Economia

Espanya, el segon estat europeu amb més demanda de professionals de l’energia

Un estudi d’IEB-Universitat de Barcelona situa l’estat només per darrera d’Alemanya, i per davant de França, Regne Unit i Itàlia

Espanya és el segon estat europeu amb més demanda de professionals energètics, després d’Alemanya, i seguit de França, Regne Unit i Itàlia. Aquests cinc estats concentren més de la meitat dels nous llocs de treball en tecnologies verdes, segons un elaborat per la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de l’IEB-Universitat de Barcelona.

Segons l’estudi, dirigit per Maria Teresa Costa, transformació tecnològica, energies renovables, eficiència energètica, finances verdes i sostenibilitat i orientació al client són les cinc especialitats més demandades per les empreses energètiques en el marc de la transició energètica actual.

Els processos que ha d’afrontar el sector energètic, com la descentralització de la generació, la incorporació de noves tecnologies energètiques i la digitalització, “donaran lloc a nous perfils professionals, amb els gestors de demanda elèctrica produïda pels nous agents del mercat o nous professionals amb una base tecnològica forta i amb capacitat d’anàlisi de dades, que hauran de conviure amb treballadors amb perfils mitjans, en què l’especialització a través de la formació professionals té un recorregut llarg.”

El nou escenari tecnològic està impulsant nous perfils professionals com ara tècnics de projectes en energies renovables, especialistes en xarxes elèctriques a parcs eòlics, especialistes en sistemes fotovoltaics, enginyers de disseny o experts en contractes de subministrament d’energia. Així mateix, l’impuls a l’hidrogen i la digitalització de les xarxes també està donant lloc a professions emergents com la de desenvolupador de projectes d’hidrogen verd, desenvolupador de disseny de xarxes elèctriques intel·ligents o especialista en integració de tecnologies d’emmagatzematge.

Com afirma Costa, en un context de recuperació socioeconòmica, descarbonització i digitalització de l’economia, “la generació neta de llocs de treball verds haurà de ser el motor que permeti reduir la desigualtat i la pobresa a l’Estat espanyol, un país que compta amb elevades taxes d’atur.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia