Economia

turisme

Un agost molt bo per al sector turístic gironí

Durant uns dies s'ha vorejat la plena ocupació

La inestabilitat política d'altres països turístics ha acabat afavorint la demarcació

Si fa bon temps, l'ocupació també serà bona durant
el mes de setembre

El sector turístic gironí està satisfet amb l'ocupació d'aquest mes d'agost, que ha vorejat el ple total
“i que no ha registrat gaires canvis respecte al que passa cada any”. “Ens agradi o no, som una destinació de sol i platja i, si fa bon temps al mes d'agost, omplim”, assegura el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero.

Aquest mes d'agost, però, s'ha diferenciat d'altres perquè, en plena temporada –el 15 de juliol–,
va fer suspensió de pagaments la Low Cost Travel, una agència de viatges majorista que treballava bàsicament amb mercat anglès i que, segons el president de l'Associació de Turisme de Lloret de Mar, Enric Dotras, “va deixar, de cop, un munt d'anul·lacions entre juliol i agost
a Lloret de Mar”. I també perquè no han arribat tants turistes russos com s'esperava, ja que els principals majoristes de viatges del mercat rus són turcs i la situació política d'aquest país ha fet que hagin treballat menys.

Amb tot, el bon temps que ha fet durant tot l'estiu, així com la inestabilitat política i els atacs terroristes que s'han perpetrat als principals països turístics, com ara Tunísia, Egipte, Turquia i fins i tot França, ens han acabat beneficiant, perquè el turista busca bon temps i països segurs per passar les vacances.

Per tot plegat, els hotels de la demarcació “han fet el ple”. “Amb molt client d'última hora”, comenta Dotras. Sobretot durant els vint primers dies d'agost. “El cap de setmana passat ja vam notar que començava a baixar i ara cada dia ja notes que està més fluix”, explica.

Segons el president de la Federació d'Hostaleria, el turista d'aquest any “consumeix més” i “hi ha més alegria”, sobretot “les dues setmanes de mitjan agost”. “Si ara tenim sort i el temps aguanta, el turisme també aguantarà”, comenta Escudero, que es lamenta que “a la Costa Brava faltin uns graus de temperatura mitjana a l'any” per allargar la temporada turística.

A la demarcació hi ha hagut turistes de totes les nacionalitats. Els catalans i els provinents de l'Estat espanyol que solien anar “a altres països a passar les vacances però que a conseqüència dels conflictes polítics no s'han mogut de Catalunya” han compartit destinació amb els francesos, els anglesos –tot i que n'han vingut menys pel Brexit–, els holandesos –que aquest any han vingut més tard–, els russos –més que l'any passat, però no tants com s'esperava– i els alemanys.

De cara al setembre,
les previsions no són dolentes “si continua fent bon temps”. “La gent ve a la destinació per passejar i disfrutar de l'entorn. No paga per quedar-se tancat a l'hotel quan fa mal temps”, assenyala Dotras. Les previsions són omplir els caps de setmana, tot i que entre setmana l'ocupació ja serà més baixa.

El principal client és el català, l'espanyol i el francès. Hi ha molts turistes que s'esperen fins al mes de setembre per fer vacances perquè els preus són més baixos: entre un 20%
i un 25% menys que a l'agost, segons Dotras.

Homenatge als francesos

La demarcació de Girona depèn molt del turista francès. És per això que el Dia Mundial del Turisme –el 26 de setembre– es farà “en honor de França”. “Hem convidat diverses autoritats franceses importants i farem un homenatge al poble francès per agrair-los la bona entesa i el fet que els agradi venir a la demarcació”, assegura Escudero.

LES FRASES

Ens agradi o no, som una destinació de sol i platja i, si fa bon temps al mes d'agost, omplim
Antoni Escudero
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D'HOSTALERIA DE GIRONA
A la Costa Brava falten uns graus de temperatura mitjana a l'any per allargar la temporada turística
Antoni Escudero
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D'HOSTALERIA DE GIRONA
El tancament d'una agència majorista va deixar, de cop, un munt d'anul·lacions al juliol i a l'agost a Lloret
Enric Dotras
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE TURISME DE LLORET DE MAR
Càmpings

Estiu correcte, però no hi haurà un creixement espectacular

El sector del càmping també ha omplert aquest agost. “Hem de tenir present, però, que les dades són molt semblants a les de l'any passat”, assegura Miquel Gotanegra, president de l'Associació de Càmpings de Girona. Segons Gotanegra, els càmpings han registrat una ocupació “molt alta” durant les tres primeres setmanes d'agost, perquè “el turisme es concentra tot en aquestes dates”. “El gran repte del sector és trobar una fórmula per tornar a aconseguir omplir la primera quinzena de juliol com passava anys enrere”, comenta Gotanegra, que planteja anar a fer campanya en països com ara Suècia, Suïssa, Noruega i Dinamarca, “que fan les vacances abans que nosaltres”. Malgrat això, el president de l'associació creu que l'estiu serà correcte, tot i que “no hi haurà un creixement espectacular”. Pel que fa al mes de setembre, “la vareta màgica la té el temps”, ja que “s'omplirà o no en funció
de la previsió meteorològica”.

Apartaments turístics

S'han complert les previsions d'agost gràcies al bon temps

L'agost per als apartaments turístics de les comarques de Girona “ha anat bastant bé”. “S'han complert les previsions d'ocupació”, assegura Lluís Parera, president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA). Segons Parera, els primers quinze o vint dies d'agost, l'ocupació als habitatges d'ús turístic estava al voltant del 95%, tot i que “aquests darrers dies ja s'ha baixat al 70%”.

El bon temps és un dels principals factors que han propiciat que gairebé s'hagin omplert els apartaments de la demarcació de Girona, però creu que “també hi han influït factors externs com ara la situació política internacional, que ha acabat afavorint la destinació”.

El juliol, en canvi, va ser més fluix “i no es van complir les previsions”, ja que hi va haver turistes que van venir més tard i “el públic francès s'ha mantingut”. Malgrat tot això, Parera fa un balanç positiu de la temporada, “però no eufòric”.

Quant a les previsions de cara al mes de setembre, el president de l'Associació Turística d'Apartaments creu que, si el temps aguanta, l'ocupació també aguantarà, malgrat que al setembre, tradicionalment, els apartaments turístics s'omplen menys i el preu mitjà també és molt més baix.

Turisme rural

Han penjat el cartell de ple tant a l'interior com a la costa

“Ha estat un molt bon agost”, assegura el president de l'Associació de Turisme Rural de la demarcació de Girona, Ramon Corominas, que ha puntualitzat que han aconseguit omplir al cent per cent tant les cases de costa com les d'interior, “fins i tot l'última setmana d'agost, quan normalment aquesta setmana el turisme comença a baixar”. Corominas ho atribueix al bon temps que ha fet tot l'estiu, però també “hi ha ajudat” el desviament de turistes que hi ha hagut per la inestabilitat política que estan vivint els països tradicionalment turístics com ara Turquia, Tunísia i Egipte. “Malgrat això, nosaltres ja ho teníem bastant ple abans que esclatessin alguns d'aquests conflictes”, comenta.

Si l'agost ha estat un mes molt satisfactori, el juliol també “va ser bo”, amb una ocupació que “va superar en un 20% la que es va registrar el juliol del 2015”. De cara al setembre, però, l'ocupació baixarà: “Pensem que ja només omplirem els caps de setmana.”

Els turistes usuaris de cases rurals són principalment els francesos, els holandesos i els alemanys. El català, però, també ho és: “Hem notat que, tot i que encara hi ha crisi, ha decidit sortir de casa.” “El que no aconseguim és que vinguin els italians”, explica. Sol ser turisme familiar o grups d'amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona