Economia

economia

Plataforma de cooperatives contra el fons per a fallides

Vint-i-sis cooperatives lleidatanes i tarragonines es neguen a pagar per “tapar les males gestions d'altres”, com ha decretat la Generalitat

Adverteixen que acudiran als jutjats si no s'atura

Un terç de les cooperatives catalanes amb secció de crèdit s'han plantat davant l'obligació d'aportar diners a un fons cooperatiu, aprovat pel govern el 17 de maig passat, per finançar la liquidació de les seccions de crèdit. Cooperatives lleidatanes i tarragonines es van reunir ahir a Lleida i van anunciar que no estan disposades a aportar el 3% dels seus saldos creditors mitjans mensuals per solucionar fallides com per exemple la de la cooperativa de Cambrils.

Aquestes cooperatives, unides en la Plataforma Antifons Obligatori, asseguren que la finalitat amb què s'ha creat el fons és aportar diners al préstec de 10 milions d'euros a què es va comprometre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) per retornar els estalvis a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Arran d'aquesta fallida, la federació va demanar a les cooperatives aportacions voluntàries i va recaptar 7 milions, segons la plataforma. A més, des d'aquesta entitat tampoc accepten que la gestió d'aquest fons, que pujaria a uns 18 milions, correspongui a l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC), vinculada a la Federació de Cooperatives Agràries. Josep Segura, president de la Cooperativa de Maials i portaveu de la plataforma, ha assenyalat que “en l'objecte de la FCAC no hi figura la funció que pretén assignar-li l'administració, ni tampoc la de destinar fons dels seus socis a salvar cooperatives en crisi”. Rebutgen que les cooperatives que “han fet les coses bé ara hagin d'arreglar els mals endreços d'altres”. Les cooperatives són contràries a haver d'aportar diners “dels seus socis” a un fons “per tapar els forats, les vergonyes i les males gestions d'altres cooperatives on no tenim cap intervenció en els seus consells rectors”, ha dit Segura.

La plataforma ha anunciat que presentaran un recurs contenciós administratiu per reclamar que s'aturi la posada en marxa d'aquest fons cooperatiu i també estudien la possibilitat de plantejar un recurs d'inconstitucionalitat.

El primer termini de cobrament del fons a les cooperatives entra en vigor avui. Les entitats que han constituït la plataforma ja han dit que s'oposen a fer les aportacions que els pertoca. Davant aquest rebuig, les 26 cooperatives amb secció de crèdit –de les 78 que hi ha a tot Catalunya– reclamen al Departament d'Economia i Hisenda que aturi la posada en marxa d'aquest fons cooperatiu, ja que consideren que la seva creació s'ha fet sense informar-ne prou el sector. En aquest sentit, remarquen que les cooperatives són empreses privades i les decisions que prenen són sobiranes de l'assemblea de cada entitat i “no es pot venir via decret llei amb una imposició així des de fora”, segons David Paüls, de la Cooperativa de Corbins. Tampoc descarten denunciar el consell rector de l'ASC per haver subscrit el préstec de 10 milions en favor de la Cooperativa de Cambrils davant “una possible vulneració de la normativa cooperativa i dels estatuts de l'ASC”.

Algunes de les cooperatives que integren la plataforma són: Corbins, Alcarràs, Maials, els Torms, Juncosa, Albatàrrec, Linyola, el Cogul, Torrebesses, l'Arrossera del Montsià, Santa Bàrbara, la Sènia, Soldebre, la Bisbat de Falset, Vilallonga, Vila-seca i la Torre de l'Espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA