Economia

JOAN BONANY

DIRECTOR DE L'ESTACIÓ EXPERIMENTAL IRTA - MAS BADIA

“Mas Badia treballa per i amb el sector agrícola”

Diu que aprofundirà en les relacions amb el sector i donarà més èmfasi al voltant de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social

L'estació experimental Mas Badia desenvolupa molts projectes tant de fruita dolça com de cultius extensius

L'estudi de noves varietats de pomeres ja ha entrat en l'última fase

A Mas Badia, des de 1989.
És enginyer tècnic agrícola i enginyer agrònom i el 1989 va obtenir el títol de màster en agricultura, especialitzant-se en fructicultura. Des de llavors desenvolupa la seva activitat professional a l'estació agrícola Mas Badia. El 2006 va ser nomenat director del subprograma de fruita dolça de l'IRTA.
El sector agrícola
fa un esforç molt important que a vegades no es visualitza prou

Joan Bonany és des d'aquest mes de juliol el nou director de l'estació experimental IRTA-Mas Badia, amb seu a la Tallada d'Empordà. Substitueix Josep Maria Pagès, que va estar al capdavant de la institució durant més de trenta anys i que es va jubilar el dia 30 de juny. Bonany assegura que aprofundirà en la línia iniciada per Pagès, “que des de l'inici ha fet una tasca que ha consolidat Mas Badia com un centre de referència per al sector”.

Quins objectius s'ha marcat com a director de l'estació experimental IRTA-Mas Badia?
Josep Maria Pagès, l'anterior director de Mas Badia, va fer una tasca des de l'inici que ha consolidat l'estació experimental com a centre de referència i ara aprofundirem en aquesta línia i en les relacions per al sector i amb el sector per donar resposta a les seves necessitats. També volem donar més èmfasi al voltant de la sostenibilitat tant ambientalment com també econòmicament i socialment.
Des de Mas Badia tenen molts projectes en marxa?
El Departament d'Agricultura destina una línia de finançament a la innovació que ha permès iniciar diversos projectes relacionats amb la fruita i també amb els cultius extensius. De la fruita, per exemple, tenim un projecte que intenta solucionar el problema de la replantació. Els productors de fruita estan abocats a plantar nous arbres on abans ja hi havia pomeres perquè són en aquests camps on el productor té tota l'estructura muntada. Quan es reutilitzen aquests camps provoca problemes de creixement en els arbres. Aquest projecte, el treballem conjuntament amb la Cooperativa Girona Fruits.
I els altres projectes?
Treballem en el control biològic de plagues i malalties de pomeres, un projecte que fem amb Giropoma (Costa Brava Fruticultors) i també hi ha un tercer projecte que fem amb Fructícola Empordà i que consisteix a aconseguir que la poma golden sigui més atractiva per al consumidor que vol una poma més madura.
I en cultius extensius?
És un projecte del Gremi de Flequers Artesans de Girona per aconseguir que Farina de Girona tingui una producció de qualitat i que quan la farina arribi a les fleques això es tradueixi en un pa d'alta qualitat gustativa. Tots aquests projectes et demostren que el sector està fent un esforç molt important que a vegades no es visualitza prou.
Mas Badia també participa
en projectes europeus?
Mas Badia s'enquadra dins el programa de recerca i innovació de l'IRTA, i això també significa que participem en projectes europeus. Com a projecte rellevant hi ha el d'aconseguir noves varietats de fruita dolça (poma, pera o préssec). Aquest és un projecte que va començar el 2004 i que tot i que es desenvolupa a les estacions de l'IRTA de Lleida i de Girona té un component internacional molt important perquè comptem amb un soci de Nova Zelanda. En el cas del préssec actualment ja tenim vint varietats que s'estan plantant, però en el de la poma encara estem en l'última fase. El préssec va més ràpidament perquè la biologia d'aquesta fruita és més fàcil i en canvi les fases de la poma, per les seves característiques biològiques, són més lentes.
I quan es preveu que es puguin plantar noves varietats de pomes?
La creació de noves varietats és un procés lent i encara tardarem alguns anys. Primer has de seleccionar les llavors per saber quina és la varietat que més bé s'adapta al clima, i que a més tingui una bona qualitat gustativa, es conservi bé i tingui una bona aparença. Ara, una vegada superats tots aquests condicionants, s'ha d'analitzar la productivitat i si el fruit s'adapta bé al procés comercial.
Un altre projecte és el control de les dejeccions ramaderes?
És un dels pilars importants de la recerca de Mas Badia. Treballem per gestionar aquest subproducte de la ramaderia i perquè s'utilitzi en l'agricultura per reduir els fertilitzants químics. Estudiem com s'ha d'utilitzar sempre de manera racional i que no provoqui cap contaminació a la capa freàtica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona