Economia

Un miler de persones contra l'ERO de Nylstar a Blanes

La manifestació en contra de l'ERO d'extinció de l'empresa tèxtil, que afecta 155 treballadors, va acabar a la plaça de l'Ajuntament, on el comitè d'empresa va instar tothom a lluitar per salvar la fàbrica

Treballadors de Nylstar i veïns de Blanes van manifestar-se ahir pels carrers de la població en defensa dels llocs de treball i en contra de l'ERO d'extinció de Nylstar, que afecta 155 treballadors de la plantilla. El gros dels manifestants (aproximadament un miler) va sortir de l'empresa i va recórrer diferents carrers de Blanes fins a arribar a la plaça dels Dies Feiners, cridant consignes de suport als treballadors, com ara “volem feina i no caritat” i “Nylstar no es rendeix”. També es van sentir lemes contra el president del grup Praedium, propietari de Nylstar, Alfonso Cirera. El recorregut dels manifestants va acabar a la plaça dels Dies Feiners, on el president del comitè d'empresa, Juanjo Rodríguez, va fer un breu repàs històric de Nylstar (l'antiga Safa) i va desafiar el president del grup Praedium assegurant que continuaran les mobilitzacions: “La capacitat de sofriment i de lluita no l'hem perduda, que et quedi clar, Cirera, que Nylstar la suarem”, va cridar, enmig dels aplaudiments dels assistents a la protesta. “No pararem fins a tornar a tenir la nostra empresa en marxa, lluitarem per la Nylstar, coratge i a continuar lluitant, companys”, va afegir-hi.

Els representants dels treballadors van definir com una “massacre” l'ERO presentat, i van acusar l'empresa de voler-los fer responsables d'una mala gestió de la qual ells ja havien avisat. “Se'ns ha menystingut, no se'ns ha escoltat i se'ns ha qualificat de pagesos”, va dir, indignat. D'altra banda, Rodríguez també va agrair el suport de l'Ajuntament en tot el procés –a la manifestació hi havia representants de tots els colors polítics– i de representants d'empreses tèxtils d'arreu de Catalunya que van desplaçar-se fins a Blanes per donar-los suport. També va dir que aquests dies han rebut cartes de suport d'empreses tèxtils d'Andalusia, d'Aragó i del País Basc, a banda de Catalunya.

D'altra banda, la consellera de Treball, Dolors Bassa, va dir ahir que la Generalitat busca un inversor que injecti capital a Nylstar per poder tirar endavant l'empresa. Va assegurar, a més, que davant de l'ERO d'extinció el govern català està treballant “cooperativament” amb el comitè d'empresa per poder salvar “el màxim nombre de llocs de treball possibles” i garantir que Nylstar continuï produint. “Estem convençuts que la recuperació econòmica depèn de la industrialització”, va subratllar. La consellera també va considerar que el fet que el director del grup Praedium, Zigor Kortazar, hagi abandonat el càrrec, obre una escletxa per garantir la continuïtat de la tèxtil. El conflicte obert a Nylstar, l'antiga SAFA de Blanes, va arribar ahir al Parlament. Membres del comitè d'empresa i del sindicat UGT i una delegació de l'Ajuntament encapçalada per l'alcalde van anar fins a l'hemicicle per seguir la sessió de control al govern, en la qual el diputat socialista Rafel Bruguera va interpel·lar la consellera Dolors Bassa sobre els passos que fa el departament per “garantir el futur” de la tèxtil. El diputat va voler posar l'accent en el fet que el Grup Praedium pot estar bastint un “desmantellament” de l'empresa. “Aquest és el quart expedient de regulació que es presenta, i l'estratègia del Grup Praedium, com ja ha fet amb plantes, com la de Montefibre, pot portar a un tancament inevitable”, va subratllar Bruguera.

LA XIFRA

155
treballadors
es veuen afectats per l'ERO d'extinció presentat per Nylstar.

LES FRASES

L'Ajuntament de Blanes no permetrà que es pugui especular amb els terrenys
Miquel Lupiáñez
alcalde de blanes
La capacitat de sofriment i de lluita no l'hem perduda, que et quedi clar, Cirera, que Nylstar la suarem
Juanjo Rodríguez President del comitè d'empresa de Nylstar

El consistori no permetrà especular amb els terrenys

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va recordar que Nylstar és “una empresa centenària que és part de l'imaginari col·lectiu del municipi”. Va recordar que, precisament, ell és a la vila gràcies al fet que aquesta indústria va afavorir “que el món rural fos industrial”. Va subratllar que el paper de l'Ajuntament és el de donar suport a la plantilla, als sindicats i al govern “perquè es trobi continuïtat a l'empresa”. I va avançar que, de totes passades, l'Ajuntament de Blanes no permetrà que es pugui especular amb els terrenys. “Els 21 regidors que som a l'Ajuntament i que tirem endavant la modificació del pla general no permetrem de cap manera la possibilitat que aquest sòl industrial es pugui reconvertir en altres usos diferents a aquest, com residencial o comercial”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA