Economia

Un nucli artesà per reflotar el carrer dels Sastres d’Olot

Era una de les zones comercials més dinàmiques, però s’hi han anat tancant negocis i ha perdut veïns

L’Ajuntament ofereix a nous artesans lloguers tous per establir-s’hi

El Taller dels Sastres ha de ser un revulsiu cultural i social

Tornar als orígens és la fórmula per la qual ha optat l’Ajuntament d’Olot per recuperar l’activitat econòmica i dinamitzar socialment el carrer dels Sastres i el seu entorn, que és una de les zones més històriques del nucli antic. I tornar als orígens significa en aquest cas una aposta clara per l’activitat econòmica artesanal.

De fet, els noms d’alguns dels carrers d’aquesta zona són un testimoni de l’època en què els béns es produïen a mà o amb aparells rudimentaris i els professionals s’agrupaven en gremis i en un mateix espai. A la zona hi ha el carrer dels Sastres, però també el dels Carnisseries, per citar-ne un parell. I també és significatiu el nom del projecte, El Taller dels Sastres, nascut en el marc del pla d’integració d’accions de millora del nucli antic i impulsat per l’Ajuntament a través de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, i amb la col·laboració de l’Associació La Iera. Aquest projecte no només ha de reactivar econòmicament la zona, sinó també ha de ser un revulsiu que ajudi a diversificar l’oferta cultural i social del nucli antic.

Una de les peces fonamentals és la feina que du a terme el govern local per posar en ús els locals desocupats. Es tracta de locals on, a partir d’una inspecció tècnica positiva, l’Ajuntament intenta arribar a un acord amb els propietaris per posar-los a punt i fer de mitjancer perquè els puguin ocupar artesans a canvi d’un lloguer tou i ser una garantia per als qui els cedeixen.

És un procés de reversió d’una situació molt complicada en què la zona ha tocat fons, i és, per tant, molt lent. S’hi ha reactivat un total de cinc espais i, en l’actualitat, tres estan en actiu. Es tracta de Taller 1 de 30, El Petit Cosidor i K. Karaga. Paral·lelament, Bibiana Gerez de L’Atelier –dedicada a tallers de costura– ha ampliat espai i l’edifici del local de l’Anna Herrero, de Verd.deGris, dedicada a la restauració de mobles, tapisseria i creació de petits objectes, es reformarà.

Relacionat amb aquest projecte, cinc aparadors d’artesania també estan en actiu, tots relacionats amb el món de l’art i on mensualment s’exposen diferents creacions d’artistes. Són uns espais que permeten visibilitzar i donar valor a aquest treball original, manual i de proximitat.

A més, set noves activitats del sector de l’artesania han obert les seves portes al voltant dels locals adjudicats dins el marc del projecte. Es tracta d’EdaGallery, Carlota Rodríguez, La Bruixeta, Glauc Artesania, Integra, ArtdeVeu i La Fogaina. “Amb projectes com El Taller dels Sastres aconseguim potenciar la singularitat i donar valor a Olot, rehabilitar espais, impulsar la implicació, el sentiment de comunitat, la continuïtat comercial a la ciutat i un consum més responsable i sostenible”, conclou la regidora de Comerç de l’Ajuntament d’Olot, Gemma Canalias.

LES XIFRES

5
nous tallers
i botigues d’artesania s’han obert en el marc del projecte El Taller dels Sastres i 5 aparadors.
7
activitats
comercials artesanals hi ha a l’entorn de l’àmbit d’actuació del carrer dels Sastres.
8
punts d’interès
artesanal i 22 zones d’oficis singulars hi ha repartits per tot Catalunya.

Punt d’interès artesanal i zona d’oficis singulars

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, va declarar Olot “punt d’interès artesanal de Catalunya”. El distintiu es va lliurar el juliol del 2021 i és un reconeixement a la revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat on ha perviscut l’activitat artesana, lligada als valors i tradicions de la ciutat. Se’n destacava especialment el nucli antic.

Amb aquest reconeixement, també es posa en relleu la xarxa de persones i de col·lectius que han mantingut l’artesania olotina a través de la creació i venda de productes i peces úniques, i els productes d’alimentació de qualitat. En aquest sentit, a més a més dels tradicionals artesans, la col·laboració que s’ha portat a terme en els darrers anys entre administracions, entitats i la ciutadania ha facilitat l’entrada d’una nova onada de creadors i professionals que han contribuït a l’impuls de reconeguts projectes com el ja explicat d’El Taller dels Sastres.

Catalunya té manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat arreu del territori, amb la recent incorporació d’Olot, ja són vuit els punts d’interès artesanal –Olot és l’únic de les comarques gironines–, i 22 municipis estan identificats com a zona d’oficis singulars, a part d’Olot, per la imatgeria, i en l’àmbit territorial gironí també hi ha la Bisbal d’Empordà i Quart, per la ceràmica; Breda, per la terrissa; Sant Hilari Sacalm, per la fusta, i Tortellà, per l’elaboració de culleres de fusta.

Mapa en línia que ajuda a localitzar tallers i botigues

J.C

El llançament del primer mapa de l’artesania en línia ha estat una de les primeres actuacions dutes a terme en el marc de la declaració d’Olot com a “punt d’interès artesanal de Catalunya”. L’eina, que es pot consultar a través del web eltallerdelssastres.cat, facilita la localització sobre el terreny dels tallers i botigues d’artesania d’Olot. Actualment se’n poden localitzar una trentena, de disciplines molt diverses, com per exemple la joieria, la tapisseria, el disseny, la costura i, entre altres, l’art i l’artesania alimentària.

A més, el web guia els usuaris per descobrir i conèixer detalls sobre la història i la tradició artesanal de la ciutat, a través de fotografies i entrevistes, i dona informació detallada del projecte El Taller dels Sastres. També s’han elaborat postals artesanals amb un codi QR per accedir ràpidament al mapa.

Una comissió mixta entre La Iera i DinàmiG s’encarrega d’avaluar les noves sol·licituds, tenint en compte que siguin activitats recollides als repertoris de famílies d’oficis artesans i d’artesania alimentària i que siguin espais d’elaboració i venda; o bé que, a més de vendre, facin promoció activa de l’artesania i els seus valors.

Paral·lelament s’ha elaborat el distintiu “Olot, punt d’interès artesanal”, un adhesiu que els artesans inscrits al mapa podran col·locar als seus establiments. Així es pretén visibilitzar i permetre que la ciutadania conegui de primera mà l’oferta artesana.

Els promotors d’aquesta estratègia també treballen per desenvolupar i engegar diverses accions promocionals com la campanya Artesania és, que relacionarà els valors de l’artesania al barri vell per reforçar la singularitat del centre històric d’Olot. Totes aquestes accions també formen part del pla integral d’accions de millora del nucli antic d’Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona