Economia

REGNE UNIT

Milers de treballadors prenen els carrers del Regne Unit

És una de les jornades de vaga més massives al país en més d’una dècada

Mig milió de persones secunden una aturada que ha afectat més de 23.000 escoles, ha paralitzat gran part de les línies de tren i uns 100.000 funcionaris públics han aturat la seva activitat

En una de les jornades de vaga més massives en més d’una dècada al Regne Unit, milers de professors, funcionaris, empleats ferroviaris i altres treballadors han sortit al carrer a nombroses ciutats del país per exigir millores salarials davant la crisi del cost de la vida.

Prop de mig milió de persones secunden una aturada que ha afectat més de 23.000 escoles, ha paralitzat gran part de les línies de tren i ha portat al voltant de 100.000 funcionaris públics a aturar la seva activitat.

“El sou dels professors, juntament amb gran part del sector públic i de tots els sectors, ha patit una retallada en termes reals des del 2010. Un 20% per als professors”, ha afirmat a EFE Martin Rush, docent que es manifestava al centre de Londres.

La protesta, subratlla, posa el focus en la “lluita contra aquest govern conservador i les seves polítiques d’austeritat des del 2010”.

La seva dona, Alice, també mestra, argumenta que l’Executiu conservador del primer ministre Rishi Sunak intenta “enfrontar els ciutadans ordinaris els uns contra els altres”.

Tot i que algunes escoles han ofert un increment del 5% als professors, argumenta, aquests fons “han de venir del pressupost dels col·legis, el govern no ho sufraga”, de manera que “si aconsegueixes un augment serà a costa de diners que els treuen als nens”.

Amb tot, Rush assegura que “tant els estudiants com els pares han mostrat molt de suport en aquesta ocasió” a les seves mesures de reivindicació.

Davant les vagues i els problemes que han generat al transport, que també han afectat línies d’autobús de Londres, l’afluència de persones al centre de la capital britànica era avui un 16,5% menor respecte de dimecres de la setmana passada, segons la consultora Springboard, especialitzada en anàlisi de comportament dels consumidors.

Des de l’estiu passat, les aturades i protestes en múltiples sectors han retrotret els britànics als conflictes laborals de les dècades del 1970 i el 1980, en un país que des del 1926 no ha viscut una vaga general.

A les manifestacions d’avui a Londres i altres ciutats se sumava a la reivindicació de pujades de sou la protesta pels plans del govern d’aprovar una llei que permeti fixar serveis mínims en cas de vagues en sectors crítics com la sanitat.

“Prendrem totes les mesures que estiguin a la nostra disposició per defensar el dret a la vaga. Estem estudiant amb deteniment com ho farem per iniciar un procés legal si aquesta llei segueix endavant”, ha assenyalat als mitjans Kate Bell, secretària general adjunta de la federació de sindicats TUC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia