Economia

JOSEP BORRELL

PRESIDENT DEL GREMI D'ELABORADORS DE CERVESA ARTESANA I NATURAL

“Només fent un producte de qualitat ens en sortirem”

“Barcelona s'està convertint en la capital de la cervesa artesanal del sud d'Europa. Hi ha bars amb més de trenta sortidors i s'han muntat dos o tres ‘brewpubs' importants, fins a l'extrem que Ada Colau ho ha tallat en sec”

“Treballem amb el Departament d'Alimentació de la Generalitat per determinar què és el producte artesà”

Fundador de la Moska
Josep Borrell va fundar Birrart el 2007, l'empresa productora de la Moska, una de les cerveses artesanes gironines més reconegudes i que es distribueix pràcticament igual entre Barcelona i Girona. Explica que la subsistència en aquest sector depèn molt de les despeses de cada empresa, però creu que és molt difícil poder tirar endavant amb menys de 30.000 litres anuals de producció. En el seu cas, preveu produir un total de 45.000 litres aquest any.
Per parlar sobre
la regulació, demà tenim prevista
una reunió a
la Generalitat

L'any 2011, quan el boom de les cerveses artesanes ja havia esclatat a Catalunya, es va crear el Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (Gecan). Actualment té 28 associats, que representen el 35% de les 75 fàbriques de cervesa artesana que es calcula que hi ha a Catalunya. Aquests 28 associats produeixen un milió de litres anuals i la seva darrera facturació era a l'entorn dels
dos milions d'euros. Representen el 0,3% de la producció de cervesa que es fa a Catalunya. Si s'hi afegissin la resta d'empreses artesanes de fora del gremi, es calcula que serien uns 1,5 milions de litres anuals, que és el que fabrica Damm en un dia.

Per què es va constituir el gremi? Quins són els requisits per formar-ne part?
Vam muntar el gremi per defensar els interessos dels petits productors i, entre els requisits per ser-hi, hi ha tenir instal·lacions pròpies. Actualment estem pensant a introduir-hi altres tipus d'agremiats per fer-lo molt més gran, per exemple, per temes de distribució. També demanem que tinguin el registre sanitari, ser una empresa legal i tenir el número d'autorització per a la producció i venda de beguda alcohòlica. També han de treballar amb el procés artesà, que més o menys hem validat amb la gent del gremi que estem des dels inicis. És a dir, a partir de gra maltat; no s'hi val fer la recepta a partir d'extractes, i evidentment no fer servir additius ni processos industrials com ara centrifugats o extraccions amb filtres.
La regulació, pendent.
La cervesa artesana com a tal no està regulada pràcticament enlloc de l'Estat. En les normatives sobre cervesa, no diu què és una cervesa artesana. Per tant, nosaltres etiquetem de manera alegal, perquè encara no està regulat. Des de fa quatre anys, treballem amb el Departament d'Alimentació de la Generalitat per determinar què és el producte artesà i fer-ne una regulació. L'ofici de cerveser artesà ha estat publicat al Butlletí de la Generalitat des fa un any
i mig, quan van sortir tres oficis nous. Els cervesers artesans obtindrem un carnet després de dos anys d'experiència, un curs mínim de formació... Molt semblant al que fan els formatgers. Precisament, per parlar sobre la regulació, demà tenim prevista una reunió a la Generalitat.
A què es deu el ‘boom' de les microcerveseries?
Ens remuntem a l'any 2005, quan Glops va obrir la primera fàbrica. És cert que hi havia fàbriques com La Cervesera Artesana de Gràcia, que hi és des de finals dels noranta, i alguna altra experiència que no va sortir bé. Moska som del 2007 i també va sortir Rosita i CCM (Companyia Cervesera del Montseny). En total, se'n van crear unes set o vuit entre el 2007 i el 2008. En el meu cas, per exemple, se'm
va acudir provar de fer cervesa
i vaig descobrir, amb el temps i gràcies a internet, que a Barcelona hi havia l'associació Humulus Lupulus, que ja no existeix, que es dedicava a fer cursos d'elaboració de cervesa. D'allà
ha sortit gent com Pablo Vijande i Guzmán Fernández (Guineu). També hi havia Steve Huxley, que va morir l'any passat i que havia fet molt per la difusió de
la cervesa artesana a Catalunya. Ens trobàvem, ens passàvem cerveses... Hi havia molt poca gent que fes cervesa aleshores. Aquesta associació del Poble-sec en va ser el bressol i crec que aquí va ser on es va despertar tot.
I, d'aquests inicis, a l'actualitat, en què Barcelona té un paper destacat.
Barcelona s'està convertint en la capital de la cervesa artesanal del sud d'Europa, segur. Potser ha tret el tron a Roma. Sembla que facin concursos per veure qui posa més aixetes. Hi ha bars amb més de 30 sortidors i s'han muntat dos o tres brewpubs importants, fins a l'extrem que Ada Colau ho ha tallat en sec.
N'ha augmentat el consum?
Sí, però també arriba molta cervesa de fora i ja sabem que la gent valora més el producte de fora que el d'aquí. Aquesta és una altra de les coses que tenim pendents amb Gecan: la promoció de la cervesa d'aquí. S'han posat de moda molts bars, però vés-hi i veuràs quantes cerveses d'allà són fetes a Catalunya. Segurament estem parlant d'un 5%. Consideren que portar una cervesa dels Estats Units està millor. No ho critico; al final un es posa les piles i diu: “Tu has de fer un producte bo, perquè el consumidor sap distingir els productes bons.” Una mica com passava amb els cellers fa uns anys. Ara s'han disparat: si fan un producte bo, el venen. Amb
la cervesa també ha de ser això; només fent un producte de qualitat ens en sortirem.
De fet, heu obtingut bons resultats en el darrer concurs de la Barcelona Beer Challenge
Sí, les cerveseries del gremi hem rebut quinze medalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA