Economia

opinió

Joan Canadell i Bruguera

Europa és l’oportunitat

Arran de la crisi econòmica del coronavirus, la cancellera Merkel, amb la complicitat del president Macron, ha optat per fer un gir en la política econòmica europea. Amb el programa conegut com a Next Generation EU, proposa posar sobre la taula 750.000 milions d’euros per tal de fomentar l’economia en una sèrie d’eixos, entre els quals destaquen l’economia verda, la neutralitat climàtica, la digitalització i la resiliència de les economies, així com fer front a l’atur jove i a la seguretat en la sanitat i la salut.

Catalunya ha de tenir el seu propi pla per poder aspirar a la part d’aquests fons que ens toqui, i caldria assegurar que ens arriba de manera adequada. Encara no hi ha un acord a Europa i, per tant, no sabem què ens tocarà, però evidentment parlem de milers de milions d’euros, que, ben utilitzats, no només podrien servir per sortir ràpid de la crisi, sinó que a més ens podrien permetre sortir-ne molt reforçats.

Des de la Cambra de Barcelona, fa setmanes que treballem per definir quins pensem que serien els projectes principals que es podrien alinear amb aquest programa europeu, i en breu tindrem una proposta per fer-la arribar a les diverses administracions per tal que valorin la necessitat de defensar-la. Però no només estem preparant els projectes que podrien encaixar en aquests programes, sinó també els que s’alineïn amb el nostre pla estratègic marc, el Catalunya 2030/40, que pensem que ha de servir per transformar la nostra economia, i també la societat, cap a un nou model de país que aprofiti tot el nostre potencial i que generi tant benestar social com sigui possible.

El Catalunya 2030/40 el vam presentar l’octubre passat i era molt ambiciós, perquè pretenia un canvi de model econòmic estructural i requeria entre 10 i 20 anys per fer-ho possible. Ara, amb la Covid-19, tot s’accelera i, en concret, quan arribin els fons europeus aquest projecte es podrà impulsar clarament, perquè tindrem els recursos per fer-ho, ja que en gran part van en la línia dels eixos europeus del Next Generation.

De manera molt reduïda, perquè parlem de més de 100 iniciatives, voldria descartar-ne els trets principals. Es tracta de potenciar l’educació des dels tres anys per promoure una economia de valor afegit basada en la creativitat, el talent i la innovació; de fer infraestructures que vertebrin una Catalunya en xarxa i menys concentrada a l’àrea metropolitana; d’una economia basada en valors com ara la paritat i la sostenibilitat, i, entre d’altres, de potenciar la internacionalització perquè el nostre mercat sigui tot el món.

Tot això afectarà el sector primari, amb un equilibri territorial; el sector de l’energia, amb la potenciació de les renovables fins que suposin pràcticament la totalitat del consum; la construcció sostenible, com a element clau de la descentralització; la indústria, reforçada per aprofitar les necessitats d’Europa i l’alta diversificació industrial que ja tenim; una mobilitat sostenible de futur; un model turístic de més qualitat; un sector cultural com a clau per al benestar col·lectiu, i una economia de la vida i la salut en la qual ja som molt forts.

No puc donar-ne més detalls, però de cadascuna de les idees que he aportat tenim una llista de projectes ja definits, que, amb fons europeus, cobririen clarament dos objectius prioritaris en aquest moment: reactivar l’economia i fer-ho perquè al final deixi un nou model de país, del qual els nostres fills seran els principals beneficiats, però també nosaltres, sense cap mena de dubte. Europa és una gran oportunitat, però cal estar amatents i aprofitar-la bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia