Economia

El tèxtil revifa però amb més contractes temporals

El 2015 es van registrar prop de 3.000 contractes nous però cauen els indefinits

Els empresaris són optimistes però amb l'expectativa que el consum es dispari

El tèxtil maresmenc registra, per segon any consecutiu, dades positives en relació al mercat laboral. L'informe elaborat per l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal sobre el comportament del sector durant el 2015 mostra una certa recuperació pel que fa a ocupació.

La contractació s'ha tancat amb 2.965 noves altes, cosa que suposa un creixement relatiu de l'1,65%. Aquest creixement, però, s'ha fonamentat en la contractació temporal, que ha augmentat un 2,56%, mentre que els contractes indefinits han estat menys que l'any anterior.

El president del gremi tèxtil Asegema, Paulí Aluart, assegura que les dades són favorables des del moment que no es tanquen empreses, tot i que moltes han hagut d'ajustar plantilles. Segons el mateix informe, l'any passat es van presentar vuit expedients de regulació d'ocupació en el sector, que van afectar 277 treballadors. Aluart reconeix que hi ha un “lleuger creixement” i que les empreses s'atreveixen a contractar alguna persona més. Tot i això, és prudent, ja que arran de la crisi encara perceben que costa que el consum dins el sector es reactivi. El president del gremi apunta altres factors en el mercat internacional que generen un cert optimisme. Per un costat, la davallada exportadora de productes tèxtils de la Xina, els costos més elevats de producció al Marroc o les confeccions de Tunísia que busquen instal·lar-se a aquí.

Les dades recollides per l'Observatori de Desenvolupament Local semblen indicar, però, que el sector va tocar fons el 2013. Les xifres del 2014 van millorar per primera vegada en sis anys i les del 2015 segueixen una tendència positiva. Això s'ha anat produint tant a les petites com a les grans empreses. Segons es recull a l'informe però, un 76,98% de les empreses tèxtils maresmenques són microempreses que tenen, com a màxim, deu treballadors. El sector donava feina l'any passat a 5.996 persones, lluny dels 8.562 llocs de treball que generava el 2008.

Des dels sindicats, el secretari comarcal de la UGT, Lluís Torrents, denuncia que la revifada de l'ocupació s'hagi aprofitat per fer contractes a precari rebaixant els sous. El representant sindical reclama una millor coordinació en l'oferta de formació que s'està generant. “S'ha de planificar millor les necessitats de les empreses i el teixit empresarial que volem”, assegura.

Taula Industrial

Precisament ahir, a la seu del Consell Comarcal va tenir lloc una segona trobada de la Taula Industrial que formen els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, les patronals Fagem i Pimec, i representants dels juntaments per avançar en la definició del teixit econòmic i la formació. “Anem tard però s'ha de planificar cap on volem apostar com a territori i quin tipus de formació donem”, indica Torrents.

LA XIFRA

2.965
Són les contractacions en el sector tèxtil l'any passat al Maresme, que representa un creixement de l'1,65%

LA FRASE

El pitjor que pot passar és que tanquin empreses, i aquesta tendència ja s'ha trencat
Paulí Aluart
president del gremi tèxtil d'Asegema

Esperant joves aprenents i aturats ben formats

Diferents iniciatives s'estan portant a terme per mantenir aquesta revifalla en l'ocupació del tèxtil. “L'esforç entre empreses i administració és important que no es perdi”, assegura el president d'Asegema, Paulí Aluart. Des del gremi tenen moltes expectatives amb la formació dual que s'ofereix des de l'escola de teixits de Canet de Mar i que permet als joves aprenents de l'ofici fer les pràctiques remunerades a les empreses. Aluart confia que el segon cicle de grau mitjà de formació tèxtil, aquest destinat a l'especialització en la fabricació i ennobliment de productes tèxtils, tingui prou demanda el curs vinent. Fa dos cursos que l'activitat es va reprendre a l'antiga escola tèxtil que havia tancat amb el cicle de confecció i moda.

Els empresaris, però, també estan pendents del programa Isertext, impulsat
des de l'Ajuntament de Mataró amb l'objectiu de promoure la contractació entre les persones desocupades. Des de fa uns setmanes que s'està contactant amb les empreses que puguin estar interessades a participar-hi, després que els candidats ja hagin finalitzat la formació que han rebut per ser recol·locats en el sector tèxtil. El projecte, liderat pel servei d'ocupació de la ciutat i subvencionat per la Diputació, subvencionarà els nous contractes de treball, que tindran una durada mínima de tres mesos. Amb un pressupost global de 233.744 euros, el consistori mataroní aporta gairebé 70.000 euros al programa, dels quals 54.000 es destinaran a promoure les noves contractacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona