Economia

Els centres comercials se senten discriminats

L’anunci que Catalunya no saltarà finalment de tram no permet que l’Espai Gironès i Gran Jonquera puguin obrir dilluns les portes amb normalitat

L’anunci que Catalunya no saltarà de tram dilluns que ve va caure com una galleda d’aigua freda entre els responsables dels dos centres comercials gironins, que no podran obrir les portes amb normalitat com a mínim durant quinze dies més. “Som l’única activitat tancada des del 31 d’octubre. Hem perdut el Black Friday i no hem començat la campanya de Nadal”, va explicar Pau Jordà, gerent de l’Espai Gironès de Salt, que va reclamar que els centres comercials puguin obrir complint les restriccions d’aforament: “Demanem que, encara que no passem de tram, estiguem equiparats a la resta del comerç català i se’ns permeti obrir amb el 30% d’aforament.”

Jordà va avisar que aquesta mesura “beneficia” grans comerços que poden obrir malgrat que majoritàriament no paguen impostos a Catalunya perquè tenen les seves seus a fora. Jordà va acusar la conselleria de “manca” de diàleg i va qualificar la mesura de discriminatòria i contraproduent: “Si tanques la meitat de les àrees comercials i els envies a l’altra meitat no evites les grans concentracions.” També va avisar que aquesta mesura no beneficia el petit comerç del centre de la ciutat: “El gran guanyador d’aquesta política és Amazon.” L’Espai Gironès té oberts 18 establiments de sectors essencials. Avui tenen previst obrir els cinemes.

“No hi pintem res”

Antoni Escudero, propietari de Gran Jonquera, també va ser molt crític amb la Generalitat. “Hem estat negociant per reobrir i minimitzar pèrdues i de sobte tornen a allargar el tancament. No hi pintem res; ho diuen a la premsa i no en parlem més.” Per Escudero, el govern no s’adona de la “gravetat del problema”.

“Ni a Europa està tot tancat ni a Espanya està tot tancat”, va explicar. Com a president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona també va fer una lectura molt pessimista perquè, en no passar de fase, els bars i els restaurant tampoc no podran ampliar l’aforament dilluns: “L’obertura de bars i restaurants de Catalunya no arriba al 50%. I això només portarà més enfonsament d’empreses.”

L’Espai Gironès engega la desena campanya solidària

L’Espai Gironès va anunciar ahir la desena campanya solidària de Nadal, que manté encara que dilluns Catalunya no salti de fase. Aquest any, la recaptació es destinarà a un estudi sobre la Covid-19 fet per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi). Aquest estudi té l’objectiu de desenvolupar una teràpia per evitar l’accés del virus als pulmons. “Les complicacions greus de la malaltia arriben quan el virus entra als pulmons. El que busquem és dissenyar una molècula que eviti l’entrada del virus a les cèl·lules. Si ho aconseguim, endarrerim la invasió als pulmons i donem més temps al sistema immunitari per controlar el virus”, va explicar Jordi Frigola, investigador d’Idibgi. Per participar en la campanya es poden comprar targetes regals de 30 euros o més al punt d’informació situat a la planta baixa del centre. Per cada targeta es regalarà al client un val de compra de 10 euros, cinc dels quals es destinaran a la donació. Es posaran a la venda 2.000 targetes. La donació serà de 10.000 euros encara que no es venguin totes les targetes. La campanya comença avui i finalitza el 5 de gener, tot i que els vals es podran utilitzar fins al 31 de desembre del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia