Economia

Europa permet als bancs no tornar totes les clàusules sòl

La justícia europea dóna la raó a les entitats financeres i accepta que limitin les devolucions només fins al 2013

Salva la banca espanyola de pagar entre 5.000 i 7.600 milions d'euros

Guanya la banca. La justícia europea dóna la raó als bancs espanyols i, de moment, no els obligarà a retornar als hipotecats tots els diners de les clàusules terra. L'advocat general del Tribunal de Luxemburg, Paolo Mengozzi, va avalar ahir que puguin “limitar en el temps” aquestes devolucions i fer-se càrrec, només, de les clàusules abusives cobrades després del 9 de maig del 2013, que és quan els jutges del Suprem les van declarar nul·les. Això, a la pràctica, vol dir que Europa torna a salvar els bancs espanyols, que s'estalviaran entre 5.000 i 7.600 milions d'euros, segons els càlculs del Banc d'Espanya.

Tot i que la sentència definitiva es farà esperar encara fins a finals d'any, molt sovint l'opinió de l'advocat general va a missa, i en el 70% dels casos els jutges del Tribunal de Justícia de la UE acaben confirmant el seu dictamen, encara que no és vinculant. Mengozzi compra als bancs espanyols l'excusa que haver de retornar ara els calés de totes les clàusules sòl tindria “repercussions macroeconòmiques” per a un sector financer que va haver de ser rescatat amb 41.000 milions d'euros fa quatre anys. És a dir, que protegir la banca és, en aquest cas, més important que protegir els consumidors. Aquestes clàusules irregulars, en la lletra petita dels contractes, els obligaven a continuar pagant uns interessos mínims, tot i que els tipus hipotecaris haguessin caigut fins al 0% o en negatiu.

Mengozzi està d'acord amb el Tribunal Suprem espanyol, que fa tres anys, quan va declarar il·legals les clàusules terra, va posar límits a la retroactivitat d'aquesta nul·litat: per protegir la banca espanyola, aleshores en ple rescat i reestructuració i sota la sospita dels inversors, va sentenciar que els hipotecats només podrien recuperar els diners pagats a partir de llavors. Els clients de Cajamar, el BBVA i Abanca van recórrer el cas, que ha arribat fins a Luxemburg. Però en aquest cas Goliat guanyarà David. Tot i que la justícia europea només està jutjant aquests tres casos concrets, del jutjat mercantil número 1 de Granada i l'Audiència Provincial d'Alacant, la sentència serà extrapolable a la resta d'entitats.

La factura, segons un informe d'Analistes Financers Internacionals, es podria disparar fins a 9.700 milions, si se n'apliqués la total retroactivitat. El BBVA, per exemple, s'està jugant 1.815 milions, segons Goldman Sachs. La factura, per a CaixaBank, pujaria a 660 milions; per al Popular, a 334, i per a Bankia, 160.

La Comissió Europea, en la vista oral del 26 d'abril, havia donat la raó als damnificats, advertint que permetre que els bancs es quedin amb els diners cobrats entre el 2009 i el 2013 “serà un incentiu econòmic clar i evident” perquè continuïn imposant als seus clients aquestes clàusules abusives.

Però l'advocat general del Tribunal de Luxemburg tomba els arguments de Brussel·les i assegura que “la limitació en el temps dels efectes de la nul·litat de les clàusules sòl incloses en els contractes de préstec immobiliari a Espanya és compatible” amb la legislació comunitària. Mengozzi defensa que cal “ponderar”, fer equilibris, “entre la protecció dels consumidors i les repercussions macroeconòmiques associades amb l'amplitud amb què es van fer servir les clàusules sòl”. Excepcionalment, doncs, tornar només els diners cobrats després del 2013 no suposa “trencar l'equilibri en la relació existent entre el consumidor i el professional” bancari, resol.

Els bancs espanyols van fer ahir festa grossa, disparant-se a la borsa per celebrar la “seguretat jurídica” que els brinda aquest dictamen, van destacar l'Associació Espanyola de Banca i la Confederació Espanya de Caixes d'Estalvi. El Banc Sabadell va pujar un 2,89%, el Popular es va apuntar un 1,51% i Caixabank, un 1,45. Liberbank es va enfilar un 13,3%. El Santander, que no té clàusules terra, va caure un 2,02% i el BBVA, un 0,73%.

El Col·lectiu Ronda, en canvi, troba “inversemblant des del punt de vista jurídic” l'opinió de l'advocat general, en paraules del seu expert en dret bancari, Oscar Serrano. “El missatge que s'està donant és que la UE no té interès a fer pagar a les entitats financeres les conseqüències d'haver abusat dels hipotecats”, lamenta Serrano. Segons el jurista, el dictamen “respon a la voluntat de protegir l'interès de la banca”.

LA XIFRA

9.700
milions podria ser el que s'estalviïn els bancs si s'apliqués una total retroactivitat a la sentència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona