Economia

societat

habitatge

El lloguer pujarà un 15% enguany a Barcelona

La pressió dels pisos turístics i l'escassa oferta marcaran l'increment més alt dels darrers 15 anys, segons Forcadell

Un rècord. Les rendes del lloguer a la ciutat de Barcelona tancaran aquest any amb un increment del 15,5%, segons les estimacions de la consultoria immobiliària Forcadell.

Aquest serà el salt més gran des del 2001, quan comença la sèrie històrica analitzada per la firma, i en paraules del professor de la Universitat de Barcelona i responsable de l'estudi, Gonzalo Bernardos, converteix el mercat de Barcelona en una “olla de pressió”, que pot acabar expulsant bona part de la demanda cap a poblacions de la perifèria. “Barcelona pot acabar sent una ciutat que només es puguin permetre els rics”, va assenyalar Bernardos durant la presentació ahir de l'informe.

Els preus pugen perquè hi ha poca oferta de pisos, “molts propietaris han decidit traslladar el seu pis al mercat de venda ara que es recupera”, explica Bernardos. Però és que, a més, la pressió dels pisos turístics també es deixa notar i, segons el professor de la UB, aquest fenomen creixent a la capital catalana és responsable d'un 5% de l'increment de preus.

Això s'evidencia en el fet que els barris on més es van incrementar els preus entre el 2001 i el 2015 són Ciutat Vella (108%) i Sant Martí (105%), per sobre de la mitjana de la ciutat (80%). Amb tot, el barri més car continua sent Sarrià (1.051 euros), mentre que la mitjana se situa en els 735 euros al mes.

Bernardos espera, però, que aquest increment no es mantingui, perquè “no és sostenible, el normal és tenir increments del 5% o del 6%”. Tampoc no és normal, assenyala el professor de la UB, “que el 30% dels pisos que es posen al mercat a Barcelona es lloguin la primera setmana, com passa ara”. Tot i això, el responsable de l'informe creu que en un horitzó de dos o tres anys la mitjana de rendes de lloguer es pot situar a Barcelona en l'entorn dels 1.000 euros, una xifra que ara només se supera a Sarrià. Malgrat això, Bernardos va alertar que seria un error que l'Ajuntament regulés el preu del lloguer.

LA FRASE

El mercat a Barcelona és com una olla de pressió, només les rendes altes se'l podran permetre
Gonzalo Bernardos
director estudi forcadell (uB)

El preu de l'habitatge a la costa catalana es recupera

Gavà (Baix Llobregat), Blanes (Selva) i Palamós (Baix Empordà) són les localitats de la costa on més han pujat els preus dels pisos en el darrer trimestre, amb increments interanuals superiors al 12%. Així es recull en l'informe sobre habitatge a la costa, elaborat per la firma de taxació Tinsa i presentat ahir a Barcelona. En concret, la pujada a Gavà ha estat del 13,2%, a Blanes del 12,8% i a Palamós del 12,1%. L'estudi posa de manifest, a més, la recuperació generalitzada dels preus al litoral català, i especialment a la costa gironina i la de Barcelona, mentre que a la de Tarragona tot just està finalitzant el reajustament, indica Tinsa. La majoria dels municipis analitzats per la firma de taxació, 15 dels 22, van mostrar un comportament positiu dels preus en el primer trimestre d'aquest any i en relació amb el mateix període de l'any passat. La millora del mercat també es percep en el fet que als municipis on encara es registren caigudes de preus aquestes són més suaus. Salou (Tarragonès) és on han baixat més (7,5%), seguit de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà), amb un 3,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona