Economia

França considera trencades les negociacions en el contenciós Boeing-Airbus

França ha condemnat aquest dijous l’anunci dels Estats Units que aplicarà més aranzels sobre certs productes europeus a compte dels subsidis rebuts per Airbus i ha anunciat que d’aquesta forma queden trencades les negociacions sobre el contenciós entre Brussel·les i Washington per la indústria aeronàutica.

“Aquesta decisió estatunidenca hostil ve a trencar de manera unilateral les discussions en curs entre la Unió Europea i els Estats Units per a aconseguir una solució amistosa a aquest contenciós que dura des de fa 15 anys”, ha subratllat en un comunicat el Govern francès.

Els membres de l’Executiu signants d’aquest comunicat, encapçalats pel ministre d’Economia, Bruno Le Maire, han insistit a demanar als Estats Units que “retiri immediatament les sancions”. També han indicat que estan en contacte estret amb la Comissió Europea i amb els països de la UE per a fixar “la resposta més adequada” contra una decisió que consideren “il·legítima” i que a més es produeix quan les economies a un costat i a l’altre de l’Atlàntic “ja estan greument penalitzades per la crisi”.

París calcula que amb l’increment dels productes europeus que seran objecte de les noves sancions a partir del 12 de gener (bàsicament els vins francesos i alemanys, així com components aeronàutics), Washington superarà el llindar dels aranzels que li havia autoritzat l’Organització Mundial del Comerç (OMC), i ha acusat els EUA de causar “un nou perjudici inacceptable” als citats sectors.

A aquest respecte, la Federació d’Exportadors de Vins i Licors de França (FEVS) ha estimat aquest dijous en un comunicat que les seves pèrdues potencials en l’any vinent poden ser de “més de 1.000 milions d’euros”, tenint en compte que les sancions que els Estats Units aplica als caldos francesos des d’octubre de 2019 ja li han costat uns 600 milions d’euros. “Les nostres empreses són víctimes d’un conflicte que ens és aliè i que té a veure amb una negociació entre Estats”, va fer notar el president de la FEVS, César Giron.

França espera un canvi d’actitud amb l’arribada a la Casa Blanca el mes pròxim del president electe dels Estats Units, Joe Biden, i té intenció d’iniciar ràpidament discussions amb la seva nova Administració per a aconseguir “des que sigui possible una solució perenne a aquest contenciós”.

El Govern de Donald Trump ha volgut donar, amb els drets duaners addicionals que aplicarà des del 12 de gener, una volta de rosca suplementària en la confrontació amb la UE per les ajudes recíproques rebudes per Airbus i Boeing.

L’OMC havia establert, en una resolució arbitral d’octubre de 2019, els efectes adversos per a Boeing de les subvencions rebudes per Airbus i va donar llum verda als Estats Units per a imposar gravàmens a productes de la UE i del Regne Unit per uns 7.500 milions de dòlars.

Però en paral·lel, l’octubre de 2020 la mateixa OMC va autoritzar la UE a imposar al seu torn sancions comercials als Estats Units per gairebé 4.000 milions de dòlars, en relació amb els perjudicis soferts per Airbus a causa de les ajudes públiques rebudes per Boeing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia