Economia

CORALÍ CUNYAT I BADOSA

Presidenta de la FEFIC

“Hem de plantejar espais virtuals que acompanyin els tradicionals”

Tenir posada la mirada en la tecnologia ens aporta moltes coses, i entre elles la capacitat d’arribar a un públic més ampli
El sector ha deixat de generar, per la pandèmia, uns 550 milions d’euros en l’economia del país entre abril i juny

És la primera vegada que una dona presideix la Federació de Fires de Catalunya (Fefic). Va ser escollida a principi d’aquest mes de juliol amb el 97% dels vots. És també la directora general de Fira Girona. Cunyat comenta que l’impacte directe, indirecte i induït que el sector ha deixat de generar en l’economia del país per la suspensió d’activitats entre abril i juny és de 550 milions d’euros, xifra que podria ser més elevada depenent del que passi aquest últim trimestre de l’any, que, com a la primavera, és quan hi ha més activitat firal. Per això assegura que en aquests moments per activar els esdeveniments cal mirar cap a la tecnologia i buscar fórmules que permetin plantejar espais virtuals que acompanyin els tradicionals. Manté que el sector està preparat per oferir esdeveniments segurs.

És presidenta de la Fefic des d’aquest mes de juliol, en plena pandèmia. Com és que es va decidir presentar-s’hi?
Perquè m’ho van demanar els meus mateixos companys. De fet, aquests darrers quatre anys, jo ja n’era la vicepresidenta primera. Durant el confinament vam tenir moltes reunions virtuals perquè tots estàvem molt preocupats per l’aturada de les activitats. En una d’aquestes trobades es va haver de parlar de canvi de presidència perquè tocava. Aquests darrers vuit anys al capdavant de la federació hi havia el president de Fira de Tortosa. En un primer moment vam plantejar ajornar les eleccions al gener i esperar l’evolució de la pandèmia. Però veient que les coses s’estaven allargant i tot es complicava molt, vam considerar que era un bon moment per fer canvi. La meva va ser l’única candidatura que es va presentar.
I va ser escollida amb el 97% dels vots.
Sí, i estic molt contenta, primer perquè m’ho van demanar els mateixos companys, i perquè per primera vegada en els 25 anys que fa que existeix la federació, la presidirà una dona. En el nostre sector hi ha moltes dones treballant, i per tant això és el reflex d’una realitat.
Quines són les claus del seu mandat i de la nova junta de la Fefic?
Evidentment l’objectiu principal és defensar les fires com a motor econòmic del nostre territori. Veníem d’uns anys que el sector va créixer força. Des del 2008 fins a l’arribada de la Covid-19, vam créixer un 12%. S’ha fet molta feina i tenim moltes fires de molts perfils diferents a tot el territori, i amb una Fira de Barcelona que és un referent mundial i que en el seu cas ha potenciat molt les fires internacionals. De fet els esdeveniments internacionals han crescut des del 2008 fins ara un 17%; per tant, en aquest sentit també s’havia fet molt bona feina. A partir d’ara, que vol dir a partir de la Covid, la foto és totalment diferent i es tractarà de fer de lobby de pressió per un col·lectiu que pressiona les administracions per defensar els interessos no només dels promotors i organitzadors sinó també de totes les empreses que d’alguna manera o altra tenen vinculació amb el món de les fires.
En la seva presentació com a presidenta de la Fefic també va parlar de la creació d’una taula del sector i d’un observatori.
Sí. Volem crear una taula d’experts que ens ajudin sobretot per a la implantació de noves mesures. Ara ens hem trobat amb la necessitat de crear esdeveniments híbrids, i potser no estàvem prou preparats per a aquesta implantació de les tecnologies. I l’observatori que ens ha de permetre tenir una informació molt actualitzada del firal català. Precisament en plena pandèmia ens hem adonat que no tenim les dades prou actualitzades perquè tenim un decalatge de dies, i ara ens agradaria tenir la informació més al dia per saber-ne els impactes.
El sector de les fires va ser un dels primers que van rebre la patacada per la Covid perquè es va decidir anul·lar un dels grans esdeveniments de Fira de Barcelona, el Mobile World Congress.
Sí. El Mobile és un esdeveniment internacional i va generar molts dubtes de si s’havia d’anul·lar o no, però vist en perspectives va ser una bona decisió. Posteriorment han caigut altres esdeveniments, com ara Alimentària, que ja han decidit que se celebrarà l’any vinent. Per tant, com està passant en el món de la cultura, nosaltres preveiem que serem un dels sectors que arrancaran més tard amb certa normalitat. Igual que el món cultura, nosaltres organitzem esdeveniments amb gran afluència de participants.
Pensen que podran celebrar alguna fira per aquest estiu?
Ara estem seguint una mica com evoluciona tot plegat, i sí, estem treballant amb la idea que l’activitat es pugui començar a reprendre aquest estiu, i si això no pot ser, doncs a la tardor. Hi ha algun municipi, com ara Vic, que ja està fent fires. A la Federació de Fires de Catalunya hi ha una cinquantena d’associats, entre els quals hi ha Fira de Barcelona, la de Girona, la de Lleida, la de Vic, la de Cornellà o la de Sabadell. Són fires més o menys grans que es fan en recintes tancats o també a l’exterior, però a la federació també s’hi inclouen fires més petites que pot muntar un petit municipi com la fira del formatge o la del cistell. Vol dir que parlem d’esdeveniments absolutament diferents amb necessitats diferents.
Són molts mesos d’inactivitat. S’ha fet alguna valoració econòmica de les pèrdues?
La Generalitat, divendres passat, va aprovar, a través del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), els protocols que s’han d’implementar per a la reobertura de les fires perquè els nostres esdeveniments siguin més segurs per als proveïdors i expositors i també per als visitants. En la introducció d’aquest document, la Generalitat diu que l’impacte directe, indirecte i induït que el sector deixa de generar en l’economia del país entre abril i juny és de 550 milions d’euros. Però aquí hi hem d’afegir tots els esdeveniments que a partir de juny s’han suspès, s’estan suspenent o s’estan modificant de dates (el 40% de les fires que es fan a Catalunya són aquest darrer trimestre de l’any). Per tant, aquest impacte negatiu creixerà.
I aquests protocols de seguretat que ha aprovat la Generalitat, són difícils d’aplicar?
El pla és una descripció una mica més acurada del que ja estableix el decret de represa. Els controls d’aforament, fer circuits de circulació, tancar recintes, mascaretes, distàncies de seguretat entre visitants. També preveu els muntatges de les fires, perquè quan fem un esdeveniment hi ha uns dies previs de muntatges, i per tant hi ha d’haver una coordinació amb les empreses i els proveïdors. Evidentment els protocols són diferents també segons el tipus de fires. Si fas una fira mercat, en què hi ha productes d’alimentació, s’ha de tenir molta cura, per exemple, amb les degustacions que deixes provar als visitants. Per tant, el pla entra una mica més en el detall, però en realitat el que fa és establir de manera més acurada el que ja es definia en el decret de represa.
Deu servir de guia...
Sí. És una guia perquè totes les fires partim del mateix protocol, que tothom tingui les mateixes bases a l’hora d’establir les noves maneres de treballar. Voldria deixar clar que a Catalunya estem preparats per poder oferir esdeveniments segurs. Tothom està treballant de manera molt conscient tots aquests protocols. Tots ens hem de reinventar, també en els esdeveniments, i aquí es tracta de trobar un equilibri entre els interessos de les empreses participants que el que volen és que ens vingui a visitar el públic i assegurar que tothom pugui participar-hi de manera segura.
La Covid portarà una nova manera de fer fires?
Evidentment ara mateix les fires han de mirar cap a la tecnologia i buscar fórmules que permetin plantejar espais virtuals que acompanyin els tradicionals espais físics que ens defineixen. Si les fires de fa anys incorporaven un gran ventall d’activitats paral·leles, ara, sí o sí, haurem d’incorporar la tecnologia. Els continguts virtuals (visites en 3D) com a part de les nostra fira o esdeveniments hauran de ser d’allò més natural en pocs mesos. Un canvi i, per tant, un gran repte. La Federació de Fires de Catalunya ha de jugar un rol central i liderar l’adaptació del sector a aquesta nova realitat.
Estem parlant de fires virtuals o híbrides?
Sí. Tenir posada la mirada a la tecnologia ens aporta moltes coses, i entre elles la capacitat d’arribar a un públic més ampli i a gent que està molt lluny de la fira i que d’alguna manera pot assistir al nostre esdeveniment. A més, la tecnologia ens permet tenir més coneixement del visitant a la plataforma, com fa la visita virtual, què mira, amb qui parla, entre altres aspectes. És evident que nosaltres apostem per la presència física perquè creiem que aporta un valor afegit, però en els moments actuals, de fires virtuals o híbrides se’n faran unes quantes. De fet Fira de Barcelona planteja els propers salons pràcticament virtuals.
Vostè és la presidenta de Fira de Girona. Quan es preveu començar l’activitat?
Fira de Girona va fer un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en ple mes de maig perquè les activitats estaven suspeses. Des de fa un mes hem aixecat una part de l’ERTO i estem treballant amb l’organització de la Fira de Mostres. Això significa que hem començat a comercialitzar els espais per poder muntar una fira que segurament no serà com la dels anys anteriors pel que fa a la magnitud però amb suficient gruix per tenir una fira de mostres en condicions. Ara tot dependrà de com es vagin succeint els fets i de què determinin les autoritats sanitàries. Abans de començar a treballar la Fira de Mostres, però, vam fer una enquesta per saber si les empreses tenien interès i voluntat per participar-hi, i com que vam tenir una resposta prou interessant dels expositors que hi van participar l’any passat, vam considerar que sí, que valia la pena tirar endavant la fira encara que potser no sigui de la mateixa magnitud que els anys anteriors.
Com es treballa una fira sense tenir prou garanties que s’acabarà celebrant?
Nosaltres treballem pensant que se celebrarà, però hem hagut de donar garanties a les empreses que si finalment se suspengués l’esdeveniment perquè les autoritats sanitàries no ens el deixessin realitzar se’ls tornaria l’import que haguessin abonat. Per tant, ara nosaltres ja estem comercialitzant els espais i la participació, i quan tinguem el gruix d’empreses que volen venir acabarem de muntar la distribució i l’espai. Per tant, sobre la base d’aquesta participació muntarem la fira. La veritat és que ara mateix tenim una participació de tots els sectors i prou correcta.
N’esteu preparant alguna altra?
De les que són d’organització pròpia, és la primera que ens tocava. Però el dia 12 d’octubre hi ha previst el saló Girocòmic, que és una fira d’un promotor extern (Incatis). Abans no hi ha res més, perquè sí que és veritat que alguns esdeveniments del mes de maig i juny s’havien traslladat al setembre, però finalment es van acabar suspenent. Ara per ara, Girocòmic i la Fira de Mostres que se celebra per Fires de Girona es treballen amb normalitat.
Vostè sempre ha estat relacionada amb l’organització de fires?
Vaig estudiar empresarials i màrqueting. El que passa és que la meva primera feina va ser a l’hotel Ars de Barcelona, i sempre he treballat amb hotels urbans amb moltes sales de congressos –Sol Melià i també una etapa a Mèxic amb Occidental Hoteles– i això m’ha fet decantar cap al món del turisme i les fires. A més, de joveneta jo havia col·laborat amb empreses fent d’hostessa. I per tant sempre he tingut relació amb aquest món.

Moltes branques

Coralí Cunyat és diplomada en ciències empresarials per la Universitat de Girona i al llarg de la seva vida ha tocat moltes branques. La de la política n’és una: del 2007 al 2015 va ser regidora de Ajuntament de Girona i consellera comarcal del Consell Comarcal del Gironès per CiU (a l’oposició). Entre els anys 2011 i 2015 va ser senadora del Grup Parlamentari Català al Senat (CiU) i regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Girona. També ha estat professora associada a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, Departament DOPG de la Universitat de Girona (UdG). El gener del 2016 va ser nomenada directora de Fira de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA