preocupant, comarca que considera “la més crua expressió” de la crisi econòmica. “El turisme no ha tingut tampoc la infraestructura necessària per absorbir part d'aquests efectes, com sí que s'ha pogut fer a la Costa Daurada Central”, assenyala
Juan Gallardo, de la Cepta.

“El Baix Penedès és una comarca oblidada entre tots i caldria fer una reflexió i aportar noves dinàmiques, tant des de l'administració com des del sector privat”, defensa el president de la Unió Empresarial del Penedès (UEP), Santi Carda. Segons el líder d'aquesta agrupació empresarial, el camí per rebaixar les xifres altes d'atur en què la comarca sembla estar encallada és potenciar el sector del turisme, tant a la costa com també, i sobretot, l'enoturisme a l'interior. A més, per Carda seria clau incidir en la indústria i la formació.

Des de l'Associació d'Empresaris del Penedès Garraf (Adepg), però, les esperances se centren en la reactivació del projecte de la plataforma logística del Logis Penedès, impulsat per la Generalitat. “La logística és el gran tret competitiu que pot explotar el Baix Penedès per la seva situació privilegiada, i no pot ser que no ho faci per por dels polítics de perdre un rèdit electoral”, va subratllar Isidre Also, secretari general de l'Adepg, qui demana solucions “arriscades i decidides” en el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona