Economia

Mirador

Més barat que l'aigua

En l'interessant debat sobre el mercat del petroli protagonitzat per cinc economistes ens assabentem que l'Aràbia Saudita, el principal productor del món, fins i tot guanyaria diners amb un barril a un preu de deu dòlars. Caram! Això és vendre el petroli més barat que l'aigua. Vegem-ho!

Un barril està format per 159 litres de l'anomenat or negre, cosa que representa que cada litre es comercialitzaria a 0,0628 dòlars o, el que és el mateix, 0,055 euros. Un servidor coneix una cadena de supermercats que ven garrafes d'aigua de vuit litres a 0,80 euros; és a dir, a 0,10 euros el litre i de bona qualitat. Si algú en coneix d'altres més barates, i també bona, que m'ho faci saber, si us plau. Aquella que surt simplement de l'aixeta seria un bon exemple, malgrat que el gust, en alguns casos, no sempre és el millor.

Amb aquestes xifres és clar que l'Aràbia Saudita, que per obtenir petroli ha de fer poc més que obrir una aixeta, actualment podria vendre cru, i guanyar diners, més barat que l'aigua. I fins a deu dòlars el barril encara té marge, ja que actualment la mesura tipus d'aquesta matèria primera cotitza per sobre dels 40 dòlars.

Preveure el preu del cru a llarg termini és una tasca feixuga perquè hi intervenen múltiples factors, molts dels quals són imprevisibles. El més important és, evidentment, la demanda, però després hi ha altres geopolítiques que varien de manera constant i afecten, i molt, el preu del barril.

El que sí que podem dir és que l'OPEP, el cartell dels grans productors, ja no és el que era i amb prou feines controla l'oferta que aboca al mercat. També podem dir que altres fonts d'energia, des de les renovables fins a les noves tècniques extractores d'hidrocarburs, no fan més que augmentar l'oferta d'energia en un moment en què la demanda creix amb moderació. Però poc podem dir dels factors geopolítics, que tant enfonsen el preu del barril com fan que es dispari per sobre els 100 dòlars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona