Economia

Economia

La fe en el bitllet de 500 euros s'acaba

El BCE deixarà de produir els bitllets de 500 euros a finals del 2018 i els anirà retirant progressivament

Amb aquesta mesura es volen combatre activitats il·legals, el blanqueig de capitals i el frau fiscal

Singapurencunya el bitllet de més valor del món: 10.000 dòlars
(6.440 euros)

Diuen que per creure en l'existència del bitllet de 500 euros s'ha de tenir fe perquè un no n'ha vist mai cap. Acudits dolents a banda, aquells ciutadans que mai hagin palpat un bitllet de 500 euros i vulguin fer-ho convindria que s'afanyessin. A finals del 2018 deixaran d'imprimir-se i, encara que continuaran sent vàlids per al pagament, s'aniran retirant gradualment fins a la desaparició definitiva, segons va acordar ahir el Banc Central Europeu (BCE). En tot cas, cal subratllar que els afortunats propietaris dels morats els podran canviar per un període il·limitat en qualsevol banc central de la zona euro i, en tot cas, mantindran el valor de forma indefinida.

La seva elevada quantia i la generalització dels pagaments electrònics fan que el bitllet de 500 euros sigui un mitjà de pagament poc pràctic i vinculat a activitats il·lícites, el blanqueig de capitals o l'economia submergida. “El bitllet de 500 euros és un instrument per a activitats il·legals”, va assenyalar el febrer passat Mario Draghi, president del BCE, reobrint el debat tancat precisament ahir.

En tot cas, tampoc no es pot dir que el bitllet de 500 euros sigui un desconegut per als ciutadans de la zona euro. Dades d'enquestes fetes públiques pel BCE l'any 2011 recollien que el 20% dels consumidors que fan compres d'entre 200 euros i 1.000 euros paguen sempre o freqüentment en efectiu i, el més sorprenent, el 4% fan adquisicions superiors a 10.000 euros, com ara la compra d'un automòbil, trinco-trinco. En el cas de l'Estat espanyol, el 6% dels consultats van fer compres en efectiu per un valor superior als 10.000 euros. Però hi ha més dades, com ara les que assenyalen que un 25% de consumidors han tingut a les mans en l'últim any un bitllet de 500 euros o de 200 euros –que ara regnarà com el bitllet de més valor–, un percentatge que en el cas de l'Estat espanyol s'eleva al 33%.

Pocs bitllets actualment en circulació en el món tenen un valor tan elevat com els morats. Singapur disposa d'un bitllet de 10.000 dòlars, que correspon a la bogeria de 6.440 euros. També té més valor el bitllet de 1.000 francs suïssos, que avui dia són 909 euros. Tot seguit se situa ja el nostre bitllet de 500 euros. La Reserva Federal dels Estats Units, que encunya el sempre referent dòlar nord-americà, produeix com a bitllet de més valor el de 100 dòlars (86 euros).

A finals de la passada dècada dels noranta, quan s'estava dissenyant la moneda única europea, països del centre d'Europa, com ara Alemanya o Àustria, van reclamar un bitllet de quantia elevada amb l'objectiu d'emmagatzemar-lo més fàcilment. Cal dir que en aquests països hi ha una certa preferència pel pagament en efectiu entre la població, que acostuma a guardar a casa quantitats de diners importants. Per això des d'Alemanya s'ha qüestionat i lamentat aquesta desaparició. Els bitllets de 500 euros representen només el 3,2% dels 18.600 milions de bitllets d'euro en circulació. A l'Estat espanyol, s'han distribuït des del 2002 un total de 68 milions de bitllets de 500 euros, amb un valor total de 34.000 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona