Economia

La restauració, farta d’un govern “inoperant”, vol obrir amb les terrasses al 100%

Demana que el conseller d’Economia, Ramon Tremosa, sigui el seu enllaç al Procicat

Critica Vergés i que no s’hagin fest tests massius com a Madrid

El sector de la restauració de Catalunya va fer ahir una posada en escena, amb el suport de totes les cambres de comerç del país i l’aixopluc explícit del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, per demostrar el seu malestar amb el govern i les mesures restrictives que els estan ofegant. Els restauradors demanen poder obrir aquest divendres, dia 20, amb un pla de desescalada propi, que dilluns a la nit van presentar al conseller d’Economia i Empresa, Ramon Tremosa, i que preveu ja en una primera fase l’obertura de les terrasses al cent per cent. També demanen ajudes directes tant a l’Estat com a la Generalitat –com s’ha fet en altres països d’Europa–, la condonació d’impostos estatals i municipals (IRPF, IBI, IVA, la Seguretat Social, etc., així com una rebaixa de l’IVA turístic al 4%), i un govern “efectiu” que no faci “discursos buits que no van enlloc”.

Enmig de la roda de premsa que es va fer a la Llotja de Mar, i en què també van demanar que el conseller Tremosa, que els dona suport, sigui el seu interlocutor al Procicat, es va filtrar que, en contra del que havien “pactat” amb Tremosa el vespre abans, el govern proposa obrir bars i restaurants en una primera fase de sis del matí a les cinc de la tarda.

“Ho veieu? Una altra mostra que tenim un govern que no camina pel territori”, va dir amb contundència Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, que va recordar que hi ha molts bars i restaurants que directament obren per fer berenars i sopars i que aquest pla de tancar a les cinc de la tarda no els serveix. “A les estacions d’esquí, per exemple, les pistes tanquen a les cinc de la tarda. I és aleshores quan la gent va a menjar”, va dir.

“Que no parlen?”

“Què passa, que Tremosa i Vergés no han parlat?”, es va preguntar en veu alta Joan Canadell, que es va mostrar “sorprès i indignat” per la desescalada proposada pel govern. En aquest sentit, Canadell va reconèixer: “No ens agrada ser governats a 600 quilòmetres de distància, però tampoc un govern que no tingui la capacitat real de dirigir els sectors del país.”

“El sector ha fet un gran esforç. Hem proposat moltíssimes mesures, i res; és com parlar amb una paret”, va insistir Raimon Bagó, president del clúster Foodservice. “No ens escolten. Ens hem d’assabentar del que decideixen per la premsa”, es va queixar Francesc Pintado, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona.

Més tard, el Gremi de Restauració de Barcelona va demanar, pel seu compte, la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés, per la gestió de les restriccions, i va sol·licitar al govern que es deixi pas a “persones que tinguin més capacitat per gestionar la doble crisi, econòmica i sanitària”. El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, va assegurar que no es poden “endeutar més” i va demanar que com a mínim els ajuntaments ajornin el cobrament d’impostos fins que el sector es recuperi.

Els tests de Madrid

Els restauradors estan molt cremats i ahir van retreure al govern la seva inoperància i que a Catalunya no s’hagi fet com a Madrid, on s’ha mantingut tot obert gràcies als tests massius d’antígens.

Tot just ahir, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, va explicar que la Generalitat està preparant “una estratègia per testar massivament la població”. Ho va dir després que Madrid anunciés que farà tests a tothom abans de Nadal. El president de la Cambra de Barcelona va recordar que fa setmanes que demanen que es facin tests ràpids. “Estem anant molt tard”, hi afegia.

En el manifest presentat ahir pels restauradors, es fa un esment particular al turisme d’esquí i es demana al govern que faci una declaració “clara i inequívoca” sobre l’obertura de les estacions d’esquí. “De les estacions d’esquí i de tot el turisme que gira al seu voltant, la restauració al capdavant, en depèn el treball i el pa del 60% de la població del Pirineu, tant del de Lleida com del de Girona”, va recordar el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida.

“Cal que el govern reflexioni –va dir el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell– i atengui les reclamacions dels empresaris.” Al marge del pla anunciat ahir pel govern, els restauradors van presentar ahir el seu propi pla, que preveu tres fases. La primera inclou l’obertura dels establiments al 30%, ampliable a la meitat de l’aforament si és possible respectar una distància de dos metres entre taules i d’1,5 metres a les terrasses, que podrien estar ocupades al cent per cent.

Entre les novetats, els restaurants i bars voldrien fer un registre dels clients, sempre que ells hi donin el vistiplau.

LES XIFRES

19.000
empreses
han tancat i ja no obriran més fins al 31 d’octubre, segons va confirmar ahir Joan Canadell.

LES FRASES

60
per cent
de la població del Pirineu català depèn de l’obertura de les estacions d’esquí per viure.
Salut ha fet una proposta sense parlar amb Empresa? Què passa, que Vergés i Tremosa no parlen?
Joan Canadell
president de la cambra de comerç de barcelona
Vergés no escolta. Estem sense govern; hi ha dos partits que fan campanya electoral
Pere Santos Buron
fed. intercomarcal d’hostaleria, restauració i turisme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia