Economia

La incertesa assola les borses

El feble creixement xinès esvera els inversors, que temen un efecte dominó

Desconfien de l'oportunitat de la pujada de tipus de la Fed

El baix preu del petroli estén el dubte sobre la recuperació postcrisi

Xina i l'efecte dominó que augura la frenada en el seu creixement van tornar a dur ahir nous maldecaps a les borses. Encapçalades per les orientals i secundades per les europees i la nord-americana, la major part dels parquets es van deixar més d'un 3%. Tothom estava pendent tant de les repercussions que pot tenir la frenada del PIB xinès (fins a un 6,8%, segons la dada oficial i el nivell més baix de la crisi) com del preu de petroli com a termòmetre d'una predicció de baixa demanda que podria ser nefasta per a l'economia global.

Els inversors van deixar enrere l'esperança al voltant d'eventuals mesures d'estímul per pal·liar aquest alentiment xinès, provocat, entre altres motius, per la feblesa de les exportacions del gran manufacturer planetari, i es van submergir en la inquietud per si tot plegat és la punta de l'iceberg d'un deteriorament més profund i estructural que podria tenir conseqüències funestes en la resta d'economies.

I entre les possibles afectades, la nord-americana, ara que tot just la Reserva Federal havia començat a posar fi a la seva política monetària expansiva apujant els tipus d'interès. La basarda que aquesta mesura hagi estat precipitada en un context de lentíssima recuperació és el que va desencadenar ahir una nova onada de pànic. El mateix segon de bord de l'FMI, David Lipton, assegurava ahir des del Fòrum Econòmic Mundial de Davos que les vendes generalitzades en la renda variable responien en bona part a la por que els EUA continuïn apujant el preu del diner i que això elevi de forma insostenible els costos financers arreu i una caiguda “dramàtica” de la liquiditat.

Des de primera hora

Una derivada que també va actuar en paral·lel va ser l'obstinat abaratiment del preu del petroli davant la perspectiva de disminucions importants en la demanda. Tant el barril de Brent de referència a Europa com el de Texas van batre els seus propis rècords a la baixa: E Texas es va pagar un 7,3% menys que la vigília, per sota dels 27 dòlars per unitat, un preu oblidat des de fa més de dotze anys. El Brent, per la seva banda, va cotitzar a 27,26 dòlars, un 5,2% més barat que dimarts.

El resultat de tot plegat als parquets es va deixar sentir ja en el primer tancament del dimecres, el de la borsa nipona. El Nikkei va perdre un 3,7% i poc més tard va ser secundat per altres borses asiàtiques, com les xineses, tot i que amb caigudes inferiors, que se sumen a moltes setmanes experimentant davallades. Xangai i Shenzen van retrocedir un 1% i un 1,5%, respectivament, i, de fet, en l'àmbit xinès només es va disparar Hong Kong, que va caure un 3,2%.

A Europa, Atenes, amb un 5,7% de baixada, i Milà, amb un 4,8%, van destacar amb els seus números vermells. La resta de places significatives van oscil·lar entre la patacada de Londres i París (3,5% cadascuna) i la baixada del DAX alemany, que va perdre un 2,8% del seu valor.

A l'Estat espanyol, l'Íbex-35 va quedar en un terme mig i es va estrènyer un 3,2%, en la pitjor sessió des del 21 de desembre. El selectiu va quedar en els 8.281,4 enters, la cota més baixa des del juliol del 2013, amb perill per al topall psicològic dels 9.200 i un 13,2% més baix que a principi d'any. A l'Íbex-35, que en algun moment va arribar a baixar un 4%, totes les companyies van tancar amb pèrdues, liderades pel productor de primeres matèries Arcelormittal, que es va ensorrar un 8,5%.

I mentre la borsa queia, un altre indicador de la salut financera, la prima de risc, s'eixamplava i se situava en 130 punts bàsics. Al context general de desànim no hi va ajudar tampoc l'escepticisme sobre un possible anunci, avui, de noves mesures de política monetària per part del Banc Central Europeu. En qualsevol cas, els capitals estaran més que amatents a desxifrar qualsevol doble sentit o metàfora en el que pugui declarar el president de l'autoritat monetària europea, Mario Draghi. Els experts donaven per fet que el banquer italià es referirà a la preocupant cotització del petroli. Com a nota positiva, alguns analistes, com el director general de GVC Gaesco Gestió, Jaume Puig, confien que les caigudes des de principi d'any siguin una “dent de serra” de les que se succeeixen uns quants cops cada any, però que no responen a cap dada objectiva. Puig es va mostrar convençut que aquesta ratxa negativa es tancarà amb la presentació dels beneficis empresarials del 2015, que s'espera que siguin positius.

LA FRASE

La tendència negativa s'acabarà quan es difonguin els resultats empresarials del 2015
Jaume Puig
Director General de Gvc gaesco gestió

Davos aborda els riscos globals

Economia i societat i els riscos globals que les afecten seran els dos centres d'interès del Fòrum Econòmic Mundial que, com cada any, reuneix la crema del poder polític i financer del planeta a la ciutat suïssa de Davos. En aquesta edició, el fòrum abordarà els principals riscos globals, relacionats amb el canvi climàtic, la crisi de refugiats o les armes de destrucció massiva, al costat dels reptes econòmics de les crisis fiscals i l'atur estructural en molts països. La trobada, que durarà fins dissabte, té el lema ‘La quarta Revolució Industrial', i serà el primer cop en l'última dècada en què el rànquing de riscos l'encapçala un de mediambiental.

Entre els representants de la delegació espanyola, al costat del ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, hi aniran els presidents del BBVA i el Santander, Francisco González i Ana Botín, respectivament, a més dels d'Iberdrola, Ferrovial, Acciona i representants de multinacionals com Telefónica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona