El rebost gironí de la qualitat

Trenta-quatre empreses gironines elaboren productes agroalimentaris amb distintius d'origen o segells de qualitat

Els certificats de qualitat es classifiquen de la següent manera:

Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

És la denominació emprada per designar els productes agroalimentaris que procedeixen d'una zona geogràfica i que són produïts, transformats o elaborats en el lloc que dóna nom a la indicació.

Marca de Qualitat (MQ).

És una marca propietat de la Generalitat que s'atorga a productes que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament. El distintiu consisteix en un lacre vermell amb la lletra Q daurada al centre.

Denominació d'Origen Protegida (DOP).

Productes que procedeixen d'una zona i que deuen les seves característiques al medi geogràfic, tenint en compte els factors naturals i humans.

Especialitat Tradicional Garantida (ETG).

Producte que té una composició tradicional o que ha estat obtingut a partir de matèries primeres tradicionals.

Denominació Geogràfica (DG).

Reconeixement comunitari per a aquelles begudes espirituoses que s'elaboren a la zona geogràfica que li dóna nom i on obtenen les qualitats definitives.

PRODUCTORS

Poma de Girona (IGP)
Cooperativa Empordà (Sant Pere Pescador)
C. Costa Brava (Ullà)
Girona Fruits (Bordils)
CR prov/CG (Girona)
Oli de l'Empordà (DOP)
SAT Fluvià (Bàscara)
Pere Ylla (Cabanes)
Celler Coop. Espolla
Xavier Maset (Garriguella)
Coop. Palau-saverdera
Empordàlia (Pau)
Olea Sativa (Peralada)
Rodau (Torroella)
Vedella (MQ)
Fridasa (Figueres)
Fricafor (Vilafant)
Fricorsa (Cornellà T.)
Frigorífics Dalmau (Celrà)
Galetes (MQ)
Trias, Néts de Joaquim (Santa Coloma)
Forn Mas Palou -Ripoll
Porc (MQ)
Pere Rigau (Salt)
Ratafia Catalana (DG)
Roicom (Garriguella)
Conill (MQ)
Conills de l'Empordà (Vilopriu)
Pernil Serrà (ETG)
Valent (Girona)
Becsa (Palol de R.)
Alfons Font-les Preses
Josep Coderch (Olot)
Ramon Ventulà (Olot)
Esteban Espuña (Olot)
Embotits Collell (Olot)
Sierra de Llémena
Pernils Llémena
Noel (Sant Joan les F.)
Boadas 1880 (Girona)
Pollastre i capó (MQ)
Carns 2003 (Blanes)
Quintana i Fills (Riudarenes)
Pernil.
El pernil serrà amb certificació ETG s'elabora seguint unes estrictes condicions, que, entre altres, obliga els productors a curar les peces un mínim de 210 dies i a no sacrificar els porcs abans que la pota tingui un pes entre els 9,2 i 9,5 quilos.
Porc.
La carn de porc amb la Marca Q prové de les races Duroc, Large White, Landrace, Blanc Belga, Pietrain i Hamshire. L'edat de sacrifici és d'un mínim de 150 dies i el pes, de 110 kg. L'escorxador no pot estar a més de 250 km. La carn no es ven congelada.
Pollastre.
Tenen la Marca Q les estirps seleccionades de creixement lent. La recria es fa en locals on la densitat no pot superar els 11 animals per m². L'edat de sacrifici mínima és de 77 dies i l'escorxador no pot estar a més de 75 km.
Conill.
Prové de granges de selecció. Els animals se sacrifiquen amb un pes entre 1,750 i 2,250 kg, i no són sotmesos a tractament amb medicaments els 20 dies anteriors. La distància amb l'escorxador no pot superar els 300 km ni les 5 hores.
Galetes.
Els ingredients utilitzats en les galetes amb la Marca Q com la farina de blat, el sucre, la mantega o la fruita seca seran de la màxima qualitat. No es permet la utilització d'additius (excepte la lecitina).
Ratafia.
S'elabora amb nous tendres i plantes aromàtiques, que es maceren uns 2 mesos. Després s'hi afegeix sucre, alcohol i aigua i es deixa en repòs 3 mesos més.

Oli de l'Empordà

Aquesta Denominació d'Origen Protegida està actualment en procés de reconeixement comunitari. Els municipis que formen aquesta DOP es troben a les comarques de l'Alt i Baix Empordà, i alguns al Gironès i el Pla de l'Estany.

Aquesta DOP protegeix els olis verges extres elaborats en un 80% amb olives de les varietats Argudell, Corivell, Verdal i Arbequina –per separat o conjuntament– i en un 20% per altres varietats de la zona. Donen lloc a uns olis verges extres, límpids i transparents. Són molt agradables al paladar, gustosos i aromàtics. Presenten una acidesa màxima de 0,8º.

Vedella amb Marca Q

Prové d'animals de races d'aptitud càrnia i creuaments, criats en explotacions destinades únicament a produir carn amb Marca Q. Els animals entren a l'explotació amb una edat inferior als dos mesos i se sacrifiquen abans d'arribar a l'any.

S'alimenten amb pinsos de primera qualitat, que tenen cereals, lleguminoses, greix vegetal i complements vitamínics, entre altres. Per aconseguir la màxima qualitat, les canals se sotmeten a un procés de maduració de quatre dies com a mínim. La carn s'identifica amb una etiqueta o precinte i el logotip de la Marca Q, el nom de l'adjudicatari, el número de traçabilitat i l'entitat de certificació.

Poma de Girona

Les característiques diferencials d'aquest tipus de poma provenen de les condicions del sòl i climàtiques de les comarques on es produeix (Selva, Baix Empordà, Alt Empordà, Gironès i Pla de l'Estany). Les varietats que poden dur aquesta Indicació Geogràfica Protegida són les dels grups Golden, Red Delicious, Gala i Granny Smith.

Segons el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), les pomes emparades sota el distintiu Poma de Girona han estat conreades d'acord amb les normes de producció integrada per a pomes (és a dir, es realitzen totes les fases per arribar al consumidor), amb mètodes que respecten la salut humana i el medi ambient, i es recullen quan l'estat de maduresa del fruit és l'adequat amb la major cura i rapidesa possible.

Es comercialitzen en les categories extra i primera envasades en caixes o safates. A l'etiqueta dels envasos hi figurarà, a més de les mencions que exigeix la legislació, el nom «Poma de Girona. Indicació Geogràfica Protegida» i el logotip propi de la indicació geogràfica i el símbol comunitari. En els establiments de venda al detall, el distintiu propi de la indicació geogràfica ha de situar-se en un lloc visible fins que finalitzi la venda del producte.

El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per aquesta IGP compleixen tots els requisits establerts en el reglament. Actualment, hi ha quatre cooperatives, on s'agrupen productors de diverses comarques, que elaboren aquesta varietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.