Economia

Foment assegura que la reforma laboral ha evitat destruir més ocupació

Afirma que estan “preocupats” per les veus que demanen la derogació de la norma

Considera la proposta del salari mínim més “política que real”

Les nombroses veus que demanen la derogació de la reforma laboral implantada pel govern del PP l'any 2012, entre les quals hi ha les dels sindicats majoritaris i també la dels representants del govern de la Generalitat, han fet posar nerviosa la patronal Foment del Treball. Ahir el director de relacions laborals i afers socials de Foment, Javier Ibars, va confessar que estan “preocupats en certa mesura” per la proposta de marxa enrere. “És molt evident que la reforma ha evitat una major destrucció d'ocupació i que ha creat llocs de treball”, explicava ahir Ibars. “Si tenim dades de l'atur molt per sobre d'Europa és per la rigidesa de la nostra normativa de treball i només faltaria que s'eliminessin els elements que han propiciat aquesta millora”, es queixava.

Els sindicats majoritaris han amenaçat amb una vaga general abans d'acabar l'any si no es deroga una reforma que “permet l'explotació legal dels treballadors”, segons paraules de Camil Ros, secretari general de la UGT.

Segons la patronal, la reforma laboral ha corregit conceptes “que eren obsolets i condicions petrificades” dins els convenis col·lectius i que restaven competitivitat a les empreses. De fet, ahir Ibars es va mostrar totalment en contra del manteniment de conceptes dins el règim contributiu com ara l'antiguitat, i es va felicitar que del 80% de convenis que incloïen aquest concepte l'any 1999 s'hagi baixat fins al 40,18% de l'any passat. La patronal es mostra a favor que els convenis regulin aspectes relacionats amb la productivitat i l'assoliment d'objectius.

Pel que fa a l'obertura d'expedients de regulació d'ocupació (ERO), la patronal considera que amb la reforma s'ha guanyat en flexibilitat i s'han estalviat extincions de llocs de treball. En aquest sentit, Foment recorda que l'any 2003 el 68,74% dels ERO que es presentaven eren d'extinció de contractes, contra el 31,26% de suspensió i reducció, i que amb la reforma laboral aquesta proporció s'havia reduït fins al 19,05% d'extinció i el 80,95% de reducció registrat fins al març d'enguany. Amb tot, des de la reforma laboral del 10 de febrer del 2012, la proporció d'ERO d'extinció sobre el total d'ERO ha crescut de l'11,38% (2102) a l'11,5% (2013), el 13,96% (2014) i el 20,03% (2015).

SMI i demagògia

Foment del Treball tampoc no es va mostrar ahir gaire disposada a adoptar un salari mínim (SMI) català. Javier Ibars va lamentar que “en el cas del salari mínim s'està fent molta demagògia” i va negar que el tema s'hagués tractat en la darrera reunió de l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) que aplega patronals, sindicats i govern. “Se'ns va posar en l'ordre del dia a última hora i vam decidir que no el podíem debatre perquè no l'havíem pogut treballar. Ara hem de decidir si es tracta i a on”, va dir. “És un debat més polític que real i comportaria una barrera per a l'accés a la feina als més joves, per exemple. Abans de començar a fer la casa per la teulada s'ha de valorar si aquest país està preparat per fer un increment salarial”, va afirmar.

Negociar “serrells” amb el nou govern

La lectura que va fer ahir Foment del Treball del mercat de treball i de la negociació col·lectiva va ser positiva, amb increments interanuals de l'ocupació, de l'afiliació i un descens de l'atur tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. No obstant això, “tot i l'inqüestionable procés de reactivació econòmica, atès que la taxa d'atur segueix sent molt elevada i hi ha determinades incerteses latents, és necessari superar la situació d'incertesa política i aconseguir un entorn institucional que impulsi la millora de l'economia i del mercat laboral i l'adopció de noves mesures que impulsin la creació d'ocupació amb més intensitat”. En aquest sentit, María Ángeles Tejada, presidenta de la comissió laboral de Foment, es va mostrar optimista sobre el futur de la reforma laboral i va assegurar que Foment “no té por” per la seva derogació perquè ha estat una llei positiva per al mercat de treball. Tejada va reconèixer que els “serrells” que s'han de retocar d'aquesta legislació s'han de fer a través del “diàleg” amb els interlocutors socials i amb el govern espanyol que surti dels comicis del 26-J.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona