Gran angular

No llencis els cucs!

Dins del ventall d'activitats que nodreixen els rèdits de la indústria turística de la Costa Brava hi ha en un lloc destacat la pesca recreativa, activitat que, sense mesura, pot dur al
desequilibri de l'ecosistema marí.

Així ho han entès els parcs naturals del Cap de Creus i del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, que han finançat, amb el programa europeu MedPAN, un projecte pensat per investigadors de la Universitat de Girona (UdG) en què, a la llum de l'estudi del medi marí en aquestes contrades, fa un seguit de recomanacions al pescador recreatiu perquè tingui en compte, a l'hora de llançar la canya, que hi ha espècies vulnerables en graus diferents; és perillós per a l'ecosistema utilitzar espècies exòtiques com a esquer o abandonar ormejos de pesca a mar.

Els tècnics de la UdG han redactat el que és el primer Codi de bones pràctiques en pesca recreativa i han editat un fulletó amb consells als pescadors perquè siguin conscients que mai cal perdre la perspectiva que els recursos marins no són infinits i que un espai protegit és un objecte delicat del qual cal tenir cura. Justament, una de les accions acordades s'ha dut a terme amb una empresa, Normandie Appâts Ibérica, un dels noms de referència al mercat dels esquers, que consisteix a marcar les caixes que es venen amb missatges alliçonadors com ara “Pesca Recreativa SOStenible” o “No llencis els cucs al mar!”, una frase que intenta alertar del perill que suposa fer servir espècies exòtiques de cucs com a esquer, que poden destarotar l'ordre dels nostres ecosistemes i esdevenir un perjudici per als peixos autòctons.

La tasca dels experts de la Universitat de Girona també ha abastat la redacció de compromisos de col·laboració i adhesió entre pescadors, parcs naturals i la UdG per definir un mètode sostenible per a aquesta activitat esportiva.

Canya curosa.

El pescador assenyat ha de disposar d'informació valuosa, com ara que, encara que la normativa ho permeti, no és recomanable capturar més d'un individu per sortida de pesca i pescador, i ser ben conscient de la talla mínima legal de captura. S'ha de fer un manteniment periòdic dels ormeigs (fil, ploms i hams) ja que si es deixen en mal estat i es perden a mar, acaben afectant el fons marí. Val a dir que el plom, un material tòxic, té alternatives prou vàlides en els pesos de pedra, llautó, acer o fets d'aliatges. També fóra bo prioritzar boies de suro o fusta en lloc de les de plàstic. La qüestió dels cucs no és menor. Mai no s'ha de llençar a mar el contingut sobrant de les caixes, si es tracta d'espècies invasores com els cucs americà, coreà verd, coreà vermell o el cuc cordill, que poden transportar espècies invasores, com petits crustacis o cargols, o virus, capaços de generar grans desequilibris ecològics. De fet, el més recomanable és utilitzar esquers tradicionals, com ara calamar, llagostí, gamba, seitó, etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA