Economia

AGRICULTURA

Productors gironins creen la marca Nous de Girona

Fa set anys es van constituir en associació, la primera de Catalunya, i ara s'aixopluguen sota una marca per “marcar zona”

Es va presentar ahir en el marc d'una jornada que es va fer a Crespià

Els productors de nous de les comarques gironines ja tenen marca pròpia: Nous de Girona. La marca es va presentar ahir en el decurs de les sisenes jornades tècniques del conreu del noguer, que es van celebrar a Crespià,a les quals van assistir una quarantena de persones. En les jornades es va parlar sobre els problemes sanitaris dels noguers, ja que s'ha detectat per primera vegada la presència de la mosca de la nou a la demarcació. “Una nova plaga que ens pot portar molts problemes i cal estar a l'aguait”, diuen. En la jornada també es va fer un tast de diferents varietats de nous de Girona.

La idea de crear una nova marca va sortir precisament de les jornades que es van fer l'any passat “perquè es va parlar de comercialització i marques de qualitat” i els productors van arribar a la conclusió que havien de fer alguna cosa. “Vam decidir fer una marca col·lectiva per marcar una mica de zona”, va assegurar ahir el president de l'Associació de Productors de Nous de les Comarques de Girona, Josep M. Guixeras.

L'associació gironina es va crear ara fa set anys per buscar solucions conjuntes als problemes del conreu del noguer. “Les comarques gironines són una zona molt humida i això ens porta molts problemes amb fongs, bacteris i virus, entre d'altres”, va explicar. L'associació està formada per nou productors, que són el 90% dels que es dediquen a aquest tipus de conreu a la demarcació de Girona. Els nou productors conreen un total de 140 hectàrees. “És un conreu minoritari. Som pocs i per tant la producció d'aquest tipus de conreu és deficitària a Girona, però també a Catalunya i a l'Estat espanyol”, va comentar. Si cullen a primers d'octubre, “en poc temps”, si volen, ho tenen col·locat. A partir de novembre “arriba la nou francesa, perquè aquí ja s'ha esgotat” i després de la primavera “entra sobretot nou provinent de Xile”.

Des de l'associació gironina són crítics amb l'administració, la qual, segons diuen, no els dóna “gaire suport”, però també ho són amb les empreses que fan els productes per tractar les malalties del noguer. “Som pocs productors i les empreses no inverteixen gaires diners en productes i no legalitzen els productes”, va dir. El president de l'associació va reconèixer que en tècniques sanitàries els productors gironins segueixen el model francès.

LA XIFRA

9
productors
formen part de l'associació gironina de productors de nous. Conreen 140 hectàrees.

LES FRASES

Les empreses no gasten gaires diners en productes perquè som pocs productors
Josep M. Guixeras
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ
Hem detectat per primera vegada la mosca de la nou. És una plaga que pot portar problemes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona