Economia

Retallades governi qui governi

La CE alerta que la incertesa política espanyola posa en risc la recuperació

Brussel·les preveu una desviació de vuit dècimes del dèficit públic aquest any tot i millorar la previsió de creixement

La paràlisi política espanyola preocupa la Comissió Europea, que ahir va advertir el socialista Pedro Sánchez que si aconsegueix governar s'haurà d'estrenar amb retallades. Brussel·les va haver de tornar a revisar a l'alça (per quarta vegada ja, en l'últim any!) les seves previsions per a l'Estat, que creixerà un 2,8% del PIB aquest any i un 2,5% el que ve, molt per sobre de la mitjana de l'euro i superant fins i tot Alemanya. Però aquesta millora no compensa la desviació del dèficit públic, que continua agreujant-se i es dispararà fins a vuit dècimes aquest any, per culpa sobretot de la rebaixa d'impostos electoralista del popular Mariano Rajoy i la relliscada amb la despesa d'algunes autonomies. En altres paraules: “Governi qui governi”, haurà de fer un ajustament d'uns 8.500 milions d'euros.

El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, precisament socialista, es va sentir reforçat després que les previsions econòmiques hagin confirmat el forat en les finances públiques espanyoles que fa mesos que assenyala. El dèficit públic va ser l'any passat del 4,8%, sis dècimes pitjor del 4,2% exigit per Brussel·les, una diferència d'uns 6.000 milions d'euros. I aquest any es mantindrà encara en el 3,6%, molt lluny de l'objectiu del 2,8%. L'enèsim incompliment espanyol retardarà la recuperació de l'estabilitat pressupostària fins al 2017, quan els números vermells es limitaran al 2,6%, segons els càlculs de Brussel·les.

“Sigui quin sigui” el futur president espanyol, “haurà de prendre mesures” i retallar, va insistir Moscovici. “No tenim cap preferència” de govern a Madrid, “mai no hem volgut ser subjectius ni punitius, però tenim unes normes i s'han de respectar”, va assegurar el francès. “Les nostres perspectives són justes, exactes i s'han de prendre seriosament”, va avisar.

Atur al 18,9%

“La incertesa que envolta la formació del nou govern espanyol és un risc” per a la recuperació, alerta la Comissió Europea, impacient. “L'espera política és també espera per als agents econòmics i això és un risc que nosaltres subratllem, la vida política pesa sobre els agents econòmics i genera incertesa”, hi va afegir l'eurocomissari. És el segon avís en només dues setmanes: el mateix Moscovici ja va alertar el 20 de gener passat des de Davos que “l'economia espanyola ho està fent bé pel que fa al creixement, però les finances públiques han de complir les regles”. I va posar data límit, dos mesos d'ultimàtum per formar govern: “A la primavera haurem d'afrontar el problema.”

Brussel·les no es creu les previsions de Luis de Guindos, ministre d'Economia, i augura que “el creixement se suavitzarà”, tot i que “continuarà sent robust, apuntalat per la creació d'ocupació, les millors condicions financeres, l'elevada confiança i els preus baixos del petroli”. La demanda interna estirarà del carro, segons l'executiu comunitari: “S'espera que, tot i moderar-se el 2016, el consum privat continuï sent el principal motor de creixement, gràcies també a la baixa inflació i a la millora continuada de les condicions del mercat laboral.” L'atur, però, es mantindrà per damunt del 20% aquest any i no caurà al 18,9% fins al que ve, gràcies a la moderació salarial.

Moscovici renya el govern sortint del PP per haver confiat el sanejament de les finances públiques a la inèrcia de la recuperació econòmica (és a dir, a tenir més ingressos), en comptes de reduir el dèficit estructural. I li retreu que hagi gastat més del compte abans de les eleccions, “en la segona meitat” del 2015 i la seva rebaixa electoralista de l'IRPF. Tampoc no falta l'habitual toc d'atenció a la despesa de les comunitats autònomes. El deute públic espanyol es mantindrà encara per damunt de la barrera psicològica del 100% del PIB l'any que ve, després de tocar sostre aquest exercici en el 101,2%.

LES XIFRES

8.500
milions d'euros haurà de retallar el futur govern espanyol per complir l'objectiu de dèficit del 2,8%.
2,8
per cent creixerà l'economia espanyola aquest any i un 2,5% el que ve, segons Brussel·les.
3,6
per cent serà el dèficit espanyol aquest any, molt lluny de l'objectiu del 2,8% imposat per la CE.

De Guindos ignora Moscovici

Com si sentís ploure, Luis de Guindos ignora sempre els advertiments del socialista Moscovici. I ahir no va fer cap excepció en negar que la incertesa política estigui perjudicant el creixement espanyol. Al contrari: De Guindos no es creu els números de Brussel·les i assegura que el creixement del 2016 fins i tot podria superar el del 2015. I tot i que accepta que la paràlisi política “no és l'ideal”, alerta que encara seria “pitjor” un govern del PSOE amb Podem i una agenda econòmica “incorrecta”, que seria un “problema fonamental” per a l'economia espanyola i per al conjunt de la UE, i podria provocar una desacceleració “profunda”. Precisament el líder dels populars europeus a Brussel·les, l'alemany Manfred Weber, ha demanat a Sánchez que eviti cap mena de pacte amb “radicals, separatistes i nacionalistes”. De Guindos es va mostrar convençut que Brussel·les “continuarà corregint a l'alça les seves previsions de creixement” per a l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona