Economia

El preu dels pisos va pujar un 4,8% el 2015

L'increment va ser a Catalunya superior a la mitjana estatal, del 3,6%

El mercat immobiliari aixeca el cap. El 2015 va tancar amb un augment de preus del 4,8% a Catalunya, un punt per sobre de la mitjana al conjunt de l'Estat (3,6%), segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Es tracta de la primera pujada important des de l'inici de la crisi econòmica, ja que si bé el 2014 els preus ja van trencar la tendència baixista ho van fer encara amb moderació: Van pujar un 1,1% a Catalunya i un 0,3% a l'Estat. El mercat acumulava pèrdues superiors al 40% en els darrers exercicis de crisi al sector.

L'increment de preus es va concentrar sobretot en el mercat d'obra nova, on l'oferta és encara escassa, mentre que va ser menor en el mercat de segona mà. A Catalunya la variació mitjana anual de preus en el mercat d'obra nova va ser del 6,3%, mentre que el mercat de segona mà va pujar els preus un 4,7%.

En el conjunt de l'Estat l'increment dels preus dels habitatges d'obra nova va ser del 4,7% el 2015, la major alça des de l'any 2007, quan l'INE va iniciar aquesta sèrie estadística.

El preu dels pisos de segona mà al conjunt de l'Estat va ser l'any passat del 3,4%, el que constitueix també la major pujada dels darrers nou any.

Augments a Barcelona

D'altra banda, la immobiliària alemanya Engel & Völkers, especialitzada en producte de luxe, va presentar ahir les seves previsions per al mercat residencial a la capital catalana per a aquest 2016. La firma espera un any positiu amb unes alces de preu que podrien situar-se en el 12% al conjunt del mercat barceloní, però que arribaran a creixements del 20% a la zona alta de la ciutat (el 2014 va ser del 13,8%).

Segons va explicar ahir la immobiliària, la demanda per part d'estrangers està contribuint a l'alça dels preus dels habitatges a la ciutat de Barcelona “Estem notant un augment d'aquest perfil de clients, que ja no només vénen per oci sinó també buscant una inversió més que atractiva, amb una rendibilitat del 5%”, explicava el directiu de la immobiliària, Juan-Galo Macià. La major part dels compradors provenen d'Europa, però la Xina també està guanyant terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia