Economia

Conveni per potenciar el turisme astronòmic

Els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà l'han signat amb la Fundació Starlight, que ha certificat el Parc del Montsec, on les visites creixen un 10% anual

Els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà han presentat al Fòrum d'Excel·lència Lloret un conveni amb la Fundació Starlight per potenciar el turisme astronòmic a Catalunya. Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, entitat que impulsa el Parc Astronòmic Montsec (PAM), afirma que des de la inauguració d'aquesta instal·lació científica, formativa i lúdica el creixement ha estat constant, i el PAM és un important motor econòmic per a la zona. “En el primer trimestre d'aquest any les visites han augmentat un 10% respecte a l'any passat, consolidant la línia ascendent de les últimes temporades. Si continuem així, el 2016 tindrem la xifra rècord de 30.000 visites i un impacte econòmic per al sector turístic del Montsec de prop d'1,5 milions d'euros”, afirma Concepció Cañadell.

Per la seva banda, Constantí Aranda, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, assenyala que “per aconseguir una certificació Starlight, els espais no només han d'acreditar la qualitat dels seus cels i els mitjans per garantir-ne la protecció, sinó que també han de disposar de les adequades infraestructures i el personal especialment format i acreditat per conduir grups en la nit, ajudant-los a observar i gaudir del firmament i divulgant el coneixement astronòmic”.

Salvador J. Ribas, director científic del PAM, va explicar a l'astronauta Donald Pettit i a la metgessa i exastronauta Ellen Baker la tasca de divulgació que s'està realitzant a les instal·lacions del Montsec, ressaltant els programes educatius per a joves escolars (el 2015 uns 4.000 estudiants van visitar el Planetari). “Bòlid, la mascota del PAM, és un amic que els ajuda a entendre la ciència i fer-la més divertida”, va dir Ribas. Ellen Baker va ser nomenada padrina de la mascota. Bòlid és un meteorit que acompanya un cometa; prop de la Terra, decideix visitar el territori del Montsec i descobreix el PAM, on veu les instal·lacions del Planetari i se sent com a casa.

Motor econòmic

La Fundació Starlight està vinculada a la Unesco, a la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i a l'Organització Mundial del Turisme (OMT). El seu director, Luis A. Martínez Sáez, assenyala que gràcies a l'astroturisme el cel s'està convertint en un important motor de zones de difícil desenvolupament econòmic.

“El turisme dels estels està agafant el seu lloc al món i Espanya té una gran oportunitat de creixement. Hi ha països com el Regne Unit amb una tradició astronòmica important, però ni tenen la climatologia ni les condicions que ofereix Espanya”, afirma . Calcula que en l'últim any prop d'un milió de persones han fet astroturisme a les destinacions certificades a Espanya de Starlight.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia