Economia

Tribunals

La duana de Lleida denuncia irregularitats i fa cessar el gerent

L'empresa confirma que des de la duana es transferien dades confidencials i factures a tercers en una guerra de preus de la fruita

El cas arribarà als tribunals, i Edullesa vol garantir el funcionament del servei

Greu crisi a l'Estació Duanera Lleidatana (Edullesa) en descobrir-se que des de dins l'empresa es revelaven i transferien a tercers dades confidencials i factures de les empreses que passaven per la duana. La confirmació de les irregularitats va desembocar ahir en la destitució fulminant del gerent, Joan Panadés, i d'un altre treballador, fill del directiu.

Un notari va donar fe ahir de les troballes dels tècnics informàtics contractats pel consell d'administració de la duana. Aquests van revisar els ordinadors de la gerència, on van trobar desenes de correus electrònics amb dades privades d'empreses que s'enviaven, sembla, sempre a una tercera empresa que estaria vinculada al gerent. Les evidències, segons va explicar Joan Serentill, portaveu del consell d'administració, es van poder documentar malgrat que s'havien intentat esborrar i el correu del destinatari s'havia anul·lat.

Serentill va manifestar que ara els advocats estudien de quina forma emprendran les accions legals, però va assegurar que el cas arribarà als jutjats per un suposat delicte de revelació de secret professional. I també va desvelar que l'origen de la denúncia era anònim, malgrat que ja hi havia empreses que havien constatat el seu neguit i malestar per una guerra bruta de preus i competència deslleial.

És a dir, que l'empresa comercialitzadora que es beneficiava d'informació privilegiada prenia clients amb ofertes per sota de les pactades, que coneixia amb antelació gràcies a les filtracions de la duana. Feia almenys un any i mig que s'actuava de forma fraudulenta, fent perdre molts diners i clients a usuaris d'Edullesa.

El portaveu i el president de la duana, Arcadi Jover, no van voler acusar el gerent i el seu fill en espera de la investigació, però sí que van fer constar la pèrdua total de confiança. Ara l'objectiu és restablir la confiança dels clients i garantir la confidencialitat i el normal funcionament, segons Serentill.

Edullesa, creada el 1985, és una concessió estatal per a la gestió de l'exportació a països tercers. Certifica mercaderies de tota la vall de l'Ebre en direcció als ports de Barcelona, Tarragona, València i Sagunt i també cap al nord i est d'Europa. El consell el formen membres d'Afrucat, la Paeria i la Diputació, la Cambra, Actel, Mercolleida i CaixaBank.

LA XIFRA

4.300
certificats
es van expedir a la duana el 2014, que va ser un any rècord; el 2015 la xifra es va reduir pel veto rus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona