Economia

Conreus trinxats a la vall del Francolí i el Priorat

La pedra hi arrasa entre el 50 i el 100% de raïm i avellana en 2.000 hectàrees

En només mitja hora, la vinya, horta i avellaners de la vall del riu Francolí i del municipi de Marçà (Priorat) van quedar arrasats. Les tempestes de la tarda i vespre del dimarts a la nit han arruïnat la collita de molts pagesos, afectant també arbres i ceps.

Joan S. Vernet, coordinador al Priorat d'Unió de Pagesos (UP), estava llaurant. “Em vaig haver de refugiar, perquè m'hauria colpejat. La collita de raïm l'he perduda tota.” En 20 minuts es van acumular 65 litres de precipitació. La tempesta va afectar 800 ha de conreus, també a Falset. La majoria de pagesos no estan assegurats, perquè la pedra és força estranya en aquesta època de l'any a la zona, segons fonts del sindicat agrari. Els carrers de Marçà semblaven nevats i, en alguns casos, el clavegueram es va col·lapsar per la intensitat de la tempesta. En alguns casos, la pedra va començar a brollar pels lavabos.

Per la vall del riu Francolí, la pedra queia de la mida d'una avellana, acompanyada de fort vent i pluja. Ha trinxat 1.200 hectàrees d'avellaners dels municipis del nord del Tarragonès. “Feia por, no es podia ni sortir de casa. No sé ni quan va durar exactament, perquè els minuts se't fan eterns. Només penses que s'acabi aviat i que estaràs un any sense collir”, diu Rafel Espanyol (UP). Els avellaners afectats s'hauran de podar, per tal de preservar la collita de l'any vinent. La pitjor part se l'ha endut Vallmoll, a l'Alt Camp, on es va acumular un pam de gel i van caure en mitja hora uns 70 litres d'aigua i pedra. “Al sud del poble, no hi queda res. Ni les fulles dels ceps. No havia vist mai res igual”, segons David Bové (UP). Amb els camps molls, els pagesos no podran entrar-hi a fer tractaments en els propers dies, i això podria incrementar-ne els danys.

La pedra també va caure a la Catalunya Central, especialment a l'Anoia. Les afectacions d'entre el 50% i el 100% en diferents conreus, segons dades del sindicat agrari. La Llacuna, amb danys a la meitat de la vinya i els cereals, ha estat la població més afectada.

A la Noguera, el Pla d'Urgell i el Segrià hi ha 761 hectàrees de fruita dolça malmesa a causa de la pedregada. A Àger i Peramola, a l'Alt Urgell, va caure pedra de menys de mig centímetre de diàmetre, segons Agricultura. Suficient, però, per malmetre el conreu d'ordi i blat. Unió de Pagesos reclama a la conselleria una valoració ràpida dels danys per poder cobrar l'assegurança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA