Economia

AGRICULTURA

La DO Terra Alta potencia el vi blanc de qualitat i fet amb garnatxa blanca

El consell regulador ha creat un distintiu específic per als vins elaborats al 100% amb aquesta varietat de raïm i que acrediten un alt nivell de qualitat

La denominació d'origen (DO) Terra Alta és la regió vinícola amb més concentració de garnatxa blanca del món, amb un total de 1.300 hectàrees plantades d'aquesta varietat de raïm. De fet, segons el registre vitivinícola de Catalunya, un 90% de les plantacions de garnatxa blanca són a la Terra Alta, on s'estima que hi ha un terç de la superfície mundial d'aquesta varietat. Una especificitat que el consell regulador de la DO Terra Alta vol explotar i distingir per promocionar tots els seus vins. En aquest sentit, ha creat un distintiu de garantia específic que identifica i dóna nom als vins elaborats al 100% amb garnatxa blanca que acrediten un determinat nivell de qualitat i singularitat. Així, els vins hauran d'acreditar una qualitat sensorial molt bona, d'almenys 80 punts sobre 100 al tast, per aconseguir el distintiu. Una puntuació que exigeix l'excel·lència tant a la vinya com al celler.

Aquesta iniciativa del consell regulador forma part d'un pla estratègic amb què aquest òrgan pretén aconseguir més prestigi i notorietat i equilibrar la relació entre la producció i la comercialització dels vins blancs. “Amb aquest important pas endavant ens proposem impulsar tota la denominació d'origen Terra Alta”, ha manifestat el president de la DO Terra Alta, Jaume Descarrega. La Terra Alta és la primera denominació d'origen vinícola catalana que disposa d'un distintiu d'aquestes característiques. Tot i que ja hi havia cellers a la comarca que elaboraven vins blancs només amb garnatxa blanca, els vins que sortien al mercat no disposaven de cap distintiu de qualitat específic.

D'altra banda, el 10 d'abril el consell regulador entregarà els primers premis Terra Alta Garnatxa Blanca a la Fira de Batea, que tindrà lloc al pavelló poliesportiu municipal. El cellers de la comarca oferiran degustació de vins durant tota la jornada.

LA XIFRA

1.300
hectàrees
de garnatxa blanca hi ha a la Terra Alta, el 90% del total de plantacions catalanes d'aquesta varietat

50è aniversari del Celler de Batea

El Celler Cooperatiu de Batea celebra enguany el 50è aniversari. Actualment té 214 socis que conreen una extensió de 1.500 hectàrees de vinyes. És una de les cooperatives més potents per la seva producció, que supera els 9 milions de quilos de raïm anuals, un 45% dels quals són de raïm blanc. Dissabte es farà un acte commemoratiu i s'ha embotellat una edició especial del seu vi de gamma més alta, l'Aube, per celebrar els 50 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.