Economia

Unió Europea

El BCE apuja mig punt el tipus d’interès a la zona euro

El tipus bàsic augmenta fins al 2,5 %; el de facilitat marginal de crèdit, al 2,75 % i el de facilitat de dipòsit, al 2 %

L’autoritat monetària europea avisa que continuarà elevant els tipus per contenir la inflació

El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dijous apujar mig punt els tipus d’interès a la zona euro davant per intentar contenir la inflació. L’autoritat monetària europea avisa que continuarà augmentat el preu del diner davant la “considerable revisió a l’alça de les perspectives de la inflació”.

El Consell de Govern del BCE ha decidit apujar mig punt els tres tipus d’interès oficial. Així, el tipus per a les principals operacions de finançament augmenta fins al 2,5 %; el de la facilitat marginal de crèdit, se situa en el 2,75 %, i el de la facilitat de dipòsit, al 2 %. La mesura tindrà efecte a partir del 21 de desembre.

El BCE adverteix que continuarà augmentant “significativament” els tipus d’interès, ja que la inflació encara és “excessivament elevada” i la previsió és que es mantingui “per damunt del seu objectiu durant massa temps”.

Els experts de l’Eurosistema han revisat les seves previsions de l’augment de preus “significativament a l’alça” i ara estimen que la taxa se situarà en una mitjana del 8,4 % el 2022 i baixarà al 6,3 % el 2023. També calculen que la inflació baixi de manera acusada al llarg de l’any entrant i que el 2024 sigui del 3,4 % i del 2,3 % el 2025, quan ja serà més propera a l’objectiu del 2 %.

L’entitat avisa que l’economia de la zona euro podria experimentar una contracció aquest trimestre i el proper per la crisi de l’energia, l’“elevada incertesa”, el “debilitament de l’activitat econòmica nacional2 i a l’“enduriment de les condicions de finançament”. No obstant això, els experts creuen que si es produeix una recessió aquesta seria relativament curta i poc profunda.

En qualsevol cas, auguren que el creixement sigui moderat l’any vinent i el revisen “considerablement a la baixa” en comparació amb les projeccions anteriors. En concret, preveuen que l’economia de l’Eurozona creixi un 3,4 % el 2022, un 0,5 % el 2023, l’1,9 % el 2024 i l’1,8 % el 2025.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia