Economia

Els virus castiguen la pitjor verema del segle

La Covid-19 i la plaga del míldiu, sobretot al Penedès, marquen una collita que es preveu escassa i mal pagada

El protocol de prevenció del coronavirus del Penedès s’exportarà a la resta de DO

Les pèrdues del sector del vi enguany estan anunciades. La decisió de la Generalitat de garantir ajuts per al manteniment de les estructures dels consells reguladors de les DO catalanes i per als pagesos afectats per la plaga del míldiu i les facilitats acordades per a la destil·lació i la verema en verd són algunes pistes de la situació que viu el sector després de la crisi de la Covid-19 i una collita marcada per les persistents pluges de la primavera i el principi de l’estiu.

Si bé la declaració de l’estat d’alarma i el confinament del març al maig passat no van evitar que la vida a la vinya continués i que els pagesos mantinguessin el ritme de feina, sí que va aturar en sec l’activitat al sector de la restauració tant a Catalunya i l’Estat espanyol com a la resta d’Europa. Els cellers es van trobar amb les tines plenes i sense demanda per embotellar en un moment clau per a la comercialització del vi tant al mercat intern com en el de l’exportació.

Míldiu al Penedès

Tot feia pensar que aquest any l’excés de raïm seria el problema i que els cellers no voldrien comprar-ne per poder usar els excedents que no han tingut sortida a causa de la crisi sanitària. Però les pluges del mes d’abril (ha estat l’abril més plujós dels últims 50 anys) juntament amb les altes temperatures i les intenses pluges del mes de juny (ha estat el juny més plujós dels darrers 40 anys) van provocar l’extensió imparable de la plaga del míldiu (un fong que s’infiltra a la planta i asseca el gra), sobretot al Penedès, la regió vinícola més productiva de Catalunya.

Segons el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, l’afectació de la plaga és variable en funció de les zones. A les zones altes, on majoritàriament es cultiva raïm de la varietat parellada (utilitzat sobretot en el cupatge dels escumosos tradicionals), l’afectació ha estat menor, i com que les pluges van arribar quan les varietats primerenques (fonamentalment foranies) ja havien florit ha afectat sobretot els cultius de merlot, ull de llebre i macabeu, de la zona de la plana.

Olivella creu que aquest any, sobretot al Penedès, s’ha produït la tempesta perfecta. La DO Penedès calcula que la plaga ha provocat la pèrdua del 50% de la collita de producció ecològica i el 15% de la convencional, en una regió on el 40% de les vinyes són ecològiques. Ni ell ni el president de la DO Penedès, Joan Huguet, no s’atreveixen a atribuir la situació al canvi climàtic, però Olivella destaca les dificultats a l’hora de gestionar la incertesa actual. “Hem passat de la sequera dels anys passats a les pluges de la primavera, la humitat concentrada als sòls argilosos i ara una sequera inusual que està provocant el pansiment del raïm”, explica Olivella. Aquesta casuística, però, no és generalitzada. Per això a la DO Penedès són prudents abans d’atribuir la situació a factors globals. Hi haurà cellers i pagesos que no colliran res aquesta verema i d’altres que tindran afectacions mínimes.

Les cooperatives

Els que també han anunciat una situació crítica són les cooperatives que han previst una important reducció de l’entrada de raïm. Actualment, el principal negoci de les cooperatives és el de la venda de vi base. I el context, amb els cellers plens d’excedents i la collita escassa, no ajuda un sector que aglutina prop del 50% dels viticultors catalans.

La resta de DO

A la resta de DO catalanes la situació és millor respecte a la salubritat i qualitat del raïm, tot i que la verema serà extraordinària per les mesures preventives que s’hauran d’aplicar a causa de la Covid-19. Tant a l’Empordà com a Ponent esperen collites acceptables.

El director tècnic de Raimat, Joan Esteve, assegura a l’ACN que és optimista tant amb el rendiment com amb la qualitat del raïms que espera collir aquest any. I a l’Empordà, el president del Consell Regulador, Xavier Albertí, té clar que la verema d’aquest any no serà desastrosa. Diu que les pluges de la primavera han tingut les seves conseqüències en els ceps, però en aquest cas han pogut sortejar les plagues més importants del raïm. Els vents de l’Empordà han ajudat a assecar les humitats i han garantit uns mínims acceptables de quantitat i qualitat.

L’etern debat del preu

El debat del preu del raïm, que afecta principalment els productors de raïm per a cava, entra en un túnel desconegut en el context actual, i s’estén aquest any a altres DO, com la Terra Alta. A finals de juliol la majoria dels cellers asseguraven tenir la voluntat de mantenir els preus de l’any passat. El president de la patronal Aecava (Associació d’Elaboradors de Cava), Damià Deàs, va fer una crida a cuidar el pagès per garantir el mínim que el sector necessita per no morir a mans d’una crisi sense precedents.

Però si l’any passat els preus ja van marcar un límit a la baixa i van provocar tractorades i protestes dels pagesos davant la seu del Consell Regulador del Cava i a les portes de Freixenet i Codorníu, aquest any encara poden anar més avall. Alguns elaboradors asseguren que mantindran els preus per a contractes de cinc anys de raïm de producció ecològica, però d’altres amb menys lligams sospesen la possibilitat de mantenir els preus de l’any passat però reduir, a canvi, el volum de raïm comprat als productors.

I encara hi ha un tercer cas, el d’aquells que ja s’havien compromès a mantenir els preus i que en els darrers dies han començat a insinuar que podrien anar encara més a la baixa en certes varietats.

LES FRASES

Som optimistes amb el rendiment i la qualitat del raïm que esperem obtenir aquesta verema
Joan Esteve
DIRECTOR TÈCNIC DE RAIMAT
Al Penedès vivim una excepcionalitat: hem tingut l’abril i el juny més humits dels darrers 50 i 40 anys
Joan Huguet
PRESIDENT DE LA DO PENEDÈS
La verema d’aquest any no serà millor que la de l’any passat, però tampoc no serà desastrosa
Xavier Albertí
PRESIDENT DE LA DO EMPORDÀ

Protocol Covid-19

Proves PCR massives als temporers que arribin a fer la verema, controls permanents i seguiment sanitari acurat i estrictes mesures d’higiene, distanciament i presa de temperatura corporal, són algunes de les mesures que preveu el protocol pactat per la Generalitat i el sector vitivinícola, a través de la Comissió de la Verema, per començar la campanya d’enguany. El protocol preveu, a més, la creació de grups estables un cop a la vinya. En el cas del Penedès aquestes mesures entraran en funcionament a partir de la setmana que ve, amb l’obertura d’un alberg humanitari gestionat per Creu Roja al pavelló firal de Vilafranca. L’objectiu de la Generalitat és que el pla que s’ha pactat per al Penedès es repliqui a la resta de comarques vinícoles.

Al Baix Llobregat s’ha habilitat un hotel on s’instal·laran les persones que hagin estat diagnosticades com a positives durant la verema i no tinguin on confinar-se; i als afores de Vilafranca hi haurà un tercer equipament que permetrà l’aïllament d’aquells que hagin estat en contacte amb positius, però que hagin donat negatiu a les proves PCR.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona