Economia

El preu de l’energia dispara la inflació al 3,7% al setembre

Els preus sumen 6 dècimes de cop, la pujada més forta dels últims 9 anys

Habitatge i transport també s’encareixen

Els preus de llum, gas i carburants van empènyer l’IPC interanual del setembre fins a un 3,7%, després que en el darrer mes sumessin 6 dècimes a la taxa de l’anterior, en la que ha estat la pujada més intensa en els últims nou anys. Amb les xifres del setembre, l’IPC ja fa set mesos consecutius que s’accelera de manera aparentment imparable.

Les dades, fetes públiques ahir per l’INE, revelen que l’enlairada de l’índex es deu sobretot a l’impuls que hi estan donant els preus de serveis bàsics com l’electricitat, el gas i els combustibles, i també al consegüent encariment del transport i la pujada de preus de l’habitatge. Comptant només el subgrup que aplega l’electricitat, el gas i altres combustibles, l’IPC va fer un salt del 30,6%. El grup de l’habitatge que inclou els subministraments domèstics va avançar un 12,4%, un ascens que en el cas del transport va ser del 10%. Altres partides que es van encarir, tot i que més discretament, van ser les dels aliments i begudes no alcohòliques, que van augmentar un 1,5%; l’oci i la cultura (1,2%), el vestit i el calçat (1,1%) i l’hostaleria (1%). Pel que fa als productes i serveis que van rebaixar preus hi ha l’ensenyament, que es va abaratir un 3,7%; les comunicacions (-2,9%), i l’alcohol i el tabac (-0,1%).

Tot i això, val a dir que la dada interanual catalana queda per sota de la del conjunt de l’Estat, que al setembre es va enfilar fins al 4%, també afectada pel cost de l’energia.

Des del punt de vista territorial, la demarcació que va tenir un increment de preus més significatiu va ser Lleida, amb una variació anual del 4,7%. També Girona amb un 4,4% i Tarragona amb un 4%, van superar la dada de Barcelona, on l’IPC va quedar per sota de la mitjana, concretament en un 3,5%.

LA XIFRA

30,6
per cent
va ser la pujada del subgrup de l’IPC que aplega els productes energètics com la llum, el gas i els carburants

Ribera matisa el fre als guanys de les elèctriques

En aquest context d’escalada de preus dels subministraments bàsics de la llar, la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va matisar ahir els efectes del decret que limita els beneficis de les elèctriques. En el ple del Congrés, Ribera va assegurar que la reducció de beneficis s’aplicarà tan sols a les companyies que hagin interioritzat els guanys extraordinaris derivats de l’increment del preu del gas i que no afectarà les que garanteixin preus estables abans dels encariments. Ribera mirava de calmar els ànims davant les crítiques rebudes des del sector. Ahir es va saber que fa una setmana el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va escriure a la ministra per expressar-li la seva oposició al decret aprovat pel govern espanyol assegurant que tindrà “un impacte important en empreses i indústries”.

En un altre sentit, el sindicat CCOO va reclamar un reforç dels ingressos de la classe treballadora mitjançant l’increment de salaris, prestacions i ajuts. En una nota, el sindicat instava a entendre la situació actual “com una oportunitat per actualitzar el model energètic, fent-lo més sostenible i posant-lo al servei de la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona