Economia

La volatilitat de la Xina i del petroli arrossega les borses

El regulador borsari xinès aprova mesures de manera urgent per frenar la sagnia

Suspèn el mecanisme que aturava el mercat en cas de grans davallades

El cru se situa en nivells del 2004

La inestabilitat de la Xina i la davallada del preu del petroli van donar-se ahir la mà per colpejar les borses de tot el món un cop més. Per segona vegada en els últims quatre dies, els principals parquets xinesos –Xangai i Shenzen– van quedar ahir aturats de manera automàtica quan queien més d'un 7% i menys de mitjà hora després de la seva obertura, un fet que la converteix en la sessió més curta de la seva història. La tendència volàtil, de fet, no és nova.

Les borses xineses registren unes elevades oscil·lacions des de l'estiu passat, mentre que el petroli suma una caiguda superior al 70% en l'últim any i mig. Ahir al matí, sense anar més lluny, el barril de Brent, de referència a Europa, es desplomava prop d'un 6% i se situava per sota dels 33 dòlars, un nivell que no visitava des de l'abril del 2004. La tensió entre dos grans productors del nivell de l'Aràbia Saudita i l'Iran expliquen bona part de la gran caiguda d'aquesta matèria primera en els últims dies.

“La Xina comença a experimentar les dificultats de ser un actor important en l'economia globalitzada”, va explicar ahir a El Punt Avui Jaume Giné, professor de l'escola de negocis Esade, que hi va afegir: “Fins ara s'havia aprofitat dels avantatges de ser país industrial i exportador, però el canvi que impulsa cap a un model econòmic de serveis i consum serà llarg i genera incerteses que acaben impactant en les borses.”

A banda de motius estructurals de pes, també n'hi ha d'altres de més conjunturals en la caiguda de les borses xineses i el seu impacte en els parquets mundials. Les autoritats xineses van decidir ahir suspendre de manera immediata el mecanisme automàtic de suspensió de les borses en cas de moviments bruscos. “Actualment, els efectes negatius del mecanisme són majors que els positius”, va comunicar ahir l'organisme regulador borsari. El sistema estableix que quan les borses baixen o pugen un 5% hi ha una parada automàtica de 15 minuts i si, després de la represa, la variació arriba al 7% se suspèn la sessió fins a l'endemà.

No obstant aquestes bones intencions, el mecanisme no acaba de funcionar. A la Xina es calcula que hi ha 90 milions d'inversors individuals que acostumen a comprar o vendre accions de manera massiva segons l'evolució dels mercats. En els últims dies estan neguitosos perquè dilluns els grans inversors –amb més d'un 5% del capital d'una cotitzada– podran tornar a vendre als mercats financers, posant així fi a una prohibició de sis mesos per mirar de limitar la volatilitat.

‘Corralito' inversor

Aquest fet ha portat el petit inversor a vendre de manera massiva en els últims dies, perquè pensa que les accions perdran valor la setmana vinent quan s'acabi aquesta espècie de corralito. Això va provocar que la Comissió Reguladora del Mercat de Valors de la Xina també intervingués ahir en aquest punt i dictés una nova normativa. Així, els inversors no podran vendre més de l'1% del capital d'una cotitzada en un període de tres mesos i, a més, hauran de comunicar la desinversió quinze dies abans d'efectuar-la.

Una decisió, però, que també va arribar tard, quan els mercats ja s'havien desplomat. “El mecanisme interruptor no està funcionant en la direcció que esperava el govern, perquè està alterant les expectatives que tenia la gent i, al final, els inversors corren per retirar-se del mercat abans que tota la resta”, va explicar a l'agència Efe Rui Meng, professor de finances de l'Escola Internacional de Negocis Xina-Europa de Xangai.

Pèrdues del 5% per a l'Íbex en quatre sessions

La inestabilitat a la Xina i al mercat del petroli va traslladar-se a les borses europees, que van viure una sessió força volàtil en què, finalment, van aconseguir minimitzar les pèrdues gràcies a les mesures aprovades pel regulador xinès. En el cas de la borsa espanyola, el selectiu Íbex 35 va baixar un 1,5%, encara que en moments puntuals de la sessió va arribar a cedir més d'un 3%. La borsa espanyola ha tancat en negatiu tres de les quatre jornades d'aquest any i acumula unes pèrdues del 5,1% des de l'1 de gener passat.

Tampoc és que a la resta de parquets europeus els vagi millor . El Dax de Frankfurt va deixar-se ahir un 2,3% –va ser la borsa més castigada entre les grans de la zona euro– i suma un retrocés anual del 7,1%. Cal tenir en compte que les empreses alemanyes cotitzades exporten molt a la Xina i, per tant, són més sensibles a l'evolució del gegant asiàtic. Finalment, els números vermells també van colpejar els parquets de París (1,7%), Milà (1,1%) i Londres (1,96%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona