Economia

economia

El vi de l’Estat, a les cartes dels restaurants del món

265 restaurants d’alta cuina de 34 països del món ofereixen una carta de vins amb un mínim del 60 % de l’Estat espanyol

El vi català més exportat és el de la D. O. Priorat

Un total de 265 restaurants de l’Estat d’alta cuina repartits per 34 països de tot el món ofereixen als seus clients una carta de vins en la qual un mínim del 60 % són de l’Estat espanyol, com una manera de donar-los a conèixer, potenciar les seves vendes i sobretot, posar-los en valor. Es tracta de cases de cuina que compten amb el segell Restaurants from Spain que concedeix l’ICEX, (España Exportación e Inversiones) com a reconeixement als restaurants que exerceixen d’aparador de la gastronomia de l’Estat al món. El sector del vi considera aquest distintiu un instrument de suport i reconeixement a l’exterior.

A nivell dels vins catalans, els que més es coneixen al món son els de la D.O. Priorat, segons explica la presidenta dels sommeliers catalans, Anna Vicens. “Els vins catalana cada vegada es coneixen més per la seva qualitat“, assegura.

Aquest dimarts la fira del vi Barcelona Wine Week (BWW) ha organitzat una conferència en la que hi han participat els xefs de Londres José Pizarro (dels Restaurants José Pizarro de tapes), Nacho Manzano (Iberica Restaurants by Nacho Manzano i assessor de Camino) i Fernando González, que és l’autor de la millor carta de vins contemporània Wine Challenge del Regne Unit per al grup Iberia Restaurants. En aquesta xerrada, José Pizarro ha explicat que alguns dels seus clients ja li pregunten quins nous vins espanyols inclourà pròximament a la carta. “Això és molt important”, ha dit María Naranjo, directora de la Indústria Alimentària de l’ICEX, que assegura que cada vegada més els vins de l’Estat es coneixen per la seva qualitat i es venen a més alt preu. El mateix va explicar a aquest diari Anna Vicens. “ Abans el mercat exterior ens comprava el producte més econòmic i a doll. Ara ja no. Catalunya avui és un país molt competitiu pel que fa a qualitat però també pel que fa a preus, i de fora ja ens compren els vins de més qualitat i no només els que eren més econòmics”. També assegura que l’esforç de la D.O. Priorat per obrir-se camí a l’exterior i el prestigi que ha agafat “ha obert les portes a altres vins de qualitat mitjana i alta”.

A la xerrada d’avui Nacho Manzano, d’Iberica Restaurants, ha comentat que Londres “és una de les ciutats on millor vi del món es beu perquè hi ha mercat i economia per fer-ho”, per això ha recomanat enfocar els esforos en exportar-hi perquè que és un lloc, ha dit, que ofereix unes “oportunitats fantàstiques” als cellers de l’Estat que vulguin expandir-se.

La directora de la Indústria Alimentària de l’ICEX, María Naranjo, ha explicat que el segell Restaurants from Spain va néixer perquè es van adonar que la “gastronomia espanyola era un motor de vendes” a l’estranger i ha animat “tots els cellers i consells reguladors a aprofitar aquesta porta d’entrada als mercats internacionals per consolidar la seva imatge d’excel·lència”.

El vi, punta de llança

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va dir dilluns, durant la inauguració del saló dela Barcelona Wine Week (BWW) que “el vi és l’avantguarda” del sector agroalimentari per la seva aportació a les exportacions i al valor afegit brut. “El vi ha estat la punta de llança dels 66.500 milions d’euros que actualment exportem (en total entre tots els productes agroalimentaris) i representa el 2 % del valor afegit brut del conjunt del sector d’Espanya”, va dir Planas, que va remarcar també que el sector genera 427.000 llocs de treball.

Segons el ministre, això s’ha aconseguit gràcies a la “qualitat, la singularitat i la diferenciació” dels vins espanyols, per això ha considerat que “crear valor” és la clau del present i del futur del sector. Aquesta creació de valor, en la seva opinió, passa “no només per la producció d’excel·lents vins”, sinó també per dur a terme una labor de promoció, com fan fires com la BWW.

El 2021, els vins de l’Estat espanyol van aconseguir la xifra de 23,6 milions d’hectòlitres en exportacions, per valor de 2.943 milions d’euros. Segons les últimes dades disponibles de l’any mòbil (fins a octubre del 2022), les exportacions vitivinícoles s’han situat entorn dels 3.025 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona