Economia

Els hotelers del Pirineu es refien dels mesos d’esquí

Les reserves a les agències de viatges s’han desplomat i les escoles per aprendre aquest esport reduiran personal

Alerten que estan tocats de mort si les estacions pirinenques no obren

Les darreres restriccions per frenar la Covid-19 han generat alerta en diverses activitats econòmiques vinculades al turisme de neu del Pirineu. Mentre les estacions d’esquí afirmen que estan preparades per poder obrir, altres sectors veuen amb preocupació el futur. El Gremi d’Hostaleria del Ripollès assegura que si no es posen en marxa els complexos per a la pràctica de l’esport de neu estaran “tocats de mort”. A més, diu que la incertesa actual fa molt difícil planificar plantilles. Per la seva banda, les escoles d’esquí reduiran personal de forma dràstica perquè creuen que no tindran grups escolars entre setmana i algunes agències de viatges ja han vist disminuir la seva activitat més d’un 90%.

Al Ripollès, tenen la mirada posada en l’arrencada de la temporada d’hivern i l’obertura de Vallter 2000 i Vall de Núria. El president del Gremi d’Hostaleria, Fran Barroso, creu que el més important és poder reobrir els negocis al més aviat possible perquè la situació és “dramàtica i d’impotència”. “Podem parlar de les condicions i les mesures, des de tocs de queda fins a restriccions de terrassa, però que ens deixin obrir la porta”, subratlla.

Recorda que amb el confinament total ja hi va haver establiments que van haver de tancar i augura que el primer semestre del 2021 serà “molt complicat”, amb el retorn de crèdits i unes ajudes insuficients. Actualment, no els consten negocis que hagin abaixat la persiana, però la viabilitat de molts està en joc. “L’estiu va anar bé per fer coixí, però amb el tancament d’ara i sense una bona temporada d’hivern, el semestre del 2021 serà molt dur”, remarca, i assegura que les pistes d’esquí tenen un paper determinant.

Establiments com l’Hostal Pastuira de Setcases, a tocar de Vallter 2000, depenen completament de l’obertura de l’estació. “Ho vivim amb un optimisme relatiu”, admet el seu propietari, Joan Torras, que hi afegeix que el fet de ser un negoci familiar petit ha estat un avantatge per aguantar el sotrac de les restriccions. Preveuen contractar una persona en cap de setmana i tornar a obrir el restaurant i l’hostal amb les 40 places i els dos bungalous.

A l’estiu també han treballat molt, però encara estan per sota dels ingressos de tot l’any passat i ja donen per fet que serà difícil recuperar les reserves d’escoles amb la situació actual, amb la qual cosa confien en el públic familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia