Economia

Societat

La meitat dels immigrants que atén CCOO treballen de manera irregular

El sindicat alerta de la dificultat per a aquest col·lectiu d'obtenir o renovar els papers

Dona i ocupada en els serveis domèstics, paradigma del problema

Si la població en general ho té complicat per trobar feina de qualitat, això es converteix gairebé en missió impossible per a la població immigrada.

Segons la memòria del CITE (centre d'informació per a treballadors estrangers) de CCOO, presentada ahir pel sindicat, durant els primers sis mesos de l'any es van atendre 6.422 treballadors immigrants, el 55,1% dels quals treballava de manera irregular, ja sigui perquè no disposa d'autorització o perquè tot i tenir-la no té contracte.

Aquest percentatge és lleugerament inferior al del primer semestre del 2015 (55,7%) però posa de manifest la precària situació en què es troben els immigrants que acudeixen al CITE de CCOO. El responsable de migracions del sindicat, Carles Bertran, alerta a més del cercle viciós que es genera amb aquesta situació “dificultant el procés per obtenir o renovar els papers i accedir a la regularització”.

Aquest problema s'acarnissa especialment amb les dones. Més d'un miler de les 3.711 dones immigrants que han acudit al CITE aquest primer semestre estava en situació de treball irregular, contra 616 homes sobre un total de 2.711 usuaris. Això és així perquè la majoria dels treballadors irregulars es concentren en els serveis domèstics, una activitat predominantment femenina.

Per això CCOO demana que l'Estat espanyol signi el conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball sobre els treballadors domèstics, que va entrar en vigor el 2013 i que de moment han ratificat tan sols cinc estats de la Unió Europea (Alemanya, Itàlia, Finlàndia, Irlanda i Bèlgica).

És el moment, diu Bertran, “de dignificar aquesta activitat” que no només inclou les tasques de neteja sinó també de cura de les persones grans. “Cobreixen el que no està cobrint la llei de dependència”, destaca Bertran. Segons els càlculs de CCOO a Catalunya hi podria haver fins a 170.000 treballadores domèstiques en situació irregular.

El sindicat reclama també simplificar i flexibilitzar els procediments d'accés i manteniment de la regularitat administrativa mentre duri la crisi: “Es requereix un mínim de temps de cotització, de sis mesos a un any”, un fet que xoca amb la realitat actual de contractes temporals.

Més presència llatinoamericana

Les dades de la memòria del CITE recullen que més del 50% de les persones ateses pel sindicat tenen procedència llatinoamericana, amb presència destacada de Bolívia (7,8%), Colòmbia (6,3%) i Hondures (5,9%). A més enguany apareix per primer cop en quarta posició Veneçuela, d'on eren el 5,1% dels immigrants que han fet consultes al CITE. Tot i així el Marroc, amb un 14,3%, continua sent el primer país d'origen de les persones que van al CITE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona