Economia

DÍDAC LEE

EMPRENEDOR I INVERSOR, SOCI FUNDADOR D'INSPIRIT I COL·LABORADOR DEL PROGRAMA BSTARTUP 10 DEL BANC SABADELL

“No em preocupa expulsar talent si també en captem”

“La manca d'alternatives al mercat laboral arrossega molts joves a l'emprenedoria, però això no és suficient, cal també una vocació”

“Ens queixem molt que no fa prou, però en els darrers anys ha pres consciència de l'emprenedoria”

“Hi ha suficients recursos per als projectes, però cal anar a les fonts adients en cada fase”

20 anys emprenent
Ha plogut molt des de que aquest figuerenc fill d'immigrants taiwanesos es llancés a muntar el seu primer negoci. Amb Spamina, un programari de seguretat per al correu electrònic, va fer el salt a Girona i d'allà a Barcelona, on es va consolidar com a emprenedor. La seva experiència creant empreses a través d'Inspirit, una plataforma on participen també els Carulla com a socis, l'ha posat al servei del programa d'emprenedoria del Banc Sabadell. Lee ha generat més de 15 projectes, alguns amb més èxit que altres, però a pesar d'algun entrebanc té clar que emprendre és el que vol seguir fent.
Avui els emprenedors arriben més preparats i amb més experiència

Dídac Lee forma part d'aquell reduït grup de primers emprenedors catalans que van tenir èxit en el camp tecnològic i van ser capaços de muntar negocis globals. Quan Lee va iniciar la seva aventura emprenedora, l'any 95, el seu cas era l'excepció que confirmava la regla. Avui ser emprenedor encara no és ni de lluny la primera opció professional per als joves, però la manca d'alternatives en un mercat laboral marcat per la crisi han situat aquesta figura a primera línia.

Avui ser emprenedor és una opció més “normal”?
No sé si ha canviat gaire. Per a mi ser emprenedor és més una actitud davant la vida i no vol dir necessàriament acabar creant una empresa. Emprenedors són aquells que tenen iniciativa i autonomia, i són els que acaben progressant per davant dels altres.
Per tant, ara no n'hi ha més vocació emprenedora que abans?
Si preguntes avui a un nen què vol ser de gran no et dirà que viol muntar una empresa però entre la gent jove sí que és veritat que comença a ser una sortida professional que abans no es plantejava.
Per què els interessa de veritat o per què la crisi no ha deixat alternativa?
La crisi sempre arrossega, la primera vegada que em vaig plantejar ser emprenedor va ser quan el meu pare em va dir que al negoci familiar, un restaurant, només hi havia espai per al meu tiet. La necessitat és clau, però també hi ha d'haver una vocació.
Molts joves han acabat expulsats cap a altres països amb la crisi. Ens ha de preocupar la pèrdua de talent?
No és un problema si la gent torna, perquè a més vindrà amb una experiència enriquidora. I tampoc em preocupa molt perquè expulsem talent, cert, però alhora Catalunya i sobretot Barcelona és capaç de captar-ne molt. A Madrid l'ecosistema emprenedor està format bàsicament per gent d'altres llocs de l'Estat, aquí hi ha una presència molt forta de talent internacional.
A través del BStartup10 del Sabadell col·labora en l'acompanyament de nous emprenedors. El perfil dels que es presenten a aquest programa és molt diferent al que tenia Dídac Lee quan va començar?
Molt! En general els que ens arriben, uns 500 projectes a cada convocatòria del programa, venen de la mà d'emprenedors que ja compten amb una certa experiència laboral i fins i tot han creat abans alguna altra empresa.
Emprenedors més preparats vol dir projectes de més èxit?
No hi ha res que garanteixi l'èxit perquè sempre hi ha un risc elevat en un nou negoci, però aquesta preparació de l'emprenedor ajuda a reduir aquest risc. Quan crees la primera empresa comets molts errors i tot costa molt. A la segona tendeixes a fer-ho millor.
El perfil de l'emprenedor, doncs, és el factor clau a l'hora de triar els projectes?
És fonamental. I què hi busquem? Doncs capacitat per fer equip, per captar talent, ambició, capacitat d'execució, d'aconseguir recursos...
Aquest és un dels talons d'Aquil·les per a molts emprenedors. Hi ha prou capital local per als nous projectes?
Jo crec que sí, però sovint el problema és que els emprenedors no identifiquen bé les fonts de finançament a les que han de recorre, perquè no són les mateixes per a totes les fases.
Emprenedors d'èxit com tu us heu bolcat a acompanyar la generació de nous projectes, també com a inversors. L'administració també ajuda a fer més gran l'ecosistema?
L'administració fa el que pot i en tot cas ha evolucionat molt en els darrers anys, comparat amb altres països no ens podem queixar. És veritat que podem millorar molt en el pla fiscal però tenim altres coses molt bones com les subvencions disponibles per a emprenedors. Als EUA no hi ha res d'això. Aquí ens queixem molt però l'administració ha pres consciència
Tot i així s'ha criticat molt la llei d'emprenedors...
És molt millorable, però és que veníem del no res, l'important és anar evolucionant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona