Economia

Aniversari

La botiga al carrer més antiga de Catalunya, la d'Olot, fa trenta anys

Els comerciants associats es queixen que les franquícies van per lliure però en canvi es beneficien de les campanyes de promoció que paguen ells

Si aquests dies entra al pati de l'antic hospital Sant Jaume d'Olot des del carrer de Sant Rafel, el vianant es trobarà unes fotos en blanc i negre d'unes botigues que costen d'identificar. Són les imatges de la primera edició de la botiga al carrer, el 29 d'agost del 1987, i formen part d'una exposició del programa commemoratiu del trentè aniversari d'aquella iniciativa. La mostra consta d'un recull de fotos que permet resseguir la història de la botiga al carrer d'Olot –la primera del país– i, de retruc, els canvis arquitectònics i urbanístics del centre. Avui se celebra una altra edició d'aquesta fira a l'aire lliure, en què un centenar de botigues –majoritàriament de roba i complements– rematen la campanya de rebaixes en unes parades a l'exterior del seu establiment. En essència, és el mateix esquema que l'extinta Unió de Botiguers d'Olot, presidida per Jordi Freixas, va fer servir per bastir aquella fira pionera. El president de l'Associació de Comerciants d'Olot (ACO), Jordi Rovira, recordava ahir, en la inauguració de la mostra, que aquella experiència del 1987 ja va ser un èxit rotund de públic, un fet que des d'aleshores ha acompanyat les edicions de la botiga al carrer olotina.

En el seu parlament, Rovira va posar l'accent en el pes que el sector té en l'economia local (ocupa un 17,5% del mercat laboral) i va aprofitar per lamentar que els comerços oberts els últims anys vinculats a una franquícia no hagin entrat a l'associació. Des del seu punt de vista, això suposa “un greuge comparatiu” perquè es beneficien igualment de les campanyes i iniciatives de promoció que paga l'ACO.

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Maria Corominas, també va remarcar el paper que el comerç té en l'economia local, així com la vida que dóna al barri vell, i va destacar el fet que el botiguer de proximitat olotí és dels que encara donen un tracte personal als clients.

LA XIFRA

100
comerços
del centre, aproximadament, participen en la botiga al carrer que se celebra avui a Olot

Reclamació dolça al barri vell

Coincidint amb la festa del barri, l'associació de veïns del nucli antic, la penya Aoapix (que hi té la seu) i algunes botigues repartiran aquest cap de setmana paquets de llaminadures de sucre en forma de runa. Amb l'acció volen simbolitzar el mal estat de força edificis de la zona (els darrers mesos s'hi han produït esfondraments) i reclamar que s'hi intervingui per frenar la degradació arquitectònica que afecta el barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona