Economia

Els sindicats amenacen amb una vaga general

Els sindicats majoritaris reclamen aquest Primer de Maig l'augment dels salaris, la derogació de la reforma laboral i la recuperació dels drets laborals que s'han perdut per la crisi

Josep Maria Álvarez participa per primer cop com a màxim dirigent de la UGT a Madrid, al costat del líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo

Lluitar contra la pobresa salarial i social ha estat una de les principals reivindicacions d'aquest Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, en les manifestacions convocades pels sindicats a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa. Així doncs, els líders dels sindicats CCOO i la UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Camil Ros, han reivindicat aquest diumenge la recuperació dels salaris i els drets perduts els últims anys i no han descartat la convocatòria d'una vaga general si el govern espanyol no deroga la reforma laboral. Gallego i Ros han fet aquestes declaracions a l'inici de la manifestació del Primer de Maig a Barcelona, que aquest any se celebra amb el lema “Contra la pobresa salarial i social: Treball digne i drets”.

En declaracions als mitjans, els responsables sindicals han fet una crida als treballadors que en les pròximes eleccions generals votin aquelles opcions polítiques que defensin la derogació de la reforma del mercat laboral. A més, han augurat una tardor de mobilitzacions sindicals i han deixat fins i tot oberta la porta a la convocatòria d'una vaga general per reclamar la derogació de l'esmentada reforma. 

Camil Ros ha explicat que l'objectiu d'aquest Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, és la reivindicació dels drets laborals i els nivells salarials que s'han perdut durant els últims anys i ha demanat que la imminent sortida de la crisi comporti “un altre repartiment de la riquesa”. En clau catalana, ha dit que una de les prioritats del nou Govern ha de ser l'aprovació d'una renda garantida de la ciutadania i ha advertit que la societat “no pot esperar vuit ni divuit mesos”. 

Joan Carles Gallego, de la seva banda, ha assenyalat que el Govern de l'Estat hauria de “prendre nota” de les reivindicacions del Primer de Maig i ha emplaçat el nou executiu que sorgeixi de les eleccions del pròxim 26 de juny que, com a prioritat, derogui les retallades i la reforma laboral i aprovi nous drets laborals i socials.

A Madrid, Josep Maria Álvarez ha participat en el seu Primer de Maig com a màxim dirigent de la UGT i al costat del líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. Segons Álvarez, “el problema no és que no hi hagi riquesa sinó com es reparteix. Amb aquesta política fiscal s'han deixat de recaptar més de 80.000 milions d'euros”.

Manifestacions al carrer

A Barcelona, unes 9.000 persones segons l'Ajuntament, 50.000 segons els organitzadors, s'han manifestat des de poc abans de les 12 del migdia pels carrers de Barcelona amb motiu del Primer de Maig convocats pels sindicats CCOO i UGT. La marxa ha arrencat de la cruïlla de Pau Claris amb la Ronda de Sant Pere, direcció Via Laietana, i finalitza a la plaça de la Catedral, on s'han fet els habituals parlaments.

Entre els manifestants hi ha representants d'empreses que viuen conflictes laborals, com TMB, Delphi o General Electric. La consellera de Treball, Dolors Bassa, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i els representants polítics d'ERC, PSC, C's, EUiA, Catalunya Sí que es Pot participen en aquest Primer de Maig. Per la seva banda CGT i USOC han reunit 300 persones respectivament en les seves mobilitzacions.

A Lleida, mig miler de persones han sortit al carrer en protesta contra la precarietat laboral i per reclamar sous dignes i polítiques actives que afavoreixin la industrialització de les terres de Lleida. A la capital del Segrià, els sindicats han exigit que es faci una aposta clara per canviar un model productiu encara molt basat en els serveis i l'agricultura.

En aquest sentit, exigeixen que el govern passi de les paraules als fets, després que aquest dissabte el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, es comprometés a facilitar la implantació de noves empreses a la demarcació.

A més, aquest any també han tingut especial protagonisme els treballadors i treballadores de la neteja, que a Lleida porten 11 anys esperant l'equiparació salarial amb la resta d'empleats de Catalunya. Per això la seva pancarta amb el lema ‘Volem cobrar' ha anat just per darrera de la principal, la que encapçalaven els dirigents de CCOO i la UGT a Lleida, Jaume Sellés i Núria Solé respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona