Economia

Bright Food tanca la compra del grup Miquel Alimentació

El gegant xinès completa l'adquisició de l'empresa empordanesa, que convertirà en la seva plataforma de distribució i comercialització a Europa

L'operació es valora en 110 milions d'euros

Després de 90 anys de negoci pròsper, la família Miquel va rubricar ahir la venda de Miquel Alimentació, líder de la distribució majorista de productes alimentaris a l'Estat, al grup SSCW (Shangai Sugar Cigarette & Wine Group), participada al 100% pel gegant xinès Bright Food –Guang Ming, en mandarí–, un conglomerat industrial públic i un dels grups més grans del sector alimentari del país, amb seu a Xangai.

Després de tancar l'operació per una quantitat que no s'ha fet pública, tot i que el diari oficial China Daily indicava en la seva edició d'ahir que havia estat valorada en 110 milions d'euros, el fins ahir propietari de l'empresa empordanesa, Ramon Miquel Ballart, va assegurar, visiblement emocionat, que era “una data històrica per al grup Miquel”, destacant que la inversió xinesa suposa “un punt i seguit” en la trajectòria que va iniciar la firma el 1925 a Figueres, també orientada a l'expansió.

Miquel va recordar que deixen una companyia “que dóna feina a 2.500 persones, completament sanejada i que factura 900 milions d'euros anuals”. El grup té cinc àrees de negoci: Cash& Carry –en què és el segon operador més importat del mercat de l'Estat–, Franquícies (amb més de 500 supermercats de les marques Suma i Spar), Majorista, Food Service i Export.

El vicepresident de Bright Food i president de SSCW, Ge Junjie, va explicar que l'operació permetrà a Bright Food “crear una plataforma de distribució mundial utilitzant la xarxa que ja té Miquel, així com subministrar una varietat més àmplia de productes importats per als consumidors xinesos. Ge va destacar que l'operació els dóna l'oportunitat d'introduir “productes de qualitat” en un mercat de 1.300 milions de persones. Miquel Alimentació té una oferta de més de 14.000 productes, que rep de més de 2.500 subministradors de l'Estat i d'un centenar de l'estranger.

L'executiu xinès va dir que està convençut que els productes de l'Estat, com ara el vi, l'oli, el pernil, els caramels i la xocolata, tindran bona acollida entre els consumidors xinesos. Va anunciar que el grup té la intenció de que Miquel Alimentació, a més de ser plataforma per a l'Estat i Europa, complementi empreses que té la companyia en altres països, com ara Austràlia i França, i va confirmar que estan estudiant produir en el futur alguns dels seus productes a l'Estat, com ara oli, per comercialitzar-los a la Xina. Bright Food, format per 18 empreses i quatre companyies cotitzades a Xina, factura 18.000 milions d'euros anuals, un 20% dels quals provenen del mercat internacional.

“Sostenible i saludable”

L'executiu xinès va afirmar que Miquel Alimentació experimentarà en els pròxims anys “un creixement sostenible i saludable”, que contribuirà a mantenir l'ocupació actual del grup català, tant pel que fa a la plantilla com als executius, així com a crear nous llocs de treball a l'Estat i noves oportunitats de negoci per a les empreses del sector.

En l'operació, realitzada a través del banc d'inversió GBS Finances, hi han participat dos inversors privats xinesos considerats “estratègics”: la firma d'inversió JIC Investment i el grup especialitzat en el negoci franquiciador de marques DHT. Bright Food té el 72% de les accions, mentre que JIC en controla el 18% i DHT, el 10%.

El fins ara director general del grup Miquel Alimentació, Pere Laymon, continuarà sent el màxim executiu de la firma, que mantindrà la seva marca i la seva seu social a Vilamalla, i serà membre del consell d'administració, que estarà integrat, a més, per quatre membres de Bright Food, un de JIC, un de DHT, el CEO del grup xinès a Austràlia i un membre independent.

LA XIFRA

18.000
milions d'euros
factura a l'any el gegant xinès Bright Food, un 20% dels quals provenen del mercat exterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona