Economia

política catalana

pressupostos

Puigdemont es compromet a “alleugerir la pressió fiscal” als catalans

El president de la Generalitat aposta per rebaixar l'IRPF a les rendes més baixes i descarta apujar-lo a les altes

Denuncia que Catalunya pateix un “ofec financer” amb l'actual finançament i demana una hisenda pròpia

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apostat aquest dijous per reduir la pressió fiscal als catalans amb una rebaixa aquest any de l'IRPF a les rendes més baixes. Al mateix temps, ha rebutjat apujar aquest impost a les rendes més altes. Segons ell, a Catalunya es paguen “molts impostos” i ha identificat l'actual finançament autonòmic com el principal problema.

En la seva intervenció a la inauguració de al XXXII reunió del Cercle d'Economia a Sitges, el cap de govern ha considerat que “ha arribat el moment d'alleugerir la càrrega fiscals” dels catalans. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de fer-ho, de moment, baixant l'IRPF a les rendes més baixes.

Puigdemont ha apuntat que la rebaixa es pot dur a terme a través d'una reducció dels tipus o modificant les deduccions i ha donat a entendre que intentaran introduir els canvis durant la tramitació parlamentària dels pressupostos i de la llei d'acompanyament.

Ha destacat que aquesta rebaixa no tindria un impacte en els comptes públics fins a d'aquí a “tres anys”, ja que és quan es liquida l'impost amb l'Estat, i creu en aquest context l'economia estarà en millor situació.

En tot cas, ha assegurat que aquesta reducció impositiva no es “compensarà” en cap cas amb un increment de l'impost als qui més cobren. “Pensar en ingressos de més que no arribarien fins el 2019 no ens faria menys dependents del FLA”, ha argumentat davant dels empresaris.

Puigdemont ha constatat que a Catalunya es paguen “molts impostos” i genera recursos dels quals després no pot disposar en no tenir una hisenda pròpia. Ha denunciat que l'actual model de finançament autonòmic suposa un “maltractament fiscal” i “ofec financer” per part de l'Estat.

Ha estimat que un nou finançament hauria d'aportar 2.500 milions d'euros més a la Generalitat cada any. D'entrada serien 7.500 milions, ja que caldria sumar-hi els 5.000 milions corresponent a als dos anys de retard, ja que l'actual sistema ja porta tres anys caducat.

Vistos els precedents, Puigdemont ha descartat liderar una negociació per la reforma del finançament autonòmic, si bé ha assegurat que Catalunya sí que participarà en el procés. “No volem liderar, però això no ens impedeix ni exigir un model més just ni vetllar perquè això passi”, ha argumentat.

A més, ha garantit que Catalunya no es “desentendrà” dels ciutadans espanyols que també pateixen la injustícia del model actual. “No som tan insolidaris i insensibles”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona