Economia

Multa imminent per dèficit

La CE no es creu els números de Montoro i prepara una sanció per a l'Estat espanyol per haver incomplert reiteradament

Brussel·les empitjora les previsions per “la incertesa sobre la formació d'un nou govern”

Moscovici demana retallades per reduir els números vermells

Multa imminent. La Comissió Europea (CE) no es creu els números del govern espanyol i prepara una sanció per castigar el seu enèsim incompliment. Brussel·les va empitjorar ahir encara més les seves previsions de dèficit públic per a l'Estat, fins al 3,9% del PIB aquest 2016 i el 3,1% el 2017, i alerta que no recuperarà l'estabilitat pressupostària fins al 2018. És el pitjor forat fiscal de tota la zona euro i dobla la mitjana comunitària. “La incertesa sobre la formació d'un nou govern” que retalli preocupa l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, que haurà de donar almenys un any més de pròrroga a l'Estat.

França només ha estat capaç de contenir el seu dèficit públic en vuit dècimes els darrers quatre anys, mentre que l'Estat espanyol l'ha retallat fins a set punts, en el mateix temps. S'atrevirà el francès Moscovici a sancionar-la amb 2.000 milions d'euros? El 18 de maig sortirem de dubtes. Brussel·les mai no ha multat cap soci, ni tan sols a Grècia, per haver incomplert reiteradament els objectius i estrenar-se ara seria un revés per a la credibilitat internacional de l'Estat. Moscovici podria optar per una sanció simbòlica de zero euros, si Luis de Guindos el convenç que la desviació està justificada i que la baixa inflació ho ha fet impossible. L'IPC es mantindrà en negatiu aquest any (0,1%), pel baix preu del petroli, i no remuntarà (1,4%) fins l'any que ve.

L'eurocomissari sembla decidit a expedientar Espanya, perquè el dèficit estructural (és a dir, el que no depèn de mesures conjunturals, com el rescat dels bancs) s'ha agreujat “significativament”. I és que, en precampanya electoral, la despesa pública es va accelerar a finals de l'any passat, per exemple amb un “notable increment” dels sous públics. Brussel·les no confia que, amb el 26-J, l'Estat faci els deures i ara augura que la diferència entre despeses i ingressos serà l'any que ve tres dècimes pitjor del que havia previst fa només tres mesos (això són uns 3.000 milions d'euros!). I l'any que ve, mig punt pitjor (5.000 milions).

Moscovici es va defensar ahir dels atacs del PP espanyol assegurant que les seves previsions per a l'Estat “són justes”. De fet, fins i tot inclouen alguna bona notícia, com ara una reducció de l'atur que s'accelera: segons els càlculs de Brussel·les, la taxa de desocupació tancarà aquest 2016 en el 20% i caurà fins al 18,1% el 2017, quatre i vuit dècimes millor, respectivament, del que havia previst inicialment. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va arribar a acusar l'eurocomissari de fer una “valoració política esbiaixada”, a l'octubre.

Més esforços

“Depèn del poble espanyol jutjar” l'executiu de Mariano Rajoy el 26-J i aquestes previsions econòmiques “poden ajudar” a fer-ho, va assegurar Moscovici: l'actuació econòmica “encara és molt bona, però en l'àmbit de les finances públiques encara s'han de fer esforços”. “Hi ha decisions que òbviament s'hauran de prendre, tenint en compte les dades que ja sabíem i les previsions que teniu al davant”, va advertir l'eurocomissari.

En altres paraules: Espanya tornarà a quedar sota tutela de Brussel·les, que la vigilarà de prop i l'obligarà a presentar informes trimestrals sobre les retallades.

L'economia espanyola creixerà el 2,6% del PIB aquest exercici (una dècima menys del que pronostica Montoro) i el 2,5% el que ve, molt per sobre del pronòstic per al conjunt de la zona euro, de només l'1,6% i l'1,8% respectivament. I la locomotora alemanya no col·labora, precisament: tot i tenir superàvit pressupostari tampoc aquest any no aprofitarà el marge per fer polítiques expansives i mantindrà el nivell d'inversió pública per sota de la mitjana europea.

“El creixement d'Europa resisteix, tot i el complicat ambient global, i hi ha senyals que els esforços polítics s'estan traduint en llocs de treball i apuntalant la inversió, però hem de fer molt més per resoldre les desigualtats”, va explicar Moscovici.

De Guindos, optimista

Però l'executiu del PP no pensa baixar del burro, encara menys en precampanya electoral, i insisteix que l'Estat recuperarà l'estabilitat pressupostària ja l'any que ve i no el 2018. “Crec que el següent govern, en el seu pròxim pressupost, el que s'aprovi per al 2017, no tindrà cap dificultat insalvable per reduir el dèficit públic per sota del 3%”, va assegurar l'encara ministre d'Economia en funcions, que vol per a l'Estat espanyol el mateix tracte que França.

“Ningú no pot posar en dubte l'esforç de la societat espanyola i de les administracions públiques”, va defensar De Guindos, que va recordar a Moscovici que José Luis Rodríguez Zapatero i Elena Salgado, socialistes com l'eurocomissari, van deixar el govern espanyol amb uns números vermells de l'11%.

LES XIFRES

2.000
milions d'euros seria la multa que la CE pot imposar a l'Estat per primer cop el 18 de maig.
2
anys, fins al 2018, trigarà encara l'Estat a recuperar l'estabilitat, segons els càlculs de Brussel·les.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona