Economia

trànsit

protesta

Els treballadors d'Ercros tallaran diumenge la C-55

La protesta es farà a la tarda a l'altura de Cardona, en ple transcurs de l'operació tornada de les vacances

L'alcalde es reunirà amb Urbanisme per exigir que el pla miner del Bages també inclogui Cardona

Els treballadors van tornar a reclamar a Ercros que es pronunciï

Els treballadors d'Ercros de Cardona van anunciar ahir que aquest diumenge tallaran la C-55 per mostrar el seu rebuig a la possible marxa de la química del municipi. La protesta s'allargarà dues hores i està previst que es facin talls de vint minuts de durada amb pauses de deu minuts per deixar passar cotxes.

El tram escollit se situa entre els quilòmetres 57 i 58, a tocar del polígon industrial de la Cort, al terme de Cardona, un punt que, tot i no acumular el trànsit que la C-55 té de Manresa en avall, es preveu crític, ja que la protesta es produirà en plena operació tornada de les vacances. S'iniciarà a les sis de la tarda i s'acabarà a les vuit del vespre. Podria afectar tots aquells turistes que van de la zona del Solsonès i de les comarques del nord cap al sud, així com aquells cardonins i solsonins que diumenge faran el viatge de retorn de les vacances de la platja.

Serà la segona mobilització dels treballadors després que el 12 d'agost protagonitzessin una caravana lenta amb una trentena de vehicles que van circular des de Sallent fins a la fàbrica bagenca. Josep Maria Peña, representant sindical d'Ercros a Cardona, va tornar a reclamar ahir una posició clara a l'empresa, que no s'ha pronunciat de manera oficial.

També ho va fer l'alcalde, Ferran Estruch, que va confirmar la seva participació en la protesta de diumenge i va avançar que la primera setmana de setembre reprendrà les reunions amb els departaments d'Empresa i de Territori i Sostenibilitat. En concret, es veurà amb el secretari d'Empresa i Coneixement, Joan Aregio, i amb el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, a qui reclamarà “la inclusió de Cardona” en el pla director urbanístic (PDU) de la mineria al Bages, un pla molt enfocat a Sallent i a Súria, i al projecte Phoenix d'Iberpotash, “que es va descuidar de Cardona, un lloc on s'estan fent bé les coses”.

Ercros ja va fer desaparèixer la terrera nova i ara explota la terrera vella. Els dos runams tenien 17 milions de tones de sal. Ara en queden 4,5, uns deu anys d'explotació segons els càlculs d'Estruch. Tal com diu, a Cardona s'anava fent, i per aquest motiu no es va dir res quan el pla miner no els va incloure. La possibilitat que Ercros marxi, però, canvia radicalment l'escenari: “Si no se'ns pot incloure en el PDU, se'ns ha de donar una altra solució; la responsabilitat social i mediambiental de treure els runams és d'Ercros i necessitem el suport de la Generalitat.”

LA XIFRA

2
hores s'allargarà la protesta, amb talls de 20 minuts i descansos de 10 minuts per deixar passar cotxes.

LA FRASE

La responsabilitat mediambiental i social dels runams és d'Ercros i necessitem el suport del govern
Ferran Estruch
alcalde de cardona

S'aprovarà una moció de suport

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va avançar ahir que els grups que integren l'Ajuntament –ERC, al govern, i CDC i el PSC, que són a l'oposició– estan acabant de consensuar una moció de suport als treballadors i de rebuig a la marxa d'Ercros que està previst que s'aprovi en el ple de l'1 de setembre. La moció recollirà els fets actuals, exigirà responsabilitat social i mediambiental a Ercros i demanarà al govern “suport per trobar una solució per a Cardona”. Un cop finalitzi el ple –que s'iniciarà a les vuit del vespre–, es llegirà el text a la plaça, on està previst que es faci una concentració.

Segons va explicar Estruch, després de la primera trobada amb representants d'Ercros de finals de juny –quan la química va anunciar que estava valorant el tancament–, l'empresa no ha tornat a contactar amb l'Ajuntament: “Els hem enviat una sèrie de requeriments per escrit i estem esperant resposta.” Treballadors i representants municipals creuen que, darrere el silenci, s'amaga la negociació que Ercros estaria fent amb Iberpotash per comprar la nova sal vacuum, que substituiria la que ara s'extreu a Cardona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA