Economia

Les empreses de nanotecnologia superen els 430 milions de negoci a Catalunya

Segons revela un estudi d’ACCIÓ, actualment a Catalunya 779 professionals es dediquen a aquest sector

La facturació de les empreses dedicades a la nanotecnologia i a la nanociència a Catalunya ja supera els 430 milions d’euros i genera 779 llocs de treball. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

A Catalunya, un total de 107 empreses es dediquen a la nanotecnologia o la nanociència. D’aquestes, un 62,6% són pimes, un 25,25% startups, i la resta són empreses grans que tenen alguna línia de treball en el camp de la nanotecnologia. A més, un 53,2% d’aquestes empreses són exportadores. Pel que fa a la seva activitat, un 42,9% de les empreses catalanes de nanotecnologia estan dedicades al desenvolupament de nanomaterials, un 42% a la nanobiologia/nanomedecina i un 23,4% treballen en nanoelectrònica. També hi ha empreses dedicades a l’àmbit del nanotèxtil, d’instrumentació i de metrologia.

El valor de mercat mundial de la nanociència i nanotecnologia és de 1.760 milions d’euros el 2020, segons Allied market Research, amb una previsió de creixement anual del 36,4%. La facturació total prevista és de 33.000 milions de dòlars (més de 28.000 milions d’euros) pel 2030. Les empreses líders mundials en nanotecnologia estan dedicades al sector de la química i l’electrònica i són principalment nord-americanes. En el camp de les startups nanotecnològiques, els sectors en creixement predominant són els d’imatge mèdica i la biotecnologia, així com el de les bateries i el de sistemes d’emmagatzematge d’energia.

Segons el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, “La nanotecnologia té aplicacions molt avantatjoses en àmbits tan rellevants com la detecció de malalties, i ha tingut un paper molt destacat en la lluita contra la pandèmia”. Juncà ha afegit que “la seva aplicació facilita, a més, la creació d’altres tecnologies, i genera importants oportunitats de negoci a l’ecosistema que té al seu voltant”.

La nanotecnologia comprèn aquelles àrees de la ciència i l’enginyeria en què s’utilitzen fenòmens que tenen lloc a dimensions a escala nanomètrica en el disseny, caracterització, producció i aplicació de materials, estructures, dispositius i sistemes. Es tracta d’una tecnologia disruptiva que ha generat un interès creixent, sobretot per les seves aplicacions en l’àmbit de la salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia