Economia

L’hostaleria i l’estètica gironines surten al carrer

Centenars de persones s’han concentrat davant de la Generalitat per reclamar reobrir els seus negocis

Centenars de persones de l’hostaleria i l’estètica de les comarques gironines es van concentrar ahir davant de la seu de la Generalitat a Girona per reclamar al govern poder reobrir els negocis. Aquesta és una concentració històrica perquè és la primera vegada que el sector de l’hostaleria surt al carrer per protestar. “No havíem sigut capaços de coordinar una manifestació com la d’aquesta vegada perquè el sector sempre ha sigut conformista”, va comentar ahir el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, que considera que aquesta “és una situació tràgica, d’alarma extrema; i ara, amb aquest nou tancament, això fa que no es pugui aguantar”. Escudero va assegurar que si no els permeten tornar a obrir aviat “cauran” un 20% de les empreses. “Amb tan sols un 3,5% dels contagis no té sentit que restaurants i bars estiguin tancats”, va dir.

És per això que, amb crits de “Volem treballar” i “Som centres segurs”, van decidir sortir al carrer fent sonar cassoles i amb cartells reivindicatius. A primera línia de la protesta hi eren, a més dels representants dels 11 gremis que formen part de la Federació d’Hostaleria, els presidents de les dues patronals (Pimec i FOEG) i de la Cambra de Comerç.

Manifest

Durant la concentració, el periodista Jordi Grau va llegir un manifest en què posava en relleu que els negocis d’hostaleria apliquen “totes les mesures de seguretat” i que, malgrat tots “aquests esforços”, el sector “ha estat i és un dels més assenyalats a l’hora de cercar culpables, així com un dels més damnificats”. El manifest deixa clar que l’hostaleria gironina entén “la greu crisi sanitària”, però també reclama al govern que sigui “conscient” que el sector “no és focus d’infecció”. I la prova, recull el text, es troba en les imatges que mostren com la gent es reuneix “en boscos, platges o cases sense respectar les mesures de seguretat”. “Els empresaris turístics hem fet correctament la nostra feina; el nostre sector no és la causa dels contagis”, diu el manifest. I acaba reclamant a la Generalitat que s’assegui amb el sector per revertir el tancament, emmirallant-se en les mesures que prenen diferents països europeus, “que limiten l’activitat però no l’aturen”.

Escudero va treure xifres per recordar que l’hostaleria gironina agrupa fins a 7.500 establiments. I que d’ençà del març, ja amb el primer confinament, l’única cosa que s’està fent és portar-los “a la ruïna”: “Estem parlant de 80.000 treballadors amb ERTO, molts dels quals encara no han cobrat; d’una davallada del 70% en el PIB turístic, i d’un 15% d’atur”, va dir el president.

#Esteticasegura

Les esteticistes també van desplegar cartells individuals amb lemes com ara “Som espais segurs”, “Volem treballar”, “RIP sector” i “No som precàries, som empresàries”. Una portaveu del sector també va llegir el seu manifest. Per fer sentir la seva veu, el sector –aquí també s’hi inclouen botigues de tatuatges i teràpies naturals– s’ha agrupat sota una nova plataforma, la d’Estètica Integral. “Se’ns ha imposat un tancament forçós de manera arbitrària, sense dades que avalin aquesta decisió”, subratlla el text. El manifest també critica que Salut els hagi qualificat com un “col·lectiu precari”, fet que consideren “un menyspreu”, perquè se’ls “estigmatitza” i això afecta “la confiança” dels clients. “Volem tornar a treballar ja! Aquestes mesures afecten més de 8.000 locals comercials, 20.000 llocs de treball directes i milers d’indirectes”, va comentar la portaveu, amb referència a la situació del sector a Catalunya.

Segons la Policia Municipal de Girona, la protesta de l’hostaleria i l’estètica gironines va aplegar unes 300 persones. En canvi, la Federació d’Hostaleria parla d’un miler de concentrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona